Διαβεβαιώσεις της Αλβανίας ότι δεν θα αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ με το όνομα «Μακεδονία»

Τρίτη, 23 Νοεμβρίου 2004 12:27
A- A A+

Τη διαβεβαίωση ότι η Αλβανία δεν θα αναγνωρίσει τη FYROM με το όνομα «Μακεδονία» έλαβε η Αθήνα από την αλβανική κυβέρνηση, όπως δήλωσε από τις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ο κ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε ότι μετά από διπλωματικές επαφές μεταξύ των δύο χωρών, με αφορμή πληροφορίες περί αναγνώρισης της ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα από την Αλβανία, δόθηκαν διαβεβαιώσεις από αλβανικής πλευράς ότι η Αλβανία δεν προτίθεται να προχωρήσει σε αναγνώριση της χώρας αυτής με το όνομα «Μακεδονία».

Στις Βρυξέλλες πραγματοποιήθηκε, στο περιθώριο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, η δεύτερη συνάντηση του Φόρουμ Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων, που είχε συσταθεί κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Χαλκιδικής τον Ιούνιο του 2003.

Όπως αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση, η Ε.Ε. επανέλαβε κατά τη συνάντηση την υποστήριξη της στην ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, το μέλλον των οποίων, όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, είναι στην Ε.Ε..

Ιδιαίτερης σημασίας για τη χώρα μας ήταν η αναφορά στην ίδια ανακοίνωσή, ότι «όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν στην ανάγκη εξεύρεσης αμοιβαία αποδεκτών λύσεων και στη σύναψη συμφωνιών σε εκκρεμή ζητήματα με τις γειτονικές χώρες».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συγκεκριμένη παράγραφος αποτελούσε επιδίωξη της ελληνικής διπλωματίας και αναφέρεται τόσο στις σχέσεις Ελλάδας-ΠΓΔΜ, όσο και τις σχέσεις Σλοβενίας-Κροατίας.

Τέλος, ιδιαίτερη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του είχε στις Βρυξέλλες ο υπουργός εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης. Όπως έγινε γνωστό, από ρωσικής πλευράς ζητήθηκε η συμβολή της Ελλάδας σε μια σειρά από θέματα που θα εξεταστούν στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε.-Ρωσίας.

Πηγή ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή