Τσουχτερό κρύο και θυελλώδεις άνεμοι

Χιόνια σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές
Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2013 15:25
UPD:21:32
Eurokinissi/ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΙΟΣ
A- A A+

Αισθητή είναι η αλλαγή του καιρού, καθώς ήδη έχει αρχίσει να χιονίζει στην κορυφή της Πάρνηθας, ενώ και οι άνεμοι έχουν ενισχυθεί σχεδόν σε όλο το Αιγαίο, οδηγώντας στη ματαίωση ακτοπλοϊκών δρομολογίων.

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού από απόψε στις ανατολικές και τις νότιες περιοχές της χώρας θα είναι οι θυελλώδεις άνεμοι, η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, και τα χιόνια στα ορεινά και τα ημιορεινά. 

Μάλιστα, το τσουχτερό κρύο αναμένεται να διαρκέσει έως την Παρασκευή σχεδόν σε όλη τη χώρα, με τη θερμοκρασία στη βορειοανατολική ελλάδα να πέφτει την Τετάρτη στους μείον 4.

Ειδικότερα, απόψε οι βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι στα ανατολικά θα ενισχυθούν βαθμιαία στα 8 με 9 μποφόρ και τη νύχτα στα 10. 

Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας (υψόμετρο στα βόρεια από 400 μέτρα και στα υπόλοιπα πάνω από τα 600 μέτρα. 

Αύριο Τετάρτη, οι βορειοανατολικοί άνεμοι (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) θα πνέουν με ένταση 8 με 10 μποφόρ, ενώ θα σημειωθούν πρόσκαιρες χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της κεντρικής και νότιας ηπειρωτικής χώρας και πρόσκαιρα σε πιο πεδινές περιοχές (ενδεικτικό υψόμετρο 200-300 μέτρα), καθώς και στα ορεινά-ημιορεινά των νησιών.

Στην Κρήτη οι χιονοπτώσεις θα έχουν διάρκεια και πιθανώς να είναι ισχυρές. 

Η θερμοκρασία θα σημειώσει κατακόρυφη πτώση, κατά 6 με 8 βαθμούς.

Την Πέμπτη και την Παρασκευή, παρά την εξασθένηση των ανέμων, θα παραμείνει τσουχτερό το κρύο και θα σημειώνεται παγετός, που στα κεντρικά και τα τα βόρεια θα ειναι ισχυρός.

Οι παροδικές χιονοπτώσεις στα ανατολικά και τα τα νότια και ιδιαίτερα στην Κρήτη θα συνεχιστούν. 

Οδηγίες προστασίας για τους πολίτες

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων, των χιονοπτώσεων και του παγετού.

Ειδικότερα:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τον άνεμο ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να ντύνονται κατάλληλα με πολλά στρώματα από ελαφριά και ζεστά ρούχα, παρά ένα βαρύ. Να φορούν επίσης ζεστές και αδιάβροχες μπότες.
  • Αν πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου και αν πρόκειται να μετακινηθούν σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις, να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες.
  • Να αποφεύγουν την οδήγηση σε δύσβατες ορεινές περιοχές. Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν.
  • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν τη νέα ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr .

Έκτακτα μέτρα για ευπαθείς ομάδες 

Εν όψει της κακοκαιρίας, τόσο ο δήμος Αθηναίων όσο και ο δήμος Πειραιά ανακοίνωσαν ότι λαμβάνουν μέτρα για τις ευπαθείς ομάδες.

Στην Αθήνα ειδικότερα, συνεχίζονται για 7η συνεχή ημέρα, τα έκτακτα μέτρα, με τη λειτουργία ειδικά θερμαινόμενων χώρων, για την προστασία των αστέγων. Καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου η τετραψήφια γραμμή ενημέρωσης 1595, καταγράφει πληροφορίες για αστέγους, καθώς και τυχόν έκτακτες ανάγκες.

Στον Πειραιά, για όλο το 24ωρο και για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, διατίθενται στο κοινό και ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες, πέντε κλιματιζόμενες αίθουσες των Κέντρων Αγάπης και Αλληλεγγύης του Δήμου και συγκεκριμένα:

Α1 ΚΑΠΗ: Αντωνίου Θεοχάρη 37. Τηλ.: 210 - 4511385, 4511216

Β1 ΚΑΠΗ: Βασ. Γεωργίου Β΄9-11. Τηλ.: 210-4134052, 4134130

Γ1 ΚΑΠΗ: Γιαννοπούλου και Ζερβού, Ν. Φάληρο. Τηλ.: 210- 4827543, 4827567

Δ1 ΚΑΠΗ: Νάξου και Λευκωσίας. Τηλ.: 210-4823839, 4820305

Ε1 ΚΑΠΗ: Καλλέργη 142. Τηλ.: 210-4635049

Αναλυτική πρόγνωση για την Τετάρτη

Μακεδονία, Θράκη  

Τοπικές νεφώσεις, βροχή ή χιονόνερο και χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά αρχικά της κεντρικής Μακεδονίας και από τη νύχτα στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.  

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά 7 και πρόσκαιρα 8 μποφόρ. 

Θερμοκρασία: Από μείον 4 έως 9 βαθμούς. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη. 

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος  

Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες στα νότια της πρωινές ώρες. 

Άνεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 7 και στο νότιο Ιόνιο 8 με 9 μποφόρ. 

Θερμοκρασία: Από 4 έως 14 βαθμούς. Στην Ήπειρο 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη. 

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος 

Νεφώσεις με βροχή ή χιονόνερο, χιόνια στα ορεινά και ημιορενά και πρόσκαιρα σε πιο πεδινές περιοχές (ενδεικτικό υψόμετρο 200 με 300 μέτρα). 

Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 6 με 8 και στα ανατολικά και νότια 9 με 10 με τάση εξασθένησης από το βράδυ. 

Θερμοκρασία: Από 3 έως 10 βαθμούς. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς. 

Κυκλάδες, Κρήτη

Νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά. Στην Κρήτη οι χιονοπτώσεις θα έχουν διάρκεια και πιθανώς να είναι ισχυρές.  

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 7 με 9 και τοπικά 10 μποφόρ με τάση εξασθένησης από το βράδυ.

Θερμοκρασία: Από 7 έως 11 βαθμούς.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα 

Νεφώσεις με βροχής ή χιονόνερο κατά περιόδους. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα βόρεια κυρίως τις βραδινές ώρες.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 7 με 9 μποφόρ, οι οποίοι από το απόγευμα στα βόρεια βαθμιαία θα εξασθενήσουν αλλά στα νότια θα φτάσουν τοπικά τα 10 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 8 έως 12 βαθμούς. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη. 

Αττική

Νεφώσεις με βροχή ή χιονόνερο. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και ημιορεινά και πρόσκαιρα σε πιο πεδινές περιοχές (ενδεκτικό υψόμετρο 300 μέτρα). 

Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 7 με 9 και τοπικά 10 μποφόρ με τάση εξασθένησης από το βράδυ. 

Θερμοκρασία: Από 4 έως 7 βαθμούς. Στα ανατολικά και τα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη. 

Θεσσσαλονίκη 

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις πρωινές ώρες κυρίως στα ανατολικά του νομού, όπου είναι πιθανό να σημειωθεί βροχή ή χιονόνερο και λίγα χιόνια στα ορεινά.  

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. 

Θερμοκρασία: Από 1 έως 8 βαθμούς. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή