Καταγγελίες για βιαιότητες από ΕΛΑΣ - Λ.Σ. κατά σύρων προσφύγων

Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2013 11:05
UPD:11:49
EPA/ETTORE FERRARI
A- A A+

Περιπτώσεις βιαιοτήτων από την αστυνομία και το λιμενικό σώμα στην Ελλάδα κατά σύρων προσφύγων καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία.

Ενας 32χρονος Σύρος περιέγραψε στην Οργάνωση πώς αντιμετωπίστηκε από Έλληνες λιμενοφύλακες τον Οκτώβριο στη Σάμο. «Μάς πατούσαν, μάς χτυπούσαν με τα όπλα επί τρεις ώρες...Αφού αφαίρεσαν τη μηχανή από το σκάφος, μάς έσυραν μέχρι τα τουρκικά χωρικά ύδατα και μάς άφησαν στη μέση της θάλασσας», είπε.

Δριμύ «κατηγορώ» κατά των ευρωπαϊκών χωρών

Η Διεθνής Αμνηστία ασκεί δριμεία κριτική στη στάση των ευρωπαϊκών χωρών απέναντι στους σύρους πρόσφυγες.

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση απέτυχε οικτρά να διαδραματίσει τον ρόλο της ως καταφυγίου για τους πρόσφυγες που έχασαν τα πάντα, εκτός από τη ζωή τους. Ο αριθμός των προσφύγων που οι ευρωπαϊκές χώρες είναι διατεθειμένες να υποδεχθούν είναι πραγματικά αξιοθρήνητος», αναφέρει ο γενικός γραμματέας της Οργάνωσης Σαλίλ Σέτι σε ανακοίνωσή του και καλεί τους ευρωπαίους ηγέτες «να σκύψουν το κεφάλι από ντροπή».

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης «πρότειναν να ανοίξουν τις πόρτες τους σε περίπου 12.000 από τους πιο ευάλωτους πρόσφυγες από τη Συρία, δηλαδή στο 0,5% μόνο των 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων που διέφυγαν από τη χώρα».

Η Γερμανία είναι με διαφορά «η πιο γενναιόδωρη χώρα», έχοντας δεσμευθεί να υποδεχθεί 10.000 πρόσφυγες, ανταποκρινόμενη στο 80% της ευρωπαϊκής δέσμευσης, ενώ η Γαλλία προσέφερε 500 θέσεις, δηλαδή για το 0,02% του συνολικού αρυθμού των ανθρώπων που έχουν διαφύγει από τη Συρία.

Δεκαοκτώ χώρες της Ε.Ε., ανάμεσά τους η Βρετανία και η Ιταλία, δεν πρόσφεραν καμία θέση, τονίζει η Διεθνής Αμνηστία.

Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, οι συνθήκες διαβίωσης των 2,2 εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν εγκατασταθεί σε γειτονικές της Συρίας χώρες, επιδεινώνονται με ταχείς ρυθμούς και με την Ευρώπη να προσφέρει 12.000 θέσεις μέχρι το τέλος του 2014, ορισμένοι «αποπειρώνται να ταξιδέψουν με δικά τους μέσα», κυρίως δια θαλάσσης, σημειώνει στην ανακοίνωσή της η οργάνωση.

Παράλληλα με τις 12.000 θέσεις που έχουν προσφέρει οι ευρωπαϊκές χώρες, 55.000 σύροι πρόσφυγες έχουν κατορθώσει να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση και έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία του πολιτικού ασύλου.

Ο πόλεμος στη Συρία, που άρχισε πριν από 1.000 ημέρες τον Μάρτιο 2011 από λαϊκή εξέγερση κατά του συριακού καθεστώτος, έχει κοστίσει τη ζωή σε 126.000 ανθρώπους, σύμφωνα με το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή