Κορυφώνεται η συζήτηση για τον προϋπολογισμό

Σάββατο, 07 Δεκεμβρίου 2013 08:12
UPD:16:57
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
A- A A+

Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και του Πρωθυπουργού και με την διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας τα μεσάνυχτα κορυφώνεται σήμερα η συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2014.

Σε μία προσπάθεια να τονώσει το ηθικό των βουλευτών εν όψει της κρίσιμης ψηφοφορίας και δεδομένης της γαλάζιας γκρίνιας που υπήρξε τις προηγούμενες ημέρες για τα θέματα της φορολόγησης και των πλειστηριασμών, ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς είχε χθες συνομιλία με βουλευτές του κόμματός του και κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

Σύμφωνα με τη «Ν», ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας, επισημαίνοντας πως ότι οι ειδήσεις από το εξωτερικό είναι θετικές.

Τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, που έχει βρεθεί στο στόχαστρο της κριτικής ακόμη και κυβερνητικών βουλευτών υπερασπίστηκε χθες μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης, ενώ κάλεσε τον Πρωθυπουργό να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.

Ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε τον Γ. Στουρνάρα ως «σύγχρονο σάκο του μποξ» και υποστήριξε ότι «σημασία δεν έχει το αν θα κάνεις λάθη», αλλά «αν μπορείς να κρατάς το καράβι στην πορεία και να έχεις αποτέλεσμα».

«Και το αποτέλεσμα λέει ότι το οικονομικό επιτελείο, Γ. Στουρνάρας, Χρ. Σταϊκούρας, Γ. Μαυραγάνης, παρέλαβε μία χώρα που ήταν έξω από την Ε.Ε. και δεν ξέραμε αν θα ξημερώσει μέσα στην ενωμένη Ευρώπη του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ενάμιση χρόνο μετά δεν υπάρχει ούτε ένας παράγοντας που να μην καταλαβαίνει ότι έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο», ανέφερε.

Επικρίσεις κατά του Γ. Στουρνάρα, αλλά και κατά του Αντ. Σαμαρά, διατύπωσε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης, ενώ αμφισβήτησε το πρωτογενές πλεόνασμα λέγοντας ότι προκύπτει επειδή δεν υλοποιείται το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και δεν δίνεται η επιστροφή του ΦΠΑ.

Αντιπαράθεση Στ. Παναγούλη - Μ. Κεφαλογιάννη

Οι διαξιφισμοί όμως μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίζονται και στη σημερινή συνεδρίαση.

Από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Παναγούλης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την πολιτική της επιστρέφει την Ελλάδα στο 1930 και την εποχή της κατοχής, όταν τα νοικοκυριά ζεσταίνονταν με το μαγκάλι.

«Και ενώ 350.000 νοικοκυριά ζούνε σήμερα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα μόλις προχθές ευαισθητοποιήθηκατε για να βρείτε λύση. Ξέρετε, όμως, κύριοι βουλευτές της Ν.Δ. ότι στα γραφεία σας στη λεωφόρο Συγγρού έχετε να πληρώσετε τη ΔΕΗ από τον Δεκέμβριο του 2012. Κάνατε διακανονισμό για 20 δόσεις, δεν τις πληρώσατε, κάνατε δεύτερο διακανονισμό για 40 δόσεις και σήμερα οφείλετε στη ΔΕΗ περισσότερα από μισό εκατομμύριο ευρώ, 560.000 ευρώ. Και την ίδια ώρα κόβετε το ρεύμα στον άνεργο και τον μικροσυνταξιούχο που ζει στο Κερατσίνι και στο Πέραμα», σημείωσε ο κ. Παναγούλης.

Επιτέθηκε επίσης προσωπικά στον υπουργό Υγείας επικαλούμενος δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο, ο κ. Γεωργιάδης έψαχνε νύχτα φαρμακοβιομήχανο που έχει σώσει κατ΄ επανάληψη με το βαλάντιό του το κόμμα της ΝΔ αλλά και του ΠΑΣΟΚ.

«Θέλω να σας παρακαλέσω να προετοιμαστείτε ψυχολογικά γιατί σε λίγους μήνες θα πρέπει να καθίσετε στα έδρανα της αντιπολίτευσης» πρόσθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ομιλία του κ. Παναγούλη προκάλεσε την αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ν.Δ., Μανώλη Κεφαλογιάννη. «Σήμερα στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Προσέξετε με την τακτική που ακολουθείτε να μην καείτε στο ζέσταμα περιμένοντας να γίνετε κυβέρνηση» σχολίασε ο κ. Κεφαλογιάννης.

Για την προσωπική επίθεση στον υπουργό Υγείας, ο κ. Κεφαλογιάννης είπε: ότι ο κ. Γεωργιάδης δεν έχει ανάγκη την υπεράσπισή τους. «Για όσους γράφουν ό,τι γράφουν μια είναι η πραγματικότητα. Μπορούν να γράφουν και να λένε ό,τι θέλουν. Αρκεί στο τέλος του δρόμου να είναι καλοπληρωτές», ανέφερε.

Ν. Μηταράκης: Βγαίνουμε από την κρίση

«Aρχίζουμε να βλέπουμε τους καρπούς της προσπάθειας του ελληνικού λαού» και «να μπαίνουμε στη μεταμνημόνιο εποχή», είπε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Ν. Μηταράκης μιλώντας στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό του 2014. Υπογραμμίζεται ότι ο Υφυπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι «η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια πρέπει να κινηθεί στην κατεύθυνση της μείωσης των φορολογικών συντελεστών».

Ο Ν. Μηταράκης επέστρεψε σήμερα από την σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στην Ινδονησία. Εκτίμησε ότι η σύνοδος «σηματοδοτεί μια  περίοδο ενίσχυσης του παγκόσμιου εμπορίου, αυξάνοντας τις δυνατότητες για τους Έλληνες εξαγωγείς» και ότι η Ελλάδα πέτυχε τους στόχους της. Πρόσθεσε δεοι εξαγωγές στην Ελλάδα αυξήθηκαν 5% στο πρώτο εννεάμηνο του 2013.

Για τις επενδύσεις σημείωσε ότι τα επόμενα χρόνια θα υλοποιηθούν επενδύσεις συνολικού ύψους 5 δις ευρώ. «Επενδύσεις εισρέουν σήμερα στην ελληνική οικονομία. Παρουσιάσαμε πρόσφατα 14 επενδύσεις συνολικού ύψους άνω του 1 δις ευρώ», επεσήμανε και ανέφερε την Coca Cola, την Nokia Siemens Networks, την Delhaize. Εκτίμησε ότι «τα θετικά στοιχεία θα πολλαπλασιαστούν το 2014», αλλά επεσήμανε ότι «τις επιπτώσεις της κρίσης που ξέσπασε το 2008 άρχισε να τις βιώνει η κοινωνία το 2010. Όπως τότε, έτσι και τώρα που βγαίνουμε από την κρίση θα χρειαστεί χρόνος για να αισθανθεί η ελληνική οικογένεια αυτά που σήμερα υλοποιούνται».

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή