HΠΑ: Καταδικάστηκε δημοσιογράφος επειδή δεν αποκάλυψε την πηγή του

Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2004 08:07
A- A A+

Ενοχος κρίθηκε από ομοσπονδιακό δικαστήριο για εγκληματική περιφρόνηση του νόμου, δημοσιογράφος τηλεοπτικού σταθμού στο Ροντ Αϊλαντ, επειδή αρνήθηκε να αποκαλύψει την ταυτότητα μιας πηγής του.

Ο ρεπόρτερ Τζιμ Ταρικάνι, μπορεί να καταδικασθεί σε φυλάκιση, μέχρι έξι μηνών επειδή αρνήθηκε να αποκαλύψει την πηγή του. Πρόκειται για την τελευταία μίας σειράς από διώξεις δημοσιογράφων από ομοσπονδιακούς δικαστές στις ΗΠΑ, με την κατηγορία της εγκληματικής περιφρόνησης, επειδή αρνήθηκαν να αποκαλύψουν την ταυτότητα των πηγών τους.

Ο ομοσπονδιακός δικαστής Ερνεστ Τόρες όρισε για τις 9 Δεκεμβρίου την έκδοση της απόφασης για την ποινή που θα επιβληθεί στον Τζιμ Ταρικάνι, αλλά διευκρίνισε ότι θα λάβει υπόψη του τα καρδιακά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δημοσιογράφος.

Ο Ταρικάνι, κρίθηκε ένοχος επειδή αρνήθηκε να αποκαλύψει το όνομα του ατόμου που τοθ έδωσε εικόνες από κάμερα ασφαλείας, που είχε καταγράψει τη δωροδοκία ενός αξιωματούχου της δημοτικής αρχής.

«Σήμερα κρίθηκα ένοχος επειδή αρνήθηκα να αποκαλύψω την εμπιστευτική πηγή που μού έδωσε μία βιντεοταινία που αποδεικνύει τη διαφθορά στο Δημαρχιακό Μέγαρο», ανακοίνωσε ο δημοσιογράφος, προσθέτοντας ότι όταν μπήκε στη δημοσιογραφία πριν από 30 χρόνια, ουδέποτε είχε φανταστεί πως θα έφθανε η στιγμή να κριθεί ένοχος επειδή «απλά έκανε τη δουλειά του».

Επέκρινε επίσης την κυβέρνηση γιατί χρησιμοποιεί την απειλή για φυλάκιση, ώστε να τον υποχρεώσει να αποκαλύψει την εμπιστευτική πηγή του.

Πέρα από τη δίωξη του δημοσιογράφου, ο δικαστής έδωσε εντολή σε ειδικό εισαγγελέα να προσπαθήσει να εντοπίσει το άτομο που έδωσε στον Ταρικάνι τη βιντεοταινία, διότι η ενέργεια αυτή αντίκειται στην απόφαση του δικαστή να μην δημοσιοποιούνται εικόνες από την έρευνα που διενεργήθηκε για το συγκεκριμένο σκάνδαλο διαφθοράς.

Εφέτος έλαβαν δικαστική κλήτευση για να αποκαλύψουν τις εμπιστευτικές πηγές τους και άλλοι ρεπόρτερ, όπως εκείνοι του καναλιού NBC, του περιοδικού Time και της εφημερίδας New York Times. Οι δημοσιογράφοι εκλήθησαν να καταθέσουν για τις πηγές τους στην έρευνα που έκαναν για το κατά πόσο η κυβέρνηση Μπους παρανόμως άφησε να διαρρεύσει στον Τύπο το όνομα πράκτορα της CIA.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι εάν επιβάλονταν τέτοιοι περιορισμοί σε άλλες χώρες, η Ουάσινγκτον θα έσπευδε να τις καταδικάσει.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή