Η ευρωπαϊκή ενοποίηση στο επίκεντρο της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

Οι θέσεις της Κουμουνδούρου για το μέλλον της Ευρώπης επί τάπητος στη συνεδρίαση της Κυριακής
Παρασκευή, 06 Δεκεμβρίου 2013 11:26
UPD:12:32
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ
A- A A+

Επί τάπητος αναμένεται να τεθούν μεθαύριο Κυριακή, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, οι θέσεις της Κουμουνδούρου για το μέλλον και την πορεία της Ευρώπης.

Λίγες ώρες μετά την αναμενόμενη ψήφιση στη Βουλή του προϋπολογισμού για το 2014 τα μέλη του κορυφαίου οργάνου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα καταθέσουν τις προτάσεις τους για ένα από τα θέματα που βρίσκεται, όπως λέει χαρακτηριστικά συνεργάτης του Αλ. Τσίπρα, στον πυρήνα του ελληνικού προβλήματος και ταυτόχρονα διχάζει την Κουμουνδούρου.

Επί τάπητος αναμένεται να τεθούν μεθαύριο Κυριακή, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, οι θέσεις της Κουμουνδούρου για το μέλλον και την πορεία της Ευρώπης.

Η πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης, το αν θα έχουμε δηλαδή περισσότερη ή λιγότερη Ευρώπη, η τραπεζική και η πολιτική ενοποίηση, η συνολική πορεία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος και κυρίως το αν είναι εφικτό να αλλάξει πορεία η ευρωπαϊκή ήπειρος με τους σημερινούς συσχετισμούς αναμένεται να διχάσουν για μία ακόμη φορά τα μέλη της Κ.Ε.

Ήδη η μειοψηφία έχει ανακοινώσει ότι θα κατεβάσει δική της πλατφόρμα όχι τόσο γιατί φοβάται την Ευρώπη, όπως σημειώνει στέλεχος της Αριστερής Πλατφόρμας, αλλά γιατί βρίσκει αρκούντως σοσιαλδημοκρατικές τις θέσεις πολλών κομμάτων που συμμετέχουν στο κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Κι επειδή ακριβώς σε μία εβδομάδα από σήμερα ο Αλ. Τσίπρας θα λάβει στη Μαδρίτη και επίσημα το χρίσμα του υποψηφίου της Αριστεράς για την προεδρία της Κομισιόν σπεύδει να διαφοροποιηθεί.

Το κλίμα, παραδέχεται στέλεχος του κόμματος, είναι φορτισμένο ύστερα και από τις δηλώσεις Δραγασάκη και Τσακαλώτου. Οι αναφορές σε «μονταζιέρες» δεν μπορούν να κρύψουν τις διαφορετικές εκτιμήσεις για σοβαρότατα θέματα.

Άλλωστε ο ίδιος ο Γ. Δραγασάκης στη συνέντευξη του στο left.gr έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα στο εσωτερικό λέγοντας ότι «από το τι θα κάνουμε, πρέπει να λέμε πώς θα το κάνουμε».
Το μήνυμα είναι διττό, λέει άλλο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί να ερμηνευτεί  ότι από το να λέμε πως θα καταγγείλουμε το μνημόνιο πρέπει να πούμε και πώς θα το κάνουμε αυτό.
Ή από το να λέμε ότι θα επαναδιαπραγματευτούμε το μνημόνιο πρέπει να πούμε και πώς θα το κάνουμε αυτό.

Η επισήμανση Δραγασάκη στοχεύει στον πυρήνα πολλών εκ των σημερινών προβλημάτων της Κουμουνδούρου. Δηλαδή στο γεγονός ότι αρκείται σε διαπιστώσεις αλλά δεν πάει παραπέρα.  Ή όπως λένε στην Κουμουνδούρου «δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε στον κόσμο τις θέσεις μας σε μία σειρά από σημαντικά θέματα. Είτε γιατί αυτές είναι γενικόλογες είτε γιατί έχουμε να αντιμετωπίσουμε την εχθρική στάση πολλών ΜΜΕ».

Επί της ουσίας και  από εκ διαμέτρου αντίθετη θέση ο αντιπρόεδρος της Βουλής συμφωνεί με τον Μ. Γλέζο ότι του ΣΥΡΙΖΑ κάτι του λείπει. Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο στις επόμενες εθνικές εκλογές να έχει αυτοδυναμία, αλλά αντιλαμβάνεται ότι για πολλούς ψηφοφόρους η ψήφος θα είναι «αναγκαστική».

Για τον κ. Δραγασάκη το κόμμα του πρέπει να απαντήσει με ποιους θα κυβερνήσει και κυρίως πώς θα κυβερνήσει. Όταν και εάν πράξει κάτι τέτοιο είναι βέβαιο ότι κάποιους θα ευχαριστήσει και κάποιους θα δυσαρεστήσει. «Οι ψηφοφόροι πάντως δεν θα ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία» ισχυρίζεται κορυφαίο στέλεχος του κόμματος, λάτρης της «καθαρής» γραμμής.  

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή