Ο απόηχος των δηλώσεων Λαφαζάνη εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ

Δευτέρα, 09 Δεκεμβρίου 2013 19:10
UPD:19:58
FOSPHOTOS /ALEXANDROS KATSIS

Ο κ. Λαφαζάνης (φωτογραφία αρχείου) εγκάλεσε τους συντρόφους του για το γεγονός ότι ενώ, όπως είπε χαρακτηριστικά, «το σύμπαν διαλύεται κι η Ευρώπη βυθίζεται στη φτώχεια» εκείνοι είναι «κολλημένοι με το δόγμα του ευρωπαϊσμού».

A- A A+

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στο εσωτερικό του ανέδειξαν για μία ακόμη φορά οι δηλώσεις του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του και επικεφαλής της «Αριστερής Πλατφόρμας», Παναγιώτη Λαφαζάνη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής την Κυριακή με αντικείμενο την ευρωπαϊκή πολιτική του κόμματος.

Ο κ. Λαφαζάνης, αναπτύσσοντας τις γνωστές και διατυπωμένες εδώ και καιρό θέσεις του, εγκάλεσε τους συντρόφους του για το γεγονός ότι ενώ, όπως είπε χαρακτηριστικά, «το σύμπαν διαλύεται κι η Ευρώπη βυθίζεται στη φτώχεια» εκείνοι είναι «κολλημένοι με το δόγμα του ευρωπαϊσμού».

Αναφερόμενος μάλιστα σε μία εκ των βασικών θέσεων του πρόεδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα για τη διεξαγωγή ευρωπαϊκής διάσκεψης για το χρέος, αναρωτήθηκε με νόημα «να πάμε και σε Πλανητική», τονίζοντας ότι «ή θα προχωρήσουμε μπροστά σε σύγκρουση για να προκαλέσουμε ντόμινο (εννοεί στην Ευρώπη) ή θα περιμένουμε πότε θα γίνει η Διάσκεψη». Μάλιστα, ο κ. Λαφαζάνης επανέλαβε τις θέσεις του αυτές και τη Δευτέρα μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

Οι δηλώσεις του, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσαν την αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου, ο οποίος κάλεσε τον κ. Τσίπρα να πάρει θέση ενώ ο υπεύθυνος της Κουμουνδούρου για την οικονομική πολιτική Γιάννης Μηλιός χαρακτήρισε τις δηλώσεις Λαφαζάνη «μειοψηφικές», που δεν επηρεάζουν την πολιτική του κόμματος.

Και ο έτερος όμως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Real, διευκρίνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υιοθετεί την πολιτική επιστροφής στη δραχμή» και ότι η άλλη άποψη που εκφράζει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης «είναι σεβαστή, αλλά είναι μειοψηφική». Παράλληλα επεσήμανε τον κίνδυνο ο ΣΥΡΙΖΑ να βυθιστεί σε μια εσωστρέφεια που «θα τον οδηγήσει σε μια απόσπαση από τις ανάγκες των καιρών».

Επί της ουσίας, λένε αρκετοί στην Κουμουνδούρου, οι δηλώσεις του επικεφαλής της μειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ φέρνουν εκ νέου στην επιφάνεια το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα του κόμματος: την ασάφεια που διακρίνει την πρότασή του για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Ασάφεια που, σύμφωνα με στέλεχος της μειοψηφίας, επιδέχεται πολλαπλές ερμηνείες και που τον υποχρεώνει να πατάει σε δύο βάρκες, βγάζοντας έτσι στην επιφάνεια, ανά τακτά χρονικά διαστήματα και τις εσωτερικές του αντιθέσεις.

Για παράδειγμα, προσθέτει το ίδιο στέλεχος, η θέση του για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου δεν μπορεί να σταθεί από μόνη της αν δεν συνοδευτεί και από το τι θα πράξει σε περίπτωση που στην Ευρώπη βρει κλειστές θύρες. Θα αναδιπλωθεί, βάζοντας «μνημονιακό» νερό στο κρασί του ή θα το τραβήξει μέχρι τέλους. Και ποιο είναι αυτό το τέλος όταν ο ίδιος ο πρόεδρός του δηλώνει από το Τέξας ότι η παραμονή στο ευρώ είναι αδιαπραγμάτευτη.   

Ο πλούτος των διαφορετικών απόψεων «δεν είναι πάντοτε χρήσιμος» και ειδικά όταν είσαι κυβέρνηση, λέει στέλεχος του κόμματος και προσθέτει πως ούτε η επίκληση των μειοψηφικών απόψεων βοηθά, «ειδικά όταν αυτές προσεγγίζουν το 30% των μελών και στελεχών μας».  

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή