Η κυβέρνηση θεωρεί ότι το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ πρέπει να λυθεί με την αναζήτηση κοινά αποδεκτής ονομασίας μέσω της διαδικασίας του ΟΗΕ, επανέλαβε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ο κ. Αντώναρος, κληθείς να σχολιάσει δήλωση του προέδρου της Αλβανίας για ενδεχόμενη αναγνώριση από τα Τίρανα της ΠΓΔΜ ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», είπε ότι κρίνονται οι πράξεις, και αρνήθηκε να σχολιάσει προθέσεις.
Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στο περιεχόμενο της επιστολής Μπους στον έλληνα πρωθυπουργό.
Ο κ. Αντώναρος επανέλαβε ότι ο κ. Καραμανλής δεν ενημερώθηκε κατά τη συνάντησή του το Μάιο με τον αμερικανό πρόεδρο για τυχόν πρόθεση αναγνώρισης της ΠΓΔΜ ως «Δημοκρατία Μακεδονίας», ενώ ερωτηθείς για το αν ο Πρωθυπουργός νιώθει προσβεβλημένος επειδή δεν ενημερώθηκε για τις προθέσεις των ΗΠΑ, απάντησε αρνητικά.
«Η επιστολή Μπους ενισχύει την ελληνική διαπραγματευτική θέση γιατί και η αμερικανική πλευρά τάσσεται υπέρ της επίλυσης μέσω διαπραγματεύσεων», σημείωσε ο κ. Αντώναρος απαντώντας σε ερώτηση για το αν η ελληνική κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από την επιστολή του αμερικανού προέδρου.
Από την άλλη, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Χριστόδουλος, απέστειλε επιστολή στους αρχηγούς των κυβερνήσεων των κρατών μελών της Ε.Ε. και στους επικεφαλής των χριστιανικών Εκκλησιών, στην οποία επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «Η χρήση του ονόματος " Μακεδονία" από τα Σκόπια είναι κάτι περισσότερο από μία απλή και αθώα πολιτιστική υπεξαίρεση. Κι αυτό γιατί στην περιοχή μας τα όρια του πολιτιστικού, του πολιτικού και του επεκτατικού είναι αμυδρά». Υπενθυμίζει κατάληψη από γείτονες, που σφετερίζονται το όνομα " Μακεδονία", μέρους της Ελληνικής Μακεδονίας και στους δύο Παγκοσμίους Πολέμους, καθώς και συνεχείς επεμβάσεις των εκάστοτε μεγάλων δυνάμεων στο χώρο.