Ένας σκλάβος, η Μέση Γη και σύγχρονες εικόνες Ελλάδας

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας
Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2013 09:05
UPD:19:52
A- A A+

Σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας, τον κόσμο της Μέσης Γης, τις πληγές αλλά και τις ελπίδες της χώρας μας, φωτίζουν τα πλάνα της νέας κινηματογραφικής εβδομάδας.  Σ’ αυτά, ένας - φορτωμένος βραβεία - σκλάβος αντιμετωπίζει τη βιαιότητα.  Ο Θόριν και η παρέα του  προσπαθούν  να ανακτήσουν το  βασίλειο του Έρεμπορ. Εικόνες  αποτυπώνουν πώς η  Χρυσή Αυγή κεφαλαιοποιεί ένα κομμάτι της αγανάκτησης της κοινωνίας, και ένας άνεργος 35άχρονος  εγκαθίσταται στην Ικαρία και ανακαλύπτει την τοπική κοινωνία.

«12 χρόνια σκλάβος»

VILLAGEGR
Εμπνευσμένος από την αληθινή ιστορία του Σόλομον Νόρθαπ, ενός ανθρώπου που αγωνίστηκε με κάθε τρόπο για την προσωπική του ελευθερία και επιβίωση, ο βραβευμένος δημιουργός Στιβ Μακουίν σκηνοθετεί ένα δυνατό δράμα, με την υποβλητική μουσική του Χανς Ζίμερ. Με τους Τσιούιτελ Ιτζίοφορ, Μπραντ Πιτ, Μπένεκτιτ Κάμπερμπατς, Μάικλ Φασμπέντερ, Πολ Ντάνο, Πολ Τζιαμάτι, Σάρα Πόλσον, Λουπίτα Νιόνγκ’ο και Αντεπέρο Ονούγιε, η ταινία είχε 7 υποψηφιότητες στα Independent Spirit Awards, απέσπασε το βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ του Τορόντο, το βραβείο πρωτοποριακής σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ του Χόλυγουντ και το βραβείο καλύτερου σκηνοθέτη από την Ένωση Κριτικών Νέας Υόρκης ενώ οδεύει ολοταχώς προς τα Όσκαρ.

Φωτίζοντας μια σκοτεινή σελίδα της παγκόσμιας ιστορίας, η ταινία μάς μεταφέρει στο προεμφυλιακό τοπίο των ΗΠΑ, όπου ο 33άχρονος Σόλομον Νόρθαπ ζει ως ελεύθερος αμερικανός πολίτης. Είναι καλλιεργημένος, ταλαντούχος μουσικός και οικογενειάρχης. Όμως, έχει ένα σημαντικό «μειονέκτημα»: είναι μαύρος. Έτσι, απάγεται και πωλείται ως σκλάβος στον οπισθοδρομικό Νότο, αντιμετωπίζοντας τη βιαιότητα μιας διχασμένης  κοινωνίας.

«Πάντοτε ήθελα να διηγηθώ μια κινηματογραφική ιστορία για τη σκλαβιά και ήταν απλά ένα από αυτά τα θέματα, για τα οποία σκέφτεσαι ότι δε θα ξέρεις ποτέ πώς να το προσεγγίσεις»,  αναφέρει χαρακτηριστικά ο σκηνοθέτης. «Ήθελα κάποιον, ο οποίος θα υποδουλωθεί με τη βία. Μέσα από μια απαγωγή. Τον σκεφτόμουν ως έναν χαρακτήρα, που θα μπορούσε να οδηγήσει το κοινό στη δουλεία, μέσα από μια μεταφορά ως προς την ιστορία της ανθρώπινης ελευθερίας. Αυτή η ιστορία αφορά του πάντες. Είναι η πιο σημαντική ιστορία που έχω διαβάσει ποτέ στη ζωή μου,  και αφορά ένα εξωπραγματικά μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού. Στην πραγματικότητα, μου φαίνεται απίστευτο που δε γνώριζα για την ύπαρξη της. Πώς ήταν δυνατόν; Είναι για μένα τόσο σημαντική για την αμερικάνικη ιστορία, όσο “Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ” για την ευρωπαϊκή».

«Χόμπιτ: Η ερημιά του Νοσφιστή»

VILLAGEGR
Ο σκηνοθέτης της τριλογίας «Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών», ο - βραβευμένος με 3 Όσκαρ - σεναριογράφος, σκηνοθέτης και παραγωγός Πίτερ Τζάκσον, μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το δεύτερο μέρος της επικής τριλογίας του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν, «The Hobbit», δημιουργώντας μία εντυπωσιακή τρισδιάστατη περιπέτεια φαντασίας, με πρωταγωνιστές τους Μπένεκτιτ Κούμπερμπατς, Λιουκ Έβανς, Μάρτιν Φρίμαν, Κέιτ Μπλάνσετ, Εβαντζελίν Λίλι, Ρίτσαρντ Άρμιτατζ, Χιούγκο Γουίβινγκ, Ίαν Μακέλεν, Ιλάιτζα Γουντ, Ορλάντο Μπλουμ, Λι Πέις, Κρίστοφερ Λι, Στίβεν Φράι, Άντι Σέρκις και Ίαν Χολμ. Το δύσκολο ταξίδι στον κόσμο της Μέσης Γης συνεχίζεται, μετά τη διέλευση των ηρώων από τα Ομιχλώδη Όρη. Αυτή τη φορά, στην προσπάθειά τους να ανακτήσουν το χαμένο βασίλειο του Έρεμπορ, ο Θόριν και η παρέα του πρέπει να ζητήσουν βοήθεια από έναν άγνωστο με πολλές δυνάμεις, πριν ρισκάρουν να μπουν στο επικίνδυνο δάσος Mirkwood.

«Τhe cleaners»

DIM DM
Το εξαιρετικά επίκαιρο ντοκιμαντέρ του Κωνσταντίνου Γεωργούση αποτυπώνει τον τρόπο, με τον οποίο η  Χρυσή Αυγή κεφαλαιοποιεί ένα κομμάτι της αγανάκτησης της κοινωνίας. Η ταινία, που  - χωρίς προφορική αφήγηση - παρακολουθεί μέλη και υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής κατά τη διάρκεια της προεκλογικής καμπάνιας, τον Μάιο 2012, κέρδισε το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ του Σαράγεβο και τιμήθηκε με ειδική προβολή στο Μουσείο των Ες Ες, στο Βερολίνο.

«Little land»

DOUSISCOM
Θίγοντας το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας στην Ελλάδα της κρίσης, το - πολυβραβευμένο και προβεβλημένο στο εξωτερικό - ντοκιμαντέρ του Νίκου Νταγιαντά, με αφορμή τη φυγή πολλών νέων, οι οποίοι εγκαταλείπουν τις πόλεις και στρέφονται προς την επαρχία και την καλλιέργεια της γης, ελπίζοντας να αλλάξουν τη ζωή τους προς το καλύτερο, παρακολουθεί την ιστορία ενός 35άχρονου, που εγκαθίσταται μόνιμα στο απομακρυσμένο νησί της Ικαρίας. Εκεί, ανακαλύπτει μια κοινωνία, που στηρίζεται στην αυτονομία και τη συνεργασία, αλλά και το μυστικό της μακροζωίας των κατοίκων της. 

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]


 

Προτεινόμενα για εσάς