Το εθνικό σχέδιο δράσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα παρουσίασε ο Γ. Σούρλας

Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2013 18:51
UPD:19:00
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων  Γεώργιος Σούρλας, υποστήριξε ότι με το σχέδιο αυτό «καθορίζεται ένα δεσμευτικό πλαίσιο προτεραιοτήτων και δράσεων» (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Το εθνικό σχέδιο δράσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα παρουσίασε ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων  Γεώργιος Σούρλας, παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου, γενικών γραμματέων και παραγόντων των συναρμόδιων υπουργείων.

Στην ομιλία του ο υπουργός Δικαιοσύνης επισήμανε ότι το εθνικό σχέδιο δράσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελεί ένα δεσμευτικό πλαίσιο και δράσεων που πρέπει να ακολουθούν οι φορείς του Δημόσιου, λαμβάνοντας υπόψη της ιδιαιτερότητες των ελληνικών δεδομένων.

Όπως είπε ο κ. Χαράλαμπος Αθανασίου επιδίωξη του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι η βελτίωση των συνθηκών κράτησης στις φυλακές, οι οποίες «φιλοξενούν» 38% πάνω από τον προβλεπόμενο αριθμό τους και εξ αυτών το 65% των κρατουμένων είναι αλλοδαποί.

Στο πλαίσιο αυτό της βελτίωσης  των όρων κράτησης στις αρχές του ερχόμενου έτους θα κατατεθεί προς ψήφιση στην Βουλή ο νέος Σωφρονιστικός Κώδικας.

Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης εξέφρασε τον προβληματισμό του για τρόπο με τον οποίο οι δικαστές πρέπει να αναπτύξουν αντανακλαστικά στα θέματα, ενώ διευκρίνισε ότι από το 1979 υπάρχει στην χώρα μας αντιρατσιστικός νόμος, παρά τα περί αντιθέτου που καταγγέλλει «φίλος», όπως τον χαρακτήρισε, Ευρωπαίος επίτροπος.

Από τη μεριά του ο κ. Σούρλας υποστήριξε ότι με το σχέδιο αυτό «καθορίζεται ένα δεσμευτικό πλαίσιο προτεραιοτήτων και δράσεων», ενώ «προτεραιότητα είναι η διασφάλιση του κύρους της χώρας μας που διακρίνεται για την κοινωνική ευαισθησία, την πίστη στην ιδέα και την αξία του ανθρώπου και αυτές τις αρετές είμαστε διατεθειμένοι να τις διατηρήσουμε αντί πάσης θυσίας».

Επίσης, ο κ. Σούρλας επισήμανε: «Η βαριά αυτή κληρονομιά, η μεγάλη παρακαταθήκη, δεξαμενή ελευθερίας  και ανθρώπινης αξιοπρέπειας, μας υπαγορεύουν και σήμερα όχι μόνο να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τους διεθνείς οργανισμούς αλλά να διαδραματίσουμε και πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ματαιοπονούν όσοι πιστεύουν ότι μπορούν να αναβιώσουν  ένα παγανιστικό  πρωτογονισμό με θηριώδεις διαστάσεις  και απάνθρωπες επιπτώσεις και πως μπορούν να εμπορεύονται τον πατριωτισμό και το θρησκευτικό συναίσθημα των Ελλήνων ανάγοντας σε ιδεολογία τον ρατσισμό».

Ο Εθνικός Συντονιστής κατά της διαφθοράς Ιωάννης Τέντες τόνισε ότι «η διαφθορά είναι ένα σύνθετο και πολύμορφο φαινόμενο, με πολλές και διάφορες, σε κάθε περίπτωση, σοβαρές επιπτώσεις. Αντίστοιχα η απάντηση στην πρόκληση της διαφθοράς απαιτεί μια πολύπλευρη πολυτομεακή και πολυεπίπεδη στρατηγική.»

Όπως είπε ο κ. Τέντες, μία από τις πολλές μεθόδους αντιμετώπισής της είναι η διαφάνεια.

«Η εξασφάλιση διαφανών διαδικασιών, όρων λειτουργίας και κριτηρίων λήψεως αποφάσεων σε όλους τους τομείς του δημόσιου βίου (πολιτικό, διοικητικό κλπ.) δρα (κυρίως) προληπτικά, στο μέτρο που αποθαρρύνονται και αποτρέπονται συμπεριφορές που εμπίπτουν στην έννοια της διαφθοράς, αλλά και κατασταλτικά, στο μέτρο που διευκολύνεται η αποκάλυψη και καταγγελία των συμπεριφορών αυτών. Η διαφάνεια είναι το αντίδοτο της διαφθοράς», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τέντες.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ακόμα οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων Δημόσιας Τάξης Αθανάσιος Αδρεουλάκος, Θρησκευμάτων Γεώργιος Καλαντζής, η γενική γραμματέας ισότητας των φύλων Βασιλική Κόλλια και ο Επίσκοπος Ναζιανζού Θεόδωρος, ενώ παραβρέθηκαν  η πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Τάνια Ιακωβίδου και η πρώην βουλευτής Κέλλυ Μπουρδάρα, ο πρόεδρος  του Αρείου Πάγου Μιχαήλ Θεοχαρίδης όπως και υπηρεσιακοί παράγοντες των συναρμοδίων υπουργείων. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Πέτρος Κασσιμάτης.

newsroom naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή