Washington Post: Μαζική παρακολούθηση τοποθεσιών κινητών από την NSA

Παρασκευή, 06 Δεκεμβρίου 2013 11:29
UPD:11:29
EPA/NSA

Σύμφωνα με την Post, η βάση δεδομένων που έχει στήσει η NSA της επιτρέπει να παρακολουθεί «τουλάχιστον εκατοντάδες εκατομμύρια κινητά τηλέφωνα». Στη φωτογραφία τα κεντρικά γραφεία της Υπηρεσίας στις ΗΠΑ.

A- A A+

Περίπου πέντε δισ. αρχεία κινητής τηλεφωνίας συλλέγει ημερησίως η NSA, με σκοπό τη συγκέντρωση πληροφοριών σχετικά με την τοποθεσία των χρηστών των συσκευών, σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post.

Σύμφωνα με τη Washington Post, τα δεδομένα χρησιμοποιούνται για την εξακρίβωση της θέσης των συγκεκριμένων ατόμων και την καταγραφή των γνωριμιών/ διασυνδέσεών τους, στο πλαίσιο της αντιτρομοκρατικής δραστηριότητας της NSA.

Η νέα αυτή αποκάλυψη συνεχίζει τη «θύελλα» του σκανδάλου Σνόουντεν, με τις ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις. Σύμφωνα με την Post, η βάση δεδομένων που έχει στήσει η NSA της επιτρέπει να παρακολουθεί «τουλάχιστον εκατοντάδες εκατομμύρια κινητά τηλέφωνα», δίνοντάς της τη δυνατότητα παρακολούθησης μετακινήσεων και διαπροσωπικών σχέσεων σε επίπεδο άνευ προηγουμένου.

Χρησιμοποιώντας αυτό το «εργαλείο», η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ μπορεί να παρακολουθεί πού κινείται κάποιος (από ταξίδια σε άλλα μέρη μέχρι επισκέψεις σε σπίτια) ή ακόμη και να ανιχνεύει τις προηγούμενες μετακινήσεις του.

Στέλεχος της NSA (που μίλησε στην Post έχοντας την άδεια της υπηρεσίας) δήλωσε ότι η υπηρεσία λαμβάνει «τεράστιους όγκους» δεδομένων τοποθεσίας από όλο τον κόσμο, παρακολουθώντας τις συνδέσεις δικτύων κινητής τηλεφωνίας παγκοσμίως – οι οποίες εξυπηρετούν τόσο αμερικανικά δίκτυα, όσο και ξένα.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, το εν λόγω πρόγραμμα ξεπερνά οποιοδήποτε άλλο project της NSA από πλευράς επιπτώσεων όσον αφορά στην ιδιωτικότητα των πολιτών. Ο όγκος των δεδομένων φαίνεται ότι είναι τόσο μεγάλος που ξεπερνά τη δυνατότητα της υπηρεσίας να προβαίνει σε έγκαιρη ανάλυσή τους.

Οι περισσότερες από αυτές τις πληροφορίες φαίνονται να προέρχονται από τις παρακολουθήσεις των δικτύων κινητής τηλεφωνίας, που περιλαμβάνουν στοιχεία για την τοποθεσία όπου βρίσκονται οι χρήστες. Η ανάλυσή τους επιτρέπει στην NSA να διαπιστώνει ποιες συσκευές είναι τακτικά κοντά η μία στην άλλη, εξάγοντας με αυτόν τον τρόπο το συμπέρασμα ότι πιθανώς να υπάρχει κάποιου είδους σύνδεση μεταξύ των ιδιοκτητών τους. Το σύνολο των εργαλείων που χρησιμοποιούνται για αυτή τη δουλειά – υπό την ονομασία Co-Traveler – δίνει τη δυνατότητα στην NSA να αναζητεί και να εντοπίζει πιθανούς συνεργούς στόχων παρακολούθησης.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, υπερασπιζόμενοι το πρόγραμμα, δήλωσαν στην Post ότι η συλλογή και ανάλυση αυτών των δεδομένων είναι νόμιμη και έχει ως στόχο αποκλειστικά τη συγκέντρωση πληροφοριών σχετικά με ξένους στόχους – η συλλογή δεδομένων από κινητά Αμερικανών γίνεται μόνο «περιστασιακά». Ωστόσο, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, δεδομένα συλλέγονται και από τα κινητά δεκάδων εκατομμυρίων Αμερικανών που ταξιδεύουν στο εξωτερικό με τα κινητά τηλέφωνά τους κάθε χρόνο.  

Το «μπαράζ» των αποκαλύψεων σχετικά με τις ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις οδήγησε τη Microsoft να ανακοινώσει την επέκταση της χρήσης κρυπτογράφησης στις υπηρεσίες της, καθώς η κυβερνητική παρακολούθηση πλέον φαίνεται να αποτελεί ένα πρόβλημα ασφαλείας αντάξιο των ιών υπολογιστών και του κακόβουλου λογισμικού και των κυβερνοεπιθέσεων εν γένει.

Προτεινόμενα για εσάς