Ζητείται στρατηγική τύπου «Μπλεράκ»

Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2004 19:02

A- A A+

«Το διαστημόπλοιο Μπους θα βρίσκεται στον αέρα για άλλα τέσσερα χρόνια και οι διοικητές του νομίζουν ότι έχουν τον έλεγχο του σύμπαντος. Ο Θεός μίλησε μέσω του 51% των αμερικανών ψηφοφόρων. Ορισμένοι αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα τείνει χείρα φιλίας προς τους Ευρωπαίους στη δεύτερη θητεία της, αλλά όλες οι ενδείξεις είναι ότι η εξωτερική πολιτική θα παραμείνει βασικά η ίδια». Αυτά έγραφε, μετά την επανεκλογή Μπους, ο βρετανός ιστορικός Τίμοθι Γκάρτον Ας σε σχόλιό του στην εφημερίδα «Guardian». Oπως σημειώνει χαρακτηριστικά, βλέπουν τη Γη διαφορετικά από το διαστημόπλοιο Μπους. «Πιστεύω ακράδαντα», είπε η Λώρα Μπους σε πρόσφατη συζήτησή της με τον Λάρι Κινγκ στο CNN, «ότι το Ιράκ γίνεται μια δημοκρατία». Κι ήταν σαν να είναι αλήθεια, επειδή ακριβώς το πιστεύει. Πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι το 42% των Αμερικανών έχουν ακριβώς την ίδια άποψη.

Εχουμε λοιπόν ένα πρόβλημα. Εμείς οι Ευρωπαίοι, μαζί με το 48% των Αμερικανών που εμφανίζονται συντετριμμένοι για την επανεκλογή του Μπους, πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα, πέρα από ιεραποστολικές αντιλήψεις.

Ο Τίμοθι Γκάρτον προτείνει να οικοδομήσουμε μια Ευρώπη ως αντίβαρο στην Αμερική. Αυτή είναι και η πρόταση του Ζακ Σιράκ και των Ευρω-γκωλιστών: Κάθε άλλη χώρα στον κόσμο, και ιδιαίτερα η Κίνα, πρέπει να μάθει ότι υπάρχει μια εναλλακτική εκδοχή της Δύσης.

Mόνο που το όνειρο του Σιράκ για μια ανταγωνιστική υπερδύναμη θα αποτύχει, επειδή η μισή Ευρώπη δεν θα ακολουθήσει.

Τι μπορεί να γίνει; Να προσπαθήσουμε να επηρεάσουμε την Αμερική; Δύσκολο. Το ζητούμενο είναι ένας ευρωπαίος πρόεδρος Μπλεράκ (Μπλερ και Σιράκ). Χρειάζεται μια ισχυρή Ευρώπη όπως την οραματίζεται ο Σιράκ, που θα είναι όμως στρατηγικός εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών, (όπως ο Μπλερ) όχι ανταγωνιστής της.

Πηγή: The Guardian, ΑΠΕ

* Οι φωτογραφίες είναι αρχείου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή