Σε κλοιό κακοκαιρίας η χώρα

Σε έκτακτη κατάσταση η Κίσσαμος Χανίων
Τρίτη, 03 Δεκεμβρίου 2013 20:53
UPD:23:38
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ

Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προγνώσεις οι ισχυροί άνεμοι θα είναι και το χαρακτηριστικό της Τετάρτης, ενώ αναμένεται να υποχωρήσουν από το απόγευμα.

A- A A+

Προβλήματα σε όλη τη χώρα προκάλεσε η κακοκαιρία την Τρίτη, με κύρια χαρακτηριστικά τις καταρρακτώδεις βροχές και τους ισχυρούς ανέμους. Η πυροσβεστική υπηρεσία μόνο στην Αττική δέχθηκε, μέχρι το βράδυ, 700 κλήσεις για κοπές δέντρων που έπεσαν αλλά και για πινακίδες και άλλα αντικείμενα που ξεκόλλησαν από τους θυελλώδεις ανέμους. Σοβαρά προβλήματα στο Ηράκλειο  και την ανατολική Κρήτη.

Με αλυσίδες στην Πάρνηθα

Μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων  διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων στη Λ. Πάρνηθος από το ύψος του τελεφερίκ (22 χλμ) προς το καζίνο.

Ισχυροί άνεμοι και απαγορευτικά απόπλου

Οι θυελλώδεις άνεμοι που πνέουν στο ανατολικό και νότιο Αιγαίο και  φθάνουν τα 9 με 10 μποφόρ, είχαν σαν αποτέλεσμα την απαγορεύση του απόπλου των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου.

Τα περισσότερα πορθμεία έμειναν κλειστά.

Νέο δελτίο θα εκδοθεί από το υπουργείο Ναυτιλίας στις 6:00 το πρωί της Τετάρτης. Ωστόσο σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προγνώσεις οι ισχυροί άνεμοι θα είναι και το χαρακτηριστικό της Τετάρτης, ενώ οι άνεμοι αναμένεται να υποχωρήσουν από το απόγευμα.

Στο Ηράκλειο της Κρήτης το μεσημέρι πολλοί δρόμοι της πόλης μετατράπηκαν σε ποτάμια, με αποτέλεσμα σπίτια και καταστήματα να πλημμυρίσουν.

Η Πυροσβεστική δέχτηκε πάνω από 60 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων, ενώ λόγω της βροχόπτωσης επικρατούσε κυκλοφοριακό χάος στους περισσότερους δρόμους.

Πάντως, αίσια κατάληξη είχε η επιχείρηση διάσωσης, από άνδρες της ΕΜΑΚ, μιας γυναίκας με τα δύο της παιδιά, σε σχολείο κοντά στην οδό Παπά Πέτρου Γαβαλά.

Προβλήματα επίσης έχουν καταγραφεί στο οδικό δίκτυο με κατολισθήσεις.

Επίσης, μια πτήση ακυρώθηκε από το Ηράκλειο, εξαιτίας της νέφωσης, ενώ πέντε πτήσεις με προορισμό τα Χανιά προσγειώθηκαν τελικά στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου.

CRETEPLUS

 

 

 

Λόγω των δυσμενών καιρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Ευριπίδη Κουκιαδάκη, με τη συμμετοχή των στελεχών της Πολιτικής Προστασίας, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αλλά και των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας.

Όπως τονίστηκε στη σύσκεψη, ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται σε ετοιμότητα τις τελευταίες ώρες και ειδικότερα βρίσκονται σε επιφυλακή οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες με το ανθρώπινο δυναμικό τους, τα μηχανήματα της Περιφέρειας αλλά και ιδιωτικών τεχνικών εταιρειών από τις οποίες και θα ζητηθεί η παρέμβαση εφόσον απαιτηθεί.

Ακόμη, ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου απηύθυνε έκκληση στους πολίτες και ειδικά στους οδηγούς να είναι τις επόμενες ώρες ιδιαίτερα προσεκτικοί, αποφεύγοντας τις άσκοπες μετακινήσεις την ώρα ραγδαίας βροχόπτωσης.

Παράλληλα αναφέρθηκε ότι η Τροχαία Ηρακλείου και ευρύτερα η Αστυνομική Διεύθυνση βρίσκονται επίσης σε ετοιμότητα ώστε να αντιμετωπιστούν τυχόν έκτακτα περιστατικά.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό πως η Περιφέρεια Χανίων επρόκειτο να κηρύξει την περιοχή της Κισάμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω των σοβαρών προβλημάτων που προκάλεσαν οι έντονες βροχοπτώσεις.

Σε έκτακτη κατάσταση η Κίσσαμος

Η Κίσσαμος Χανίων κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των καταρρακτωδών βροχών.  Σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου έχει διακοπεί λόγω των κατολισθήσεων που έχουν σημειωθεί.

Πολλά σπίτια πλημμύρισαν, περιουσίες χάθηκαν, ενώ  αρκετοί δρόμοι ήταν απροσπέλαστοι λόγω των ορμητικών νερών.

Για την Τετάρτη αποφασίστηκε ότι τα  σχολεία θα παραμείνουν κλειστά, ενώ η Περιφέρεια εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ενημερώνει τους πολίτες ότι πρέπει  να αποφεύγουν να κινούνται σε όλο το επαρχιακό και αγροτικό δίκτυο του δήμου Κισσάμου, λόγω πλημμυρών και κατολισθήσεων.

Συγκεκριμένα από την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων ανακοινώθηκε ότι, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που επικρατούν, θα πρέπει οι κάτοικοι και οι πολίτες να αποφεύγουν να κινούνται σε όλο το επαρχιακό, δημοτικό και αγροτικό δίκτυο του δήμου Κισάμου λόγω πλημμυρών και κατολισθήσεων.

Ο δρόμος από Καλουδιανά προς Καστέλι (παλαιά εθνική) που διέρχεται ο Κακοπέρατος ποταμός είναι κλειστός και η διαδρομή θα γίνεται από το νέο οδικό δίκτυο.

Η επικοινωνία με το Καστέλι θα γίνεται μόνο από την νέα εθνική οδό με πολύ προσοχή.

Πιο ειδικά , η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων εφιστά την προσοχή στους πολίτες:

  • Να μην διασχίζουν χειμάρρους με τα πόδια ή με το αυτοκίνητό τους.
  • Να εγκαταλείπουν το αυτοκίνητό τους αν ακινητοποιηθεί και ενδέχεται να παρασυρθεί ή να πλημμυρίσει.
  • Να μένουν μακριά από ηλεκτροφόρα καλώδια.
  • Να μην πλησιάζουν σε περιοχές όπου έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις.
  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο και ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς
  • Να ασφαλίσουν τις πόρτες και τα παράθυρα
  • Να αποφεύγουν δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.
  • Να αποφεύγουν την διέλευση κοντά από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές όπου μπορεί ελαφρά αντικείμενα να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (πχ. κάτω από μπαλκόνια όπου μπορεί να πέσουν διάφορα αντικείμενα).

Από τον δήμο Κισάμου ανακοινώθηκε ότι λόγω εκτακτης ανάγκης επιτάσσονται όλα τα μηχανήματα των ιδιωτών εργολάβων ενώ απαγορεύτηκε η κυκλοφορία στο οδικό δίκτυο του δήμου όλων των δημοτικων ενοτήτων μέχρι νεωτέρας ανακοίνωσης, εξαιρουμένου του βόρειου οδικού άξονα.

Έπεσαν τα πρώτα χιόνια

Χιονοπτώσεις σημειώνονται τις τελευταίες ώρες στα ορεινά της Πελοποννήσου, χωρίς ωστόσο για την ώρα να έχουν δημιουργηθεί ιδιαίτερα προβλήματα στο οδικό δίκτυο.

Ήδη στο Μαίναλο, το χιόνι φτάνει σε ύψος τα 20 εκατοστά, στη Βυτίνα υπάρχει χιονόστρωση, ενώ χιονίζει ως τις παρυφές της Τρίπολης.

Αποκλεισμένο είναι το χωριό Κοσμάς στη Νότια Κυνουρία και με δυσκολία διεξάγεται η κυκλοφορία προς τα χωριά του Φαλάνθου, χωρίς όμως τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Χιονόπτωση σημειώνεται τόσο στην ορεινή Λακωνία όσο και την ορεινή Κορινθία.

Λόγω χιονοπτώσεων με δυσκολία και μόνο με την χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στην ορεινή Κορινθία.

Ειδικότερα, μόνο με αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία, στο δρόμο από Γκούρα προς Δερβένι, Λυκουριά και Κιάτο, από το 22ο χλμ και άνω της επαρχιακής οδού Ξυλοκάστρου - Τρικάλων και από το 1ο χλμ και άνω της επαρχιακής οδού Τρικάλων - Καρυάς.

Εξάλλου, προβλήματα υπάρχουν από την κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών, στη Λακωνία και συγκεκριμένα στο επαρχιακό και το αγροτικό δίκτυο των χωριών βόρεια του Γυθείου, Πλάτανος, Κονάκια, Κρήνη, Σιδηρόκαστρο, στα χωριά του τέως δήμου Σμήνους, στην περιοχή της Άρνας και σε χωριά του τέως δήμου Θεραπνών.

Μάλιστα, για τις περιοχές αυτές, η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Ντία Τζανετέα είπε ότι οι δρόμοι μοιάζουν βομβαρδισμένοι και πρόκειται να υποβάλει αίτημα ώστε να κηρυχτούν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Προβλήματα στην Αττική

Το πρωί της Τρίτης στην Αττική σημειώθηκαν  διακοπές ηλεκτροδότησης  εξαιτίας βλαβών που προέκυψαν κυρίως από πτώσεις δέντρων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ένα από τα δέντρα έπεσε γύρω στις 13:30 το μεσημέρι στην οδό Σταδίου, μπροστά από το υπουργείο Εργασίας, χωρίς να υπάρξουν σοβαροί τραυματισμοί. Ελαφρά τραυματίστηκε ένας μοτοσικλετιστής των ΕΛΤΑ που περνούσε εκείνη τη στιγμή, ο οποίος διακομίστηκε προληπτικά στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή