Κούβα: Χειρονομία ελπίδας η χειραψία Ομπάμα - Ρ. Κάστρο

Η πρώτη μεταξύ αμερικανού και κουβανού προέδρου μετά την κουβανική επανάσταση του 1959
Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2013 17:48
UPD:17:59
REUTERS/REUTERS TV

Χειραψία αντάλλαξαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και της Κούβας Ραούλ Κάστρο, καθώς ο κ. Ομπάμα κατευθυνόταν προς το βήμα για την ομιλία του, κατά τη διάρκεια της τελετής αποχαιρετισμού του Νέλσον Μαντέλα στο στάδιο Σόκερ Σίτι.

A- A A+

Η χειραψία ανάμεσα στους προέδρους των ΗΠΑ και της Κούβας Μπαράκ Ομπάμα και Ραούλ Κάστρο αντίστοιχα θα μπορούσε να σημάνει «την αρχή του τέλους των επιθέσεων των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον της Κούβας», αναφέρει επίσημος κουβανικός ιστότοπος δημοσιεύοντας τη σχετική φωτογραφία από τη Νότια Αφρική.

«Ο Ομπάμα χαιρετίζει τον Ραούλ: ας είναι αυτή η εικόνα η αρχή του τέλους των επιθέσεων των ΗΠΑ εναντίον της Κούβας», αναφέρει ο ιστότοπος Cubadebate.cu στη λεζάντα της φωτογραφίας των δύο ανδρών, οι οποίοι συμμετείχαν στην επιμνημόσυνη τελετή για τον εκλιπόντα νοτιοαφρικανό ηγέτη Νέλσον Μαντέλα.

Η σχετική κίνηση ανάμεσα στον Μπαράκ Ομπάμα και τον Ραούλ Κάστρο είναι η πρώτη χειραψία που ανταλλάχθηκε δημοσίως μεταξύ προέδρων των δύο χωρών μετά την επανάσταση στην Κούβα το 1959.

RT

Οι δύο χώρες διέκοψαν τις επίσημες διπλωματικές σχέσεις τους το 1961.

Το 2000 στη Νέα Υόρκη, στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Χιλιετίας, ο «πατέρας» της κουβανικής επανάστασης Φιντέλ Κάστρο και ο αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον είχαν χαιρετίσει ο ένας τον άλλο χωρίς να κάνουν χειραψία, είχε εξηγήσει ο ίδιος ο κ. Κάστρο.

«Δεν μπορούσα να βγω από το ρεύμα για να αποφύγω να τον χαιρετίσω», είχε εξηγήσει τότε ο κουβανός ηγέτης. «Όπως οι άλλοι, σταμάτησα μια στιγμή και με κάθε αξιοπρέπεια και ευγένεια τον χαιρέτισα. Έκανε το ίδιο και θα ήταν χοντρό να κάνει κάτι άλλο, το όλο θέμα διήρκεσε 20 δευτερόλεπτα», είχε προσθέσει.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή