Νέες δοκιμές για εξατομικευμένη αντικαρκινική θεραπεία

Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2004 19:16
UPD:19:31

A- A A+

Ερευνητές βρήκαν ένα γενετικό τύπο ο οποίος προβλέπει ποιός μπορεί να βοηθηθεί από ένα επαναστατικό νέο φάρμακο, το Iressa, για να καταπολεμήσει τον καρκίνο των πνευμόνων. Η ομάδα του Αντικαρκινικού Κέντρου του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης στη Βοστόνη αναζητά ασθενείς για να επιβεβαιώσουν τα ευρήματά τους.

«Ως μια από τις πρώτες προσπάθειες να εξατομικευτεί η αντικαρκινική θεραπεία, αυτές οι δοκιμές συνιστούν μεγάλο βήμα στην εναρμόνιση θεραπείας και ασθενή που είναι πιθανότερο να επωφεληθεί από αυτήν», τόνισε ο δρ. Τόμας Λιντς.

Το φάρμακο της AstraZeneca Plc έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον, καθώς είναι το πρώτο φάρμακο που δρα αποτελεσματικά κατά του καρκίνου των πνευμόνων, του πλέον φονικού καρκίνου στις περισσότερες χώρες του κόσμου.

Νωρίτερα φέτος η ομάδα του Λιντς διαπίστωσε μεταλλάξεις σ' ένα γονίδιο που ονομάζεται EGFR, το οποίο ελέγχει την πρωτεΐνη που ονομάζεται υποδοχέας επιδερμικού αυξητικού παράγοντα και χαρακτηριστικό της είναι ότι σταματά την κυτταρική ανάπτυξη. Στον μη μικροκυτταρικό καρκίνο, της πιο συνήθους και θανατηφόρου μορφής της νεοπλασματικής ασθένειας, το γονίδιο EGFR μεταλλάσσεται και τα κύτταρα πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα, ώστε να σχηματίσουν ένα θανατηφόρο όγκο. Η μετάλλαξη επιταχύνει τη δράση της πρωτεΐνης, προκαλώντας την αύξηση των καρκινικών κυττάρων και καθιστώντας τους υποδοχείς 10 φορές πιο ευαίσθητους στη δράση του φαρμάκου Iressa.

Οι ερευνητές ελπίζουν να βρουν 30 εθελοντές με τη μετάλλαξη αυτή, οι οποίοι και θα λάβουν μέρος στις δοκιμές που θα χρηματοδοτηθούν από την παρασκευάστρια φαρμοκοβιομαχανία.

Πηγή: ΑΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή