Αδ. Γεωργιάδης στο naftemporiki.gr: Καλώ τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ να σταματήσουν την απεργία

Συνέντευξη στο naftemporiki.gr
Πέμπτη, 05 Δεκεμβρίου 2013 09:26
UPD:10:08
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης

A- A A+

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης μιλά στο naftemporiki.gr σε μία από τις πιο κρίσιμες και ταυτόχρονα δύσκολες στιγμές για το δημόσιο σύστημα υγείας στη χώρα μας και μάλιστα λίγες μόνο ώρες μετά την άκαρπη συνάντηση των γιατρών του ΕΟΠΥΥ με τον υφυπουργό Υγείας Αντώνη Μπέζα και τον πρόεδρο του Οργανισμού Δημήτρη Κοντό που είχε ως αποτέλεσμα την απόφαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ να παρατείνει τις απεργιακές κινητοποιήσεις του κλάδου ως και τις 13 Δεκεμβρίου.

Στο ερώτημα αν επίκειται «ξαφνικός θάνατος» του ΕΟΠΥΥ, ο κ. Γεωργιάδης απαντά με ειλικρίνεια ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση δεν έχουν καταλήξει σε κάποια συγκεκριμένη απόφαση, αλλά, όπως λέει χαρακτηριστικά, σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση με την απεργία των γιατρών δεν μπορεί να μείνει αμέτοχος.

Παράλληλα, χαρακτηρίζει τη μεταρρύθμιση στην υγεία πραγματική που έχει στόχο τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας και την εξάλειψη της σπατάλης, καλεί εκ νέου τους γιατρούς -από το βήμα του naftemporiki.gr- να σταματήσουν την απεργία και να έρθουν στο γραφείο του να μιλήσουν, ενώ αναφερόμενος στις επικρίσεις του πρώην υπουργού Yγείας με τη Ν.Δ. και γιατρού Αθ. Γιαννόπουλου για τα γενόσημα σημειώνει με νόημα ότι «καλό είναι να μην προκαλούμε σύγχυση στην κοινή γνώμη».

Τέλος, αντιπαρέρχεται των «κατηγοριών» ότι έχει συγκρουσιακές αντιλήψεις και θεωρεί απαραίτητη την έκθεση στη δημοσιότητα προκειμένου να εξηγεί όπως λέει ο ίδιος στον κόσμο τις επιλογές του.

Το πρώτο που θα ήθελα να σας ρωτήσω είναι αν πρόκειται για μια πραγματική μεταρρύθμιση στον ευαίσθητο χώρο της υγείας ή απλά μια προσπάθεια να εξοικονομηθούν χρήματα για να βγουν οι αριθμοί;

Κάθε μεταρρύθμιση είναι πραγματική. Αυτό που έχει σημασία, είναι ο στόχος για τον οποίο γίνεται και στην περίπτωσή μας δεν είναι η μείωση των δαπανών, αλλά η βελτίωση των υπηρεσιών υγείας και η εξάλειψη της σπατάλης. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν ο υπό ολοκλήρωση αναπροσανατολισμός μικρών νοσοκομείων και η δραστική μείωση τόσο της φαρμακευτικής δαπάνης, όσο και των τιμών των φαρμάκων.

Η πρωτόγνωρη θύελλα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, μπορεί και πρέπει να μετατραπεί σε ευκαιρία, καθώς αναμφισβήτητα σε τέτοιες δύσκολες περιόδους απαιτείται να γίνουν ριζικές αλλαγές. Αλλαγές που θα έπρεπε να έχουν γίνει προ καιρού, καθώς κανένας δεν αμφισβητεί ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα. Προβλήματα τα οποία δεν έχουμε την πολυτέλεια να επιτρέψουμε να συντηρούνται με δανεικά.

Εν ολίγοις, οι μεταρρυθμίσεις γίνονται γιατί είναι σωστές και αναγκαίες για τη Δημόσια Υγεία και όχι λόγω των δανειακών μας υποχρεώσεων. Απλώς λόγω της δύσκολης δημοσιονομικής συγκυρίας, δεν έχουμε πλέον το περιθώριο να μένουμε αμέτοχοι. Καλούμαστε να ασκούμε πολιτική και να έχουμε απτά αποτελέσματα.

Φαίνεται ότι και στο εσωτερικό της κυβερνώσας παράταξης υπάρχουν αντιρρήσεις, όπως για παράδειγμα του πρώην υφυπουργού Υγείας και γιατρού Αθ. Γιαννόπουλου. Δεν σας προβληματίζουν αυτές οι φωνές;

Υποθέτω ότι αναφέρεστε στις ανησυχίες τις οποίες εξέφρασε ο κ. Γιαννόπουλος για τον έλεγχο των γενοσήμων φαρμάκων. Πρώτα από όλα, πρέπει επιτέλους όλοι να καταλάβουμε ότι τα γενόσημα φάρμακα είναι ακριβή αντίγραφα των πρωτοτύπων, των οποίων έχει λήξει η πατέντα τους. Ο έλεγχός τους γίνεται τόσο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, όσο και από τους αντίστοιχους εθνικούς οργανισμούς του κάθε κράτους-μέλους. Οι δε έλεγχοι από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων έχουν αυξηθεί ώστε να είναι απολύτως ασφαλή.

Από εκεί και πέρα ακούω και αξιολογώ κάθε σχετική άποψη. Πάντοτε επιδιώκω να πραγματοποιείται εξαντλητικός διάλογος με κάθε εμπλεκόμενο φορέα, ώστε να καταλήγουμε στη βέλτιστη απόφαση. Από την ενημέρωση λοιπόν που λαμβάνω, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και καλό είναι να μην προκαλούμε σύγχυση στην κοινή γνώμη. Τα γενόσημα είναι απολύτως ασφαλή και προσφέρουν μια τεράστια μείωση στην τιμή των φαρμάκων, που αφορά άμεσα τον κάθε ασφαλισμένο.

Τελικά, αν επιμείνουν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ στις απεργίες τους, κινδυνεύει πράγματι ο οργανισμός με «ξαφνικό θάνατο»;

Καλώ  -και από το βήμα που μου δίνετε- τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ να επιδείξουν σύνεση και να σταματήσουν την απεργία. Να έρθουν στο γραφείο μου, να μιλήσουμε για το τι επιδιώκουμε και να δούμε μαζί το «πως». Η μεταρρύθμισή μας έχει ως αποκλειστικό στόχο τη δημιουργία ενός ισχυρού και αξιόπιστου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες. Ένα στόχο με τον οποίο δεν πιστεύω ότι κάποιος μπορεί να διαφωνεί.

Αλλά για να γίνει αυτό, από τη στιγμή που έχει ήδη αποφασιστεί ότι ο ΕΟΠΥΥ θα είναι μόνο αγοραστής υπηρεσιών υγείας, πρέπει οι γιατροί του Οργανισμού να μεταφερθούν στο ΕΣΥ μέσω του πιο γρήγορου εργαλείου το οποίο έχουμε, δηλαδή δια της κινητικότητας. Δεν μπορούν λοιπόν να ζητούν να μην μπουν σε αυτή τη διαδικασία. Η απεργία θεωρώ ότι αδικεί τους ίδιους και την προσφορά τους τόσα χρόνια.

Από την άλλη πλευρά, η απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών στην υγεία αποτελεί συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα. Και αν συνεχιστεί η απεργία, θα πρέπει να βρούμε τρόπο να τους προστατεύσουμε. Πάντως να ξέρετε ότι δεν έχουμε ακόμη καταλήξει σε κάποια συγκεκριμένη απόφαση. Όμως - επαναλαμβάνω - δεν μπορούμε να μένουμε αμέτοχοι. Εάν συνεχιστεί αυτή η απεργία, είμαστε υποχρεωμένοι να δούμε εναλλακτικές.

Σας κατηγορούν για συγκρουσιακές αντιλήψεις και υπερέκθεση στα ΜΜΕ. Πιστεύετε πως θα μπορούσατε να χειριστείτε με διαφορετικό τρόπο ορισμένα θέματα;

Προβληματικές και διαιωνιζόμενες καταστάσεις θα πρέπει να τερματιστούν άμεσα. Καθήκον μας είναι το καλύτερο για την υγεία και τον ασφαλιζόμενο και αυτό σημαίνει να ερχόμαστε σε σύγκρουση με τα προβλήματα.

Πιστεύω ότι ο διάλογος με όλους τους ενδιαφερόμενους και εμπλεκόμενους φορείς είναι βασικός. Από την πρώτη στιγμή που ο Πρωθυπουργός μού ανέθεσε το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο της υγείας, κάλεσα ο ίδιος τους διαδηλωτές έξω από το υπουργείο για διάλογο και συζήτηση των θεμάτων τους. Κάτι που επαναλαμβάνεται κάθε φορά που υπάρχει σχετικό αίτημα από διαδηλωτές. Στο ίδιο πλαίσιο, του διαλόγου, επιχείρησα και στο θέμα των φαρμάκων να ενημερώσω τον ίδιο τον κύριο Τσίπρα, προκειμένου να αποφύγει ένα πολιτικό σφάλμα. Ανεπιτυχώς βέβαια.

Σχετικά με την υπερέκθεση στα μέσα ενημέρωσης, θα έλεγα ότι αυτή είναι η εύκολη ανάγνωση. Πεποίθησή μου είναι ότι οι υπουργοί οφείλουν να εξηγούν τις επιλογές τους, να απαντούν και να μπαίνουν στο διάλογο. Συνεπώς, όποτε κρίνεται απαραίτητο, για την αποφυγή δημιουργίας λανθασμένων απόψεων στα θέματα της υγείας, προσπαθώ με διάλογο μέσω του βήματος των ΜΜΕ να αποτυπώνω τις θέσεις του υπουργείου.

Οφείλουμε να κάνουμε το παν για να αλλάξει και να βελτιωθεί η ελληνική Δημόσια Υγεία προς όφελος της Ελλάδας και προπάντων των πολιτών της. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Μόνο με σκληρή εργασία, ειλικρίνεια και οργάνωση μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Αλήθεια έχετε νοσηλευτεί ποτέ εσείς ή κάποιο οικείο σας πρόσωπο σε δημόσιο νοσοκομείο; Οι συνθήκες είναι αντάξιες ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους;

Είναι γνωστό ότι πριν χρόνια η οικογένειά μου αντιμετώπισε κάποια σοβαρά προβλήματα υγείας. Η επιλογή μου ήταν τα δημόσια νοσοκομεία, το δημόσιο σύστημα περίθαλψης και νοσηλείας. Αλλά και προσωπικά έχω χρησιμοποιήσει τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, όπως για ιατρικές εξετάσεις. Είναι πεποίθησή μου ότι το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι από τα καλύτερα της Ευρώπης, χαρακτηρίζονται δε από πολύ υψηλή κατάρτιση και επαγγελματισμό.  

Προφανώς στο επίπεδο υποδομών, απαιτούνται πολλές βελτιώσεις. Σε αυτές, μεταξύ άλλων, στοχεύουν και οι μεταρρυθμίσεις που κάνουμε προκειμένου να έχουμε την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση πόρων του ΕΟΠΥΥ και να εξασφαλίσουμε χαμηλότερες τιμές για υψηλότερη ποιότητα υπηρεσιών. Μόνο έτσι μπορούμε να βελτιώσουμε και να ελπίζουμε για ένα ακόμη καλύτερο και αποτελεσματικότερο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή