ΔΗΜΑΡ: Ανησυχία για τις χαμηλές επιδόσεις των μαθητών στα ελληνικά σχολεία

Δευτέρα, 09 Δεκεμβρίου 2013 17:40
UPD:17:41
EUROKINISSI/ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
A- A A+

Την έντονη ανησυχία της εκφράζει η ΔΗΜΑΡ για τις χαμηλές επιδόσεις των μαθητών και των μαθητριών στα ελληνικά σχολεία όπως αυτές αξιολογήθηκαν από το διεθνές πρόγραμμα αξιολόγησης PISA του ΟΟΣΑ και μεταξύ άλλων ζητεί για το ίδιο ζήτημα τη σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας.

Απώτερος στόχος του εγχειρήματος αυτού ήταν η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των εκπαιδευτικών συστημάτων των 75 χωρών που συμμετείχαν σ’ αυτή τη διαδικασία.

Η έκθεση PISA, αναφέρει η ΔΗΜΑΡ,  δείχνει ότι οι οικονομικοί και οι ανθρώπινοι πόροι που χρησιμοποιούνται για την ελληνική εκπαίδευση δεν έχουν αντίκρισμα.

Σημειώνεται ότι η  έκθεση αυτή κατέγραψε για το 2012 νέα οπισθοχώρηση, έξι θέσεων, των ήδη εξαιρετικά χαμηλών επιδόσεων του ελληνικού σχολείου το 2009. Σύμφωνα με τα πορίσματα του 2012, η χώρα μας βρίσκεται στην 31η θέση μεταξύ των 34 χωρών του ΟΟΣΑ.

Επίσης  η ΔΗΜΑΡ εκφράζει τον προβληματισμό της καθώς όπως αναφέρει αυτές  οι ιδιαίτερα χαμηλές επιδόσεις του εκπαιδευτικού  συστήματος φαίνεται ότι δεν ανησύχησαν κανέναν από τους θεσμικούς φορείς της ελληνικής πολιτείας, ακόμη και εάν ετέθησαν προς συζήτηση στη Βουλή. 

Η Δημοκρατική Αριστερά τονίζει την ανάγκη κινητοποίησης του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας, καθώς και τη δρομολόγηση πολιτικών αναβάθμισης του εκπαιδευτικού μας συστήματος.

Επίσης στην ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ τονίζει ότι έχει διατυπώσει έγκαιρα και τεκμηριωμένα τις αντιρρήσεις της για τις ρυθμίσεις που προτείνονται από το υπουργείο Παιδείας αναφορικά με το εκπαιδευτικό μας σύστημα.

Έχει επίσης καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις για τη Β΄/θμια εκπαίδευση και το Λύκειο, προτάσεις που επιχειρούν να συνδέσουν το ελληνικό σχολείο με τις εξελίξεις που σημειώνονται στο διεθνή χώρο και να το εντάξει στην τροχιά των καινοτόμων ευρωπαϊκών εξελίξεων στην εκπαίδευση.

Τέλος ζητεί από το υπουργείο Παιδείας τη σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας και τη συγκρότηση επιτροπής εμπειρογνωμόνων προκειμένου να ληφθούν υπόψη τα πορίσματα της PISA και να σχεδιαστούν πολιτικές για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής εκπαίδευσης.

 

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή