Εσείς κοιμάστε... και ο μεταβολισμός δουλεύει, για τη διατήρηση του σωματικού βάρους, υποστηρίζουν οι επιστήμονες. Οι λίγες ώρες ύπνου, κάτω από επτά, αποτελούν έναν από τους παράγοντες που προσθέτουν κιλά, σύμφωνα με έρευνα τόσο της διαβητολόγου Ιβ βαν Κότερ του πανεπιστημίου του Σικάγου όσο και της Ενωσης Βορείου Αμερικής για τη Μελέτη της Παχυσαρκίας (NAASO).
Το δείγμα ήταν 18.000 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 32 έως 59 ετών. Μέρος αυτών αναπαύονταν τέσσερις ώρες ή και λιγότερο κάθε βράδυ με συνέπεια να παρουσιάζουν αύξηση βάρους κατά 73% περισσότερο από τα άτομα της ίδιας ηλικίας με επτά έως εννέα ώρες ύπνου.
Πώς εξηγείται αυτό; Η έλλειψη ύπνου έχει επιπτώσεις στην ορμόνη λεπτίνη, η οποία ευθύνεται για τη δημιουργία των κυττάρων λίπους στον οργανισμό και δίνει το ερέθισμα στον εγκέφαλο ότι χρειάζεται περισσότερη ενέργεια ή καθησυχάζει το αίσθημα της πείνας.
Εάν κάποιος κοιμάται ελάχιστα, τα επίπεδα της λεπτίνης συρρικνώνονται και ο οργανισμός παίρνει το σήμα ότι πεινά, ενώ το σώμα διαθέτει ακόμα πολλά αποθέματα ενέργειας. Τότε το άτομο καταναλώνει περισσότερη τροφή με συνέπεια κιλά.
Τα επίπεδα λεπτίνης σε άτομα με λιγότερες από επτά ώρες ύπνου είναι 19% με 26% χαμηλότερα από τα άτομα με κανονικές ώρες ύπνου.
Αλλά και παλαιότερη αμερικανική μελέτη της ερευνητικής ομάδας του Εθνικού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας με επικεφαλής τον Δρ Γκρέγκορι Χάσλερ, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Sleep, υποστήριζε ότι η έλλειψη ύπνου, ίσως επηρεάζει τις ορμόνες που ευθύνονται για το «κάψιμο» των θερμίδων κατά τη διάρκεια της ημέρας. Με δηλώσεις του στο BBC ο Δρ Χάσλερ παραδέχτηκε ότι ένας παράγοντας που ευνοεί την αύξηση του σωματικούς βάρους είναι και το διάστημα που είμαστε ξύπνιοι. Οσο λιγότερο κοιμάται κανείς, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να τρώει. Ωστόσο, πρόσθεσε, ότι «μια άλλη πιθανή αιτία είναι, ότι μένοντας για πολλές ώρες ξύπνιοι επηρεάζουμε το βιολογικό μας ρολόι».
Είναι γνωστό ότι ποικιλία χημικών στοιχείων και ορμονών παίζουν καθοριστικό ρόλο στον έλεγχο της όρεξης.
Είναι λογικό λοιπόν να επηρεάζονται όταν αλλάζουμε τη διάρκεια του ύπνου έστω και κατά μία ή δυο ώρες.