Ανάκληση της πειθαρχικής δίωξης Πελεγρίνη ζητεί το Συντονιστικό των Πρυτάνεων

Τρίτη, 03 Δεκεμβρίου 2013 19:31
UPD:19:51
FOSPHOTOS/Konstantinos Tsakalidis

Όπως δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ και προεδρεύων της Συνόδου των Πρυτάνεων Γιάννης Μυλόπουλος (φωτογραφία αρχείου) αμέσως μετά τη συνάντηση, ζητήθηκε από τον υπουργό η ανάκληση της πειθαρχικής δίωξης του πρύτανη του ΕΚΠΑ.

A- A A+

Την ανάκληση της πειθαρχικής δίωξης του πρύτανη του ΕΚΠΑ ζήτησε το Συντονιστικό των Πρυτάνεων κατά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, από την οποία δεν υπήρξαν συγκεκριμένα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την εκτόνωση της κρίσης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Όπως δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ και προεδρεύων της Συνοδου των Πρυτάνεων Γιάννης Μυλόπουλος αμέσως μετά τη συνάντηση, ζητήθηκε από τον Υπουργό η ανάκληση της πειθαρχικής δίωξης του Πρύτανη του ΕΚΠΑ, καθηγητή Θεοδόση Πελεγρίνη.

«Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι η καταλαγή και από τις δύο πλευρές και η ομαλοποίηση της κατάστασης στο ΕΚΠΑ, προκειμένου να επανέλθει σε ομαλή λειτουργία» σημείωσε, προσθέτοντας πως «ο Υπουργός μάς άκουσε με προσοχή».

Οι πρυτάνεις αποχώρησαν από το υπουργείο έπειτα από τρεις ώρες για να συνεδριάσουν στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

Η ενέργεια του υπουργού Παιδείας κατά του πρύτανη του Καποδιστριακού είχε από νωρίτερα προκαλέσει αντιδράσεις στους κόλπους της ακαδημαϊκής κοινότητας, και όχι μόνο.

ΠΟΣΔΕΠ: Ακραία και καταδικαστέα ενέργεια

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) Ευστάθιος Ευσταθόπουλος χαρακτηρίζει την ενέργεια του υπουργού ακραία, πρωτοφανή, αψυχολόγητη και καταδικαστέα από το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας. 

Χαρακτηρίζει επίσης προφανές «ότι δεν μπορεί να σταθεί καμιά κατηγορία εναντίον του Πρύτανη για τη μη λειτουργία του Πανεπιστημίου» και επιρρίπτει ευθύνες στον κ. Αρβανιτόπουλο για την υπάρχουσα κατάσταση. «Αντί να επιμείνετε στο διάλογο τον οποίο επιτέλους, έστω και με τεράστια καθυστέρηση ανοίξατε, κάνετε ό,τι μπορείτε για να τορπιλίσετε την όποια λύση θα μπορούσε να βρεθεί» προσθέτει, απευθυνόμενος στον υπουργό Παιδείας. 

ΑΠΘ: Η παραπομπή δυναμιτίζει τον διάλογο

Αβάσιμη έκρινε και η Σύγκλητος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης την πειθαρχική κατηγορία που απαγγέλθηκε στον πρύτανη του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Όπως τονίζει η Σύγκλητος του ΑΠΘ σε ομόφωνη απόφασή της, η παραπομπή αυτή δυναμιτίζει το διάλογο για την επίλυση του προβλήματος της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων στο σύνολο των θιγόμενων πανεπιστημίων και για το λόγο αυτό πρέπει να επανεξεταστεί άμεσα.

Απεργιακή Επιτροπή ΕΚΠΑ: Χουντικής εμπνεύσεως κίνηση

Για «χουντικής εμπνεύσεως κίνηση» και «αποκορύφωμα μιας πολιτικής ακραίου αυταρχισμού» έκανε λόγο από την πλευρά της η απεργιακή επιτροπή εργαζομένων του ΕΚΠΑ.

Όπως επισημαίνει η επιτροπή σε ανακοίνωσή της, η κίνηση αυτή του υπουργού την ίδια στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη ο διάλογος με τους απεργούς των Ιδρυμάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης «καταδεικνύει τον προσχηματικό χαρακτήρα που ο ίδιος προσδίδει σε κάθε τέτοια διαδικασία».

Τονίζει ακόμη ότι η απεργία των διοικητικών υπαλλήλων «δεν κατευθύνεται ούτε από τη Σύγκλητο, ούτε από τον Πρύτανη» και υπογραμμίζει ότι το Πανεπιστήμιο Αθηνών παραμένει κλειστό «με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης», καθώς το Ίδρυμα δεν μπορεί να λειτουργήσει με μείον 571 εργαζόμενους.

Κατηγορεί τέλος τον κ. Αρβανιτόπουλο ότι δεν επιθυμεί τον διάλογο και υποστηρίζει ότι «οποιαδήποτε επίθεση στο δημόσιο Πανεπιστήμιο, είτε αφορά στους εργαζόμενους, τους φοιτητές, το διδακτικό προσωπικό, είτε τον Πρύτανη, αποτελεί καθαρή πολιτική επίθεση».

ΚΚΕ: Συνέχιση του αυταρχισμού της κυβέρνησης

Στο θέμα παρενέβη με ανακοίνωσή του και το ΚΚΕ, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «αυταρχισμό». Όπως ανέφερε ο Περισσός, η παραπομπή του πρύτανη του ΕΚΠΑ «αποτελεί συνέχιση του αυταρχισμού της κυβέρνησης, με στόχο την υλοποίηση πάση θυσία των αντιλαϊκών και αντιεκπαιδευτικών αναδιαρθρώσεων στα πανεπιστήμια, που βρίσκουν αντίθετους τους εργαζόμενους στα ΑΕΙ οι οποίοι συνεχίζουν τον πολύμηνο αγώνα τους».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή