Αέριο ΧΥΤΑ θα τροφοδοτεί μονάδες συναρμολόγησης αυτοκινήτων

Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2013 18:39
EPA/JEFF KOWALSKY

Η τοποθέτηση του εξοπλισμού και η προσαρμογή των μονάδων έχει ήδη αρχίσει και τα συστήματα αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία τον ερχόμενο Μάιο (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Η General Motors ανακοίνωσε επένδυση ύψους 24 εκατομμυρίων δολαρίων για την εγκατάσταση εξοπλισμού, ο οποίος θα μετατρέπει αέριο ΧΥΤΑ (LFG) σε ηλεκτρικό ρεύμα, σε δύο μονάδες συναρμολόγησης οχημάτων.

Κατά τον όμιλο με έδρα το Detroit, είναι η πρώτη φορά που μια αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία παράγει η ίδια ανανεώσιμη ενέργεια κατ’ αυτόν τον τρόπο. Η τοποθέτηση του εξοπλισμού και η προσαρμογή των μονάδων έχει ήδη αρχίσει και τα συστήματα αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία τον ερχόμενο Μάιο.

«Με αυτό το πρότζεκτ, μετατρέπουμε αέριο ΧΥΤΑ σε ηλεκτρικό ρεύμα για δική μας χρήση, κάτι που ουσιαστικά μας επιτρέπει να λειτουργούμε ως πάροχοι ρεύματος του εαυτού μας», αναφέρει σε ανακοίνωση της GM ο αρμόδιος διευθυντής του ομίλου Μπιλ Μόρτιμερ. «Αυτό δεν μας βοηθάει μόνο στην εξοικονόμηση χρημάτων για ενέργεια, αλλά περιορίζει την ποσότητα αερίων του θερμοκηπίου που απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα.»

Σύμφωνα με την GM, ο εξοπλισμός έχει τη δυνατότητα να παράγει τουλάχιστον 14MW απαλλάσσοντας την ατμόσφαιρα από σχεδόν 90.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως - ποσότητα αντίστοιχη αυτής που παράγουν κάθε χρόνο 18.500 επιβατικά οχήματα.

Παρότι η παραγωγή αυτοκινήτων δεν είναι η πιο... καθαρή διαδικασία στον κόσμο, η GM έχει και στο παρελθόν πειραματιστεί με πράσινες τεχνολογίες για εξοικονόμηση χρημάτων και περιορισμό των εκπομπών. Για παράδειγμα, μια τεράστια συστοιχία φωτοβολταϊκών καλύπτει μέρος των ενεργειακών αναγκών μονάδας του Ντιτρόιτ, όπου παράγεται το Volt.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή