Αντ. Σαμαράς: Σύμβολο των αγώνων για ισότητα και ελευθερία ο Νέλσον Μαντέλα

Παρασκευή, 06 Δεκεμβρίου 2013 10:45
UPD:12:23
REUTERS/YORGOS KARAHALIS

Αντώνης Σαμαράς: «Oι Έλληνες θα τιμούμε για πάντα τη μνήμη» αυτού του «ιδεολόγου αγωνιστή ενάντια στη βία, το απαρτχάιντ και σε κάθε μορφής ρατσισμό».

A- A A+

Τα συλλυπητήριά του για την απώλεια του ιστορικού ηγέτη της Νότιας Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς.

«Αποχαιρετούμε, σήμερα, μαζί με ολόκληρη την παγκόσμια κοινότητα, τον ήρωα που έγραψε μοναδικές σελίδες στη νεότερη ιστορία της. Το σύμβολο των αγώνων για ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ισότητα και ελευθερία, σε έναν καλύτερο και πιο δίκαιο κόσμο», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πρόσθεσε ακόμη ότι «οι Έλληνες θα τιμούμε για πάντα τη μνήμη» αυτού του «ιδεολόγου αγωνιστή ενάντια στη βία, το απαρτχάιντ και σε κάθε μορφής ρατσισμό».

Κ. Παπούλιας: Αληθινός ήρωας

«Αληθινό ήρωα» και «συγκλονιστική προσωπικότητα» χαρακτήρισε τον Νέλσον Μαντέλα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλιας.

Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του, η είδηση του θανάτου του Νέλσον Μαντέλα «προκαλεί παγκόσμια συγκίνηση όχι μόνο γιατί αγαπήθηκε από όλους τους αδικημένους του πλανήτη, αλλά, ίσως περισσότερο, γιατί το παράδειγμά του, στη ζωή και στους αγώνες, δεν φαίνεται ότι μπορεί να επαναληφθεί στο ορατό μέλλον».

«Η εικόνα της Νότιας Αφρικής δεν πρόκειται να φύγει ποτέ από τη σκέψη όσων πιστεύουν ότι οι μάχες για τη δημοκρατία, την ελευθερία, την ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι μια μοναδική πραγματική δικαίωση για τις ηγεσίες και τις κοινωνίες των λαών μας», συμπλήρωσε ο κ. Παπούλιας.

Ευ. Βενιζέλος: Εμβληματική φυσιογνωμία

«Σύμβολο του διαρκούς αγώνα για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ισότητα και ελευθερία» χαρακτήρισε τον πρώην πρόεδρο της Ν. Αφρικής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος.

«Ο Νέλσον Μαντέλα είχε το προνόμιο να περάσει στο χώρο της παγκόσμιας ιστορίας, εδώ και πολλά χρόνια, ως εμβληματική φυσιογνωμία του οικουμενικού αγώνα κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.

«Το όνομα και η εικόνα του ας ευχηθούμε να λειτουργούν πάντα ως σημείο αναφοράς με ουσιαστικό θεσμικό και κοινωνικό περιεχόμενο», πρόσθεσε.

 Αλ. Τσίπρας: Ο «Μαντίμπα» μας δίδαξε πολλά

Τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του Νέλσον Μαντέλα και στο λαό της Νότιας Αφρικής εξέφρασε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας.

Σε δήλωσή του, κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι ο Νέλσον Μαντέλα υπήρξε «μια από τις σημαντικότερες πολιτικές προσωπικότητες του 20ου αιώνα» και «σύμβολο του αγώνα ενάντια στο καθεστώς των φυλετικών διακρίσεων της Νότιας Αφρικής».

Υπογράμμισε ακόμη ότι «ο επί 27 χρόνια κρατούμενος στις φύλακες ύψιστης ασφάλειας  Robin Island, του καθεστώτος του απαρτχάιντ,  με  τον θρυλικό τίτλο του ‘κρατούμενου 46664’ άφησε πίσω του μια απαράμιλλη πολιτική διαδρομή, ηρωικών κοινωνικών αγώνων».

«Ο «Μαντίμπα» μας δίδαξε πολλά. Αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των πιο δημοκρατικών και επαναστατικών ιστορικών παραδόσεων της οικουμένης», κατέληξε.

«Ο Νέλσον Μαντέλα δεν είναι μόνο ένα πανανθρώπινο σύμβολο κοινωνικής δικαιοσύνης, ισότητας, αξιοπρέπειας και αλληλεγγύης. Συμβόλιζε και θα συμβολίζει για πάντα τη σημασία του αδιάκοπου αγώνα για την προάσπιση αυτών των αδιαπραγμάτευτων αξιών. Τη σημασία της πάλης κατά του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων», ανέφερε με τη σειρά της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου.

ΔΗΜΑΡ: Εξαιρετικά επίκαιρα τα μηνύματα της δράσης του

«Με το θάνατο του Νέλσον Μαντέλα όχι μόνο η Νότια Αφρική αλλά ολόκληρη η ανθρωπότητα χάνει ένα παγκόσμιο σύμβολο κατά του ρατσισμού, υπέρ της ισότητας και των δικαιωμάτων», σημείωσε με ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά, τονίζοντας ότι «τα μηνύματα από τη ζωή του και τη δράση του παραμένουν εξαιρετικά επίκαιρα σε μια περίοδο που οι σκοτεινές δυνάμεις του ρατσισμού και της ξενοφοβίας επανεμφανίζονται στη χώρα μας και στην Ευρώπη».

ΚΚΕ: Αγωνιστής και σύμβολο της πάλης ενάντια στο Απαρτχάιντ

Τα θερμά του συλλυπητήρια για τον θάνατο του Νέλσον Μαντέλα εξέφρασε τέλος και το ΚΚΕ, χαρακτηρίζοντάς τον αγωνιστή και σύμβολο της πάλης ενάντια στο Απαρτχάϊντ. 

«Ο "Μαντίμπα", όπως τον αποκαλούσαν τα λαϊκά στρώματα, ταυτίστηκε με τον αγώνα ενάντια στην αποικιοκρατία και τις φυλετικές διακρίσεις, ενάντια στην πείνα και τη φτώχεια. Έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στον  αγώνα του Αφρικάνικου Εθνικού Κογκρέσσου –πολιτικό και ένοπλο- ενάντια στο Απαρτχάιντ και για τη δράση του αυτή φυλακίστηκε επί 27 χρόνια», ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή