Πριν από λίγους μήνες, στις 28 Αυγούστου, ημέρα των 264ων γενεθλίων του γερμανού συγγραφέα Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε, στη Βαϊμάρη, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Γκαίτε, Κλάους - Ντίτερ Λέμαν, απένειμε στον Πέτρο Μάρκαρη το «Μετάλλιο Γκαίτε». Προς τιμήν του έλληνα συγγραφέα, το Ινστιτούτο Γκαίτε προσκαλεί φίλους και συνεργάτες σε μια ξεχωριστή εορταστική βραδιά την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου, στις 8 το βράδυ.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, ο Πέτρος Μάρκαρης βραβεύθηκε ως «διαμεσολαβητής» των ελληνογερμανικών σχέσεων, ο οποίος «διατηρεί την καθαρή, αναλυτική ματιά του και στις δύο χώρες, ακόμη και σε καιρούς κρίσης».
Το «Μετάλλιο Γκαίτε» απονεμήθηκε για πρώτη φορά το 1955 και αναγνωρίστηκε ως επίσημο βραβείο του γερμανικού κράτους το 1975. Παλαιότερα, η επίσημη απονομή γινόταν την ημέρα της επετείου του θανάτου του Γιόχαν Βόλφγκανγκ Γκαίτε, 22 Μαρτίου, στην Βαϊμάρη, αλλά από το 2009 καθιερώθηκε η απονομή στις 28 Αυγούστου, ημέρα των γενεθλίων του γερμανού συγγραφέα. Από την πρώτη απονομή του μέχρι σήμερα έχουν τιμηθεί με το Μετάλλιο 332 προσωπικότητες από 62 χώρες.
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Πέτρος Μάρκαρης γεννήθηκε στην Πόλη, την πρωτοχρονιά του 1937. Στην Ελλάδα εγκαταστάθηκε μόνιμα το 1964. Σπούδασε οικονομικές επιστήμες και δούλεψε για πολλά χρόνια ως στέλεχος επιχειρήσεων. Από το 1976 εργάζεται ως ελεύθερος συγγραφέας. Στο θέατρο εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1965 με το έργο του «Η Ιστορία του Αλή Ρέτζο». Ακολούθησαν τα έργα «Το Έπος του Βασιλιά Υμπύ» (1972), «Οι Φιλοξενούμενοι» (1981), «Όπως και τ’ Άλογα» (1986) και το τηλεοπτικό έργο «Τυχαίο Πάθος» (1988).
Ασχολήθηκε συστηματικά με τη μετάφραση, κυρίως έργων του Μπρεχτ αλλά και των Πέτερ Βάις, Γκρέοργκ Μπύχνερ, Φρανκ Βέντεκιντ , Άρτουρ Σνίτσλερ και Φραντς Ξαβέρ Κράιτς. Συνεργάστηκε με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο στα σενάρια των ταινιών του «Μέρες του ’36», «Μεγαλέξανδρος», «Το Μετέωρο Βήμα του Πελαργού» και «Το Βλέμμα του Οδυσσέα». Έγραψε τα σενάρια των τηλεοπτικών σειρών «Ιστορίες Μυστηρίου και Φαντασίας», «Μια Γυναίκα από το Παρελθόν» και «Ανατομία Ενός Εγκλήματος», απ’ όπου βγήκε και το ομότιτλο βιβλίο το οποίο γνώρισε τεράστια επιτυχία. Μια σειρά δοκιμίων του πάνω στο έργο του Μπρεχτ κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Ιθάκη», με τίτλο «Ο Μπρεχτ και ο Διαλεκτικός Λόγος».
Τα μυθιστορήματά του «Νυχτερινό Δελτίο» και «Άμυνα ζώνης», με τα οποία έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό, καθώς και το «Ο Τσε αυτοκτόνησε», έχουν πρωταγωνιστή τον αστυνομικό Κώστα Χαρίτο και κυκλοφορούν μεταφρασμένα σε Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Αγγλία, Τουρκία και Ηνωμένες Πολιτείες.
Πληροφορίες
Ινστιτούτο Γκαίτε, Ομήρου 14-16, Αθήνα, Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου στις 8 μ.μ.. Είσοδος ελεύθερη. naftemporiki.gr