Τα προβλήματα της Δικαιοσύνης στο επίκεντρο της πανδικαστικής συγκέντρωσης

Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2013 20:49
UPD:22:01
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Γενική άποψη από την πανδικαστική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα εκδηλώσεων του Εφετείου Αθηνών.

A- A A+

Η ανάδειξη των προβλημάτων της Δικαιοσύνης, η γνωστοποίηση στους πολίτες των συνθηκών υπό τις οποίες ασκούν τα καθήκοντά τους οι δικαστές και η προειδοποίηση προς την κυβέρνηση ότι αν συνεχίσει να «αδιαφορεί», η κατάσταση στη λειτουργία της Δικαιοσύνης θα είναι «μη αναστρέψιμη» ήταν οι στόχοι της σημερινής πανδικαστικής συγκέντρωσης, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Β. Θάνου.

Μιλώντας στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου Αθηνών, η κ. Θάνου, έκανε λόγο για «αναχρονιστικές συνθήκες εργασίας στα δικαστήρια» και για «ελλείψεις». Επιπλέον, έκανε ειδική αναφορά για «παντελή έλλειψη μέτρων ασφαλείας στους δικαστικούς χώρους».

Επίσης, η κ. Θάνου επεσήμανε ότι στο Πρωτοδικείο Αθηνών, το 2008, οι υποθέσεις στην ανάκριση ανέρχονταν σε 4.500 και το 2012 έφθασαν τις 8.500, δηλαδή σημείωσαν αύξηση σχεδόν 100%, ενώ οι εφέτες χρεώνονται περισσότερες από 40 υποθέσεις στα τριμελή κακουργημάτων και πάνω από 25 στα πενταμελή, τη στιγμή που -όπως σημειώθηκε- στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι αδιανόητο να χρεώνεται δικαστής με περισσότερες από οκτώ υποθέσεις.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου μιλάει στη πανδικαστική συγκέντρωση.

Η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων απηύθυνε ερώτημα προς την εκτελεστική εξουσία και τους πολίτες, «πώς με τέτοιες αναχρονιστικές συνθήκες εργασίας, με τέτοιες ελλείψεις υποδομών, με τόσα κενά οργανικών θέσεων δικαστικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων και με τόσο φόρτο εργασίας, θα εξασφαλίσει η κυβέρνηση στους πολίτες ταχεία απονομή Δικαιοσύνης».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας, Ιωάννης Γράβαρης, υποστήριξε ότι η Δικαιοσύνη λειτουργεί προβληματικά στην Ελλάδα. «Είναι προφανές ότι ασχέτως προθέσεων, η Ιστορία μάς καλεί να αναμετρηθούμε με ένα καινούργιο είδος Δικαιοσύνης, κατά τη γνώμη μου, αντίθετο με το Σύνταγμα. Στην αναμέτρηση αυτή, όσο κι αν το έργο είναι δύσκολο, η απάντηση είναι απλή: πρέπει να υπερασπιστούμε το Σύνταγμα» πρόσθεσε.

Από πλευράς της, η πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, Ειρήνη Γιανναδάκη, σημείωσε ότι μόνον όσοι εθελοτυφλούν δεν αναγνωρίζουν ότι τα κακώς κείμενα της ελληνικής Δικαιοσύνης είναι πολλά και ότι διαδοχικές κυβερνήσεις δεν πέτυχαν να τα θεραπεύσουν.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή