Ο βούλγαρος ΥΠΕΞ για το όνομα της ΠΓΔΜ: «Μια κοινά αποδεκτή λύση θα είναι η καλύτερη»

Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2004 15:07
A- A A+

«Μια κοινά αποδεκτή λύση θα είναι η καλύτερη», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Σολομόν Πασί, μετά την συνάντησή του με τον έλληνα ομόλογό του Πέτρο Μολυβιάτη στη Σόφια, σχολιάζοντας τη διαφορά Ελλάδος και ΠΓΔΜ, για το όνομα της τελευταίας.

Από την πλευρά του ο κ. Μολυβιάτης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ήταν η χώρα που ζήτησε την επίσπευση των διαπραγματεύσεων της Νέας Υόρκης για την ονομασία, υπενθυμίζοντας ότι αυτή είναι και η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ερωτηθείς για τη στάση της Αθήνας έναντι της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας – Ε.Ε., ο κ. Μολυβιάτης απάντησε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, η οποία όπως εκτιμά, είναι προς το συμφέρον της ίδιας, της Ελλάδας, της Κύπρου και της σταθερότητας σε όλη την περιοχή.

Ο κ. Μολυβιάτης, ο οποίος συνοδεύεται από τους υφυπουργούς Εξωτερικών κ. Βαληνάκη και Στυλιανίδη, συζήτησε με το βούλγαρο ομόλογό του θέματα διμερών σχέσεων και περιφερειακά. Αμφότεροι οι υπουργοί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το άριστο επίπεδο στο οποίο βρίσκονται οι διμερεις σχέσεις.

Η Βουλγαρία επιθυμεί την επίσπευση ανοίγματος των νέων μεθοριακών διόδων, εκ των οποίων αυτή κοντά στη Δράμα αναμένεται να λειτουργήσει το πρώτο εξάμηνο του 2005.

Οι δυο υπουργοί εξέφρασαν την ελπίδα να προχωρήσει ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, ενώ συζήτησαν και για το καθεστώς απασχόλησης και ασφάλισης των Βούλγαρων εργαζόμενων στην Ελλάδα.

Ο κ. Πασί εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Σόφιας προς τις ελληνικές κυβερνήσεις για την υποστήριξή τους στην ένταξή της σε ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.. Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, ο κ. Μολυβιάτης τόνισε ότι μόνο η ένταξη όλων των χωρών της περιοχής στους ευρωατλαντικούς θεσμούς θα επιτρέψει ένα μέλλον ευημερίας, προόδου, δημιουργικής συνεργασίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή