Σχιζοφρένεια επικαλείται ο «ανίδεος» διερμηνέας στην τελετή για τον Μαντέλα

Σε άλλη συνέντευξή του δηλώνει ικανοποιημένος από την απόδοσή του
Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2013 13:37
UPD:14:13
REUTERS/KAI PFAFFENBACH
A- A A+

Ο διερμηνέας νοηματικής ο οποίος κατηγορείται ότι χρησιμοποιούσε ακατάληπτες και άνευ καμίας σημασίας χειρονομίες κατά την επιμνημόσυνη τελετή για τον Νέλσον Μαντέλα ισχυρίζεται ότι υπέστη σχιζοφρενικό επεισόδιο, στο οποίο και οφείλεται η συμπεριφορά του.

Ο Θαμσάνκα Τζαντίτζε, 34 ετών, δήλωσε σε νοτιοαφρικανικά μέσα ενημέρωσης ότι «άρχισε να ακούει φωνές» και να έχει παραισθήσεις.

Οι κωφοί τηλεθεατές της τελετής της Τρίτης είχαν παραπονεθεί ότι ο κ. Τζανίτζε είναι απατεώνας και δεν καταλάβαιναν καμία από τις κινήσεις του.

Ο 34χρονος ανέφερε ότι εργάζεται για την εταιρεία SA Interpreters, όπου διατελεί εκ των βασικών διερμηνέων.

Είχε προσληφθεί για να στέκεται δίπλα σε βασικούς ομιλητές, όπως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και τα εγγόνια του Μαντέλα για να μεταφράζει στη νοηματική διάλεκτο τα λόγια τους.

REUTERS/REUTERS TV

Τις κινήσεις του παρακολούθησαν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη από την τηλεόραση και το διαδίκτυο.

THE TELEGRAPH

Ο κ. Τζαντίτζε τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έχασε την αυτοσυγκέντρωσή του λόγω φωνών που άκουγε στο κεφάλι του.

EURONEWS

«Δεν μπορούσα να κάνω τίποτε. Ήμουν μόνος σε μία πολύ δύσκολη κατάσταση», δήλωσε στην εφημερίδα Star του Γιοχάνεσμπουργκ.

«Προσπάθησα να ελέγξω τον εαυτό μου και να μην δείξω στον κόσμο τι συνέβαινε. Λυπάμαι πολύ. Ήταν απλώς η κατάσταση στην οποία βρέθηκα», υπογράμμισε.

Σε μεταγενέστερη ραδιοφωνική συνέντευξή του, ωστόσο, δήλωσε ικανοποιημένος με την απόδοσή του.

«Έχω εργαστεί ως διερμηνέας σε πολλά μεγάλα γεγονότα», είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό Talk Radio 702. «Νομίζω ότι είμαι πρωταθλητής στη γνώση της νοηματικής».

Η απόδοση του κ. Τζαντίτζε προκάλεσε οργή στην κοινότητα των κωφών στη Νότια Αφρική.

SKY NEWS

Ο διερμηνέας φέρεται να έχει εργαστεί και στο παρελθόν για το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο, καθώς εμφανίζεται σε δύο μεγάλα γεγονότα δίπλα στον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα, όπως μαρτυρεί τηλεοπτικό υλικό.

Το Ινστιτούτο Μεταφραστών Νότιας Αφρικής σημείωσε ότι είχαν υπάρξει και στο παρελθόν παράπονα για την απόδοση του κ. Τζαντίτζε, αλλά το κυβερνών κόμμα δεν έλαβε κάποιο μέτρο για το θέμα.

Εξαφανίστηκαν οι υπεύθυνοι της εργοδότριας εταιρείας

Οι ιδιοκτήτες της εταιρείας στην οποία εργάζεται ο «ανίδεος» διερμηνέας νοηματικής «έχουν εξαφανιστεί», δήλωσε εξάλλου νοτιοαφρικανή υπουργός.

Η Χεντριέτα Μπογκοπάνε-Ζούλου απολογήθηκε στην κοινότητα κωφών για την απόδοση του διερμηνέα τον οποίο είχε παράσχει η SA Interpreters.

«Ομιλεί την διάλεκτο Xhosa. Η νοηματική στα αγγλικά ήταν μάλλον πάνω από τις δυνατότητές του», τόνισε η υπουργός.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή