Αντ. Σαμαράς: Η μεταρρύθμιση στην Υγεία θα προχωρήσει

Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2013 15:18
UPD:17:53
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλάει σε ημερίδα με θέμα «Ελληνικές Μεταρρυθμίσεις στον Τομέα της Υγείας: Βελτιώνοντας την Υγεία των Πολιτών», που οργανώθηκε από το Υπουργείο Υγείας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

A- A A+

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στην μεταρρύθμιση στην Υγείας υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς  μιλώντας στη Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου με θέμα «Ελληνικές Μεταρρυθμίσεις στον Τομέα της Υγείας: Βελτιώνοντας την Υγεία των Πολιτών», που οργανώνεται στο Μέγαρο Μουσικής.

Όπως είπε ο κ. Σαμαράς, η μεταρρύθμιση στην Υγεία έπρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια και δεν μας επιβλήθηκε από την τρόικα. Οι αλλαγές στον χώρο της Υγείας δεν γίνονται για λόγους κυρίως οικονομικούς, σημείωσε, αν και όπως είπε, «ασφαλώς πρέπει να μειώσουμε τη σπατάλη» και «να πάψει η χώρα να παραλύει από τα ελλείμματα».

Ο πρωταρχικός στόχος μας είναι να έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες δημόσιας υγείας όλοι οι πολίτες, συνέχισε ο Πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας την Υγεία «προϋπόθεση ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής», αλλά και «κυρίαρχη προτεραιότητα για την κυβέρνηση».

Στη χώρα μας, συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός υπήρχε ένα στρεβλό σύστημα, το οποίο χρειαζόταν σαρωτική μεταρρύθμιση: «Είχαμε τις υψηλότερες δαπάνες στην Υγεία, ενώ οι πολίτες καλούνταν συνεχώς να βάζουν περισσότερο το χέρι στην τσέπη. Έχουμε τα περισσότερα ιατρεία και όλοι πήγαιναν στα νοσοκομεία. Έχουμε πολλούς γιατρούς αλλά οι πολίτες περίμεναν μήνες για να επισκεφθούν έναν γιατρό. Έχουμε περισσότερες εξετάσεις σε μαγνητικές ακόμη και από τις ΗΠΑ».

PRIMEMINISTERGR

Ο κ. Σαμαράς επεσήμανε ότι το ΕΣΥ «ο γίγαντας με τα πήλινα πόδια», όπως είπε χαρακτηριστικά, πρέπει επιτέλους να σταθεί στα πόδια του. «Θα υπάρξει αποκέντρωση, κάθε πολίτης να έχει τον γιατρό του, όσο πιο κοντά γίνεται. Δεν μπορεί στην Ελλάδα να έχουμε τόσα νοσοκομεία και να είναι διαρκώς μπλοκαρισμένα. Να έχουμε τόσους γιατρούς και να μην εξυπηρετούνται οι πολίτες», ανέφερε για να προσθέσει ότι «σε όλα τα άλλα μπορούμε να διαφωνούμε αλλά στην υγεία δεν έχουμε άλλοθι για κομματικές διαφωνίες ή για επικοινωνιακά πυροτεχνήματα».

Της μεταρρύθμισης στον ΕΟΠΥΥ υπεραμύνθηκε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο. Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, «το σύστημα εκλογικεύεται και αυτό επιτρέπει την αξιοποίηση του ιατρικού δυναμικού πολύ πέραν του κύκλου των ιατρών που είναι υπάλληλοι του δημοσίου».

Σε ό,τι αφορά την απόφαση ο ΕΟΠΥΥ να πάψει να είναι πάροχος υπηρεσίων υγείας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι το νέο σύστημα «επιτρέπει μια λογική και δίκαιη συνεργασία ανάμεσα στον δημόσιο τομέα παροχής υπηρεσιών υγείας και έναν ιδιωτικό τομέα που υπηρετεί δημόσιο αγαθό και τελεί στην πραγματικότητα υπό δημόσια εποπτεία».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

Ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

Με τη σειρά του ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, αναγνώρισε ότι είναι δύσκολη η στιγμή της αλλαγής, καθώς «πολλοί είναι εκείνοι που θέλουν να υπερασπιστούν το παρελθόν». Πρόσθεσε πάντως ότι θα πρέπει να τις αλλαγές θα πρέπει να τις στηρίξουν και οι εργαζόμενοι στον χώρο της Υγείας και οι πολίτες, καθώς μετά την ολοκλήρωσή τους θα έχουν και οι δύο πλευρές ωφεληθεί από αυτές.

Ανέφερε δε πως αυτό που επιχειρείται να γίνει σε δύο με τρία χρόνια με την αναδιοργάνωση του ΕΟΠΥΥ, οι Γερμανοί χρειάστηκαν τουλάχιστον 25 χρόνια για να το επιτύχουν στη χώρα τους.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, ο οποίος απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό τού ευχήθηκε δύναμη, καθώς -όπως είπε- οι δυσκολίες θα είναι μεγαλύτερες από τις έως τώρα. Ο κ. Ιερώνυμος είπε ότι η εκκλησία στέκεται πλάι στον άνθρωπο που υποφέρει και συνεργάζεται πάντα με την πολιτεία, ενώ απευθυνόμενος στους ευρωπαίους επισκέπτες που συμμετέχουν στο συνέδριο, τόνισε ότι «δεν βρήκαμε την απαιτούμενη ανταπόκριση από τα κράτη», αλλά «από τους λαούς, οι οποίοι συγκέντρωσαν πέντε κοντέινερ με φάρμακα για την Ελλάδα».

Υπέρ των αλλαγών τάχθηκαν και άλλοι ομιλητές, όπως η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Σουζάνα Γιάκαμπ, η οποία παρατήρησε ότι η μεταρρύθμιση θα πρέπει να γίνει με σεβασμό στον άνθρωπο, την αξιοπρέπειά του και το δικαίωμά του στην περίθαλψη.

Την αισιοδοξία ότι η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει και θα είναι προς όφελος της Ελλάδας, αλλά και των πολιτών της οι οποίοι -όπως είπε- στο τέλος αυτής της προσπάθειας θα απολαμβάνουν καλύτερες υπηρεσίες, εξέφρασε και ο ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για την Υγεία, Τόνιο Μποργκ.

Νωρίτερα σήμερα εγκρίθηκε από τον Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης η έκθεση για την Υγεία, η οποία εστιάζει στην ανάγκη δημιουργίας ενός δημόσιου, ενιαίου και ολοκληρωμένου συστήματος παροχής αναβαθμισμένων υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με τον ΕΟΠΥΥ στο ρόλο του αγοραστή και όχι του παρόχου.

Ο ΕΟΠΥΥ προτείνεται να λειτουργήσει με κεντρικό αυστηρό έλεγχο και ενιαίο ταμείο, το οποίο ενδεχομένως να διασπάται σε 7 κλειστούς περιφερειακούς προϋπολογισμούς, σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε περιφέρειας, ενώ το σύνολο των υπηρεσιών και των δομών του ΕΟΠΥΥ περνούν στο ΕΣΥ.

Οι ασφαλισμένοι θα απολαμβάνουν 24ωρη καθημερινή Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και όχι σε πρωινή πενθήμερη βάση, ενώ η έκθεση αφήνει ανοιχτά τα θέματα των ειδικοτήτων που απαιτούνται στην ΠΦΥ και των εργασιακών σχέσεων των γιατρών.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρκατορείο Ειδήσεων, τόσο το υπουργείο Υγείας, αλλά και οι συντάκτες της έκθεσης, αναμένουν να δουν πόσοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ είναι διατεθειμένοι να ενταχθούν στο ΕΣΥ και πόσοι κρίνονται κατάλληλοι γι' αυτό, για να προχωρήσουν σε προτάσεις και νέο σχεδιασμό.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή