Κάτοικοι του Πειραιά αντιδρούν στην επέκταση της Μαρίνας Ζέας

Δευτέρα, 09 Δεκεμβρίου 2013 18:46
UPD:18:58
EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ

Στην προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας, οι Πειραιώτες αναφέρουν ότι η Μαρίνα της Ζέας (λιμένας τουριστικών σκαφών) είναι προστατευμένος αρχαιολογικός χώρος.

A- A A+

Να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος για την αναβάθμιση, τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση των εγκαταστάσεων  της Μαρίνας στη Ζέα του Πειραιά, ζητούν από το Συμβούλιο της Επικρατείας 14 κάτοικοι του Πειραιά.

Στην προσφυγή τους οι Πειραιώτες αναφέρουν ότι η Μαρίνα της Ζέας (λιμένας τουριστικών σκαφών) είναι προστατευμένος αρχαιολογικός χώρος, καθώς τον 5ο αιώνα Π.Χ. βρισκόταν  εκεί το κύριο πολεμικό λιμάνι και  ο ναύσταθμος των Αθηνών  και συνιστά  ένα από τα σημαντικότερα αρχαία μνημεία σε  διεθνή κλίμακα.   

Στην περιοχή της Μαρίνας Ζέας και σε έκταση 1.120 μέτρων υπήρχαν οι 196 νεώσοικοι (παραθαλάσσια υπόστεγα στα οποία απέσυραν για ασφάλεια τα πολεμικά πλοία οι Αθηναίοι).

 Οι κάτοικοι επισημαίνουν ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση  προβλέπει την κατασκευή δύο νέων προβλητών και κρηπιδωμάτων για τον ελλιμενισμό επιπρόσθετα 195  σκαφών, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των σκαφών που μπορούν να ελλιμενιστούν στα 462.

Ακόμη, προβλέπει την εγκατάσταση ενός νέου συστήματος αγκυροβολίας των σκαφών με αλυσίδες, την κατασκευή λιμενικών εγκαταστάσεων προσωρινής πρόσδεσης και τροφοδοσίας των σκαφών με καύσιμα, καθώς και άλλες εγκαταστάσεις, ενώ  από τα  έργα που θα προβλέπονται θα μειωθεί ο θαλάσσιος χώρος της Ζέας στο ένα τέταρτο περίπου.

Επισημαίνουν, ακόμη ότι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου της επέκτασης της μαρίνας Ζέας είναι παράνομη, καθώς δεν εξετάστηκαν οι επιπτώσεις στο φυσικό και οικιστικό  περιβάλλον της περιοχής, προσθέτοντας πως και η αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία έχει εκφράσει την αντίθεσή της για την Μελέτη, ενώ σοβαρές επιφυλάξεις έχει εκφράσει και η διεύθυνση αναστηλώσεων αρχαίων μνημείων.

newsroom naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή