Σουδάν-SPLA: Διακήρυξη με σκοπό την υπογραφή συμφωνίας ειρήνης

Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2004 10:08
A- A A+

Η κυβέρνηση του Σουδάν και ο Λαϊκός Στρατός Απελευθέρωσης του Σουδάν (SPLA), που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση εδώ και 21 χρόνια, υπέγραψαν σήμερα στο Ναϊρόμπι διακήρυξη, με την οποία δεσμεύονται να υπογράψουν οριστική συμφωνία ειρήνης «στις 31 Δεκεμβρίου 2004 το αργότερο».

Ο Σουδανός υπουργός προεδρίας, Γιαχία Χουσέιν Μπαμπίκαρ και ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του SPLA, για τις ειρηνευτικές συνομιλίες, ο διοικητής, Νίαλ Ντενγκ Νίαλ, υπέγραψαν τη διακήρυξη, ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που συνεδριάζει εκτάκτως στο Ναϊρόμπι με θέμα το Σουδάν.

«Οι δύο πλευρές δηλώνουν αποφασισμένες να φέρουν εις πέρας το συντομότερο δυνατόν τις διαπραγματεύσεις... ώστε να γίνει δυνατή η συνομολόγηση συνολικής συμφωνίας ειρήνης και η υπογραφή της στις 31 Δεκεμβρίου 2004 το αργότερον», αναφέρεται στο κείμενο της κοινής διακήρυξης.

Λίγο μετά την υπογραφή της διακήρυξης, το Συμβούλιο Ασφαλείας επρόκειτο να εγκρίνει απόφαση με την οποία δεσμεύεται για την παροχή βοήθειας της διεθνούς κοινότητας προς το Σουδάν, μετά την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας ανάμεσα στο Χαρτούμ και τον SPLA.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή