Αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων ζήτησε ο εισηγητής της ΝΔ επί του προϋπολογισμού

Παρουσία του Αντ. Σαμαρά άρχισε η συζήτηση στην Ολομέλεια
Τρίτη, 03 Δεκεμβρίου 2013 19:23
UPD:22:03
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
A- A A+

Παρουσία του Πρωθυπουργού Α. Σαμαρά ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2014. Ο Πρωθυπουργός εισήλθε στην αίθουσα και χειροκροτήθηκε από τους Βουλευτές της ΝΔ.

Ο Εισηγητής της ΝΔ Στ. Καλογιάννης ζήτησε αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων, ενώ χαρακτήρισε ως «ρεαλιστικό» τον προϋπολογισμό, ο οποίος «επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει τα πρώτα σημαντικά αποτελέσματα».

«Οι φόροι ακίνητης περιουσίας είναι δυσβάσταχτοι για τους πολίτες και αυτό πρέπει να το πάρει υπόψη του το Υπουργείο Οικονομικών» είπε ο Στ. Καλογιάννης και κάλεσε το Υπουργείο «να ξαναδεί τον ενιαίο φόρο ακινήτων ώστε να είναι δίκαιος».

«Χρειάζεται φορολογική δικαιοσύνη» είπε χαρακτηριστικά και ζήτησε από τον Υπουργό Οικονομικών «να εξετάσει τις αντικειμενικές τιμές σε όλη τη χώρα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Δεν μπορεί ένα ακίνητο στα Ιωάννινα ή στις ορεινές περιοχές της Πίνδου να έχει την ίδια τιμή με ένα ακίνητο στα βόρεια προάστια της Αθήνας».

Αναφερόμενος στην ανάπτυξη της οικονομίας ο Εισηγητής της ΝΔ στάθηκε στους οδικούς άξονες και την ευρυζωνικότητα, την οποία, όπως είπε, αντιμετώπισε περιφρονητικά η αντιπολίτευση. «Ορισμένοι αρέσκονται να παρουσιάζονται ως εκσυγχρονιστές, αλλά σε θέματα της τεχνολογίας βρίσκονται στο μεσαίωνα», σχολίασε.

EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Για το 2014 τόνισε ότι «θα έχουμε ρυθμό ανάπτυξη 0,6%», 3 δισ. πλεόνασμα (1,6% του ΑΕΠ) και το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα είναι κάτω του 3% του ΑΕΠ.

Αναφερόμενος στο δημόσιο χρέος ο Στ. Καλογιάννης υπερασπίσθηκε το PSI ως «επιτυχημένο», δικαιολόγησε την αύξηση του χρέους το 2013 καθώς εγγράφηκαν τα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών» και εκτίμησε ότι το 2014 θα μειωθεί κατά 0,7% του ΑΕΠ έναντι του 2013.

Ευ. Τσακαλώτος: Κανείς πια δεν πιστεύει ότι θα βγούμε από την κρίση

Παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα μίλησε για τον Προϋπολογισμό του 2014 ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, o οποίος απευθυνόμενος στους κυβερνητικούς βουλευτές είπε: «Σας καλώ, όταν είμαστε στον πάτο του λάκκου να μη συνεχίσετε να σκάβετε στην ίδια κατεύθυνση. Κανείς πια δεν πιστεύει ότι θα βγούμε από την κρίση».

«Έχουμε ένα προϋπολογισμό στον αέρα, που δεν έχει συμφωνηθεί με την τρόικα. Άρα δεν ξέρουμε τις θα γίνει με το φορολογικό και τα νέα μέτρα», ανέφερε ο Ευ. Τσακαλώτος εκτιμώντας ότι «θα έχει και άλλες αναθεωρήσεις ο Προϋπολογισμός, γιατί αυτό είναι θέλημα της Ε.Ε.», αλλά και γιατί τα νούμερα που προβλέπονται δεν θα επιτευχθούν.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε «φορολογία όλου του πλούτου, κινητού και ακίνητου, με μεγάλο αφορολόγητο όριο», τονίζοντας ότι «η αρχή της σοφίας σε μία κρίση είναι να βάλεις τέρμα στην ύφεση, να μην θεωρεί ο κόσμος ότι και του χρόνου θα είναι χειρότερα. Γι’ αυτό λέμε αύξηση του κατώτατου μισθού, εγγυημένη πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».

Αναπτύσσοντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι πρέπει να συμφωνήσει η κοινωνία ότι τα πράγματα για τους φτωχότερους δεν θα χειροτερέψουν, ότι θα επιδιωχθεί ανάπτυξη με νέους πλουραλιστικούς φορείς, ότι θα έχουμε κυβέρνηση που θα διαπραγματευτεί και θα υπάρξει χώρος για αναπτυξιακού επιχειρηματικούς πειραματισμούς.

Αμφισβήτησε ακόμη την άποψη του Πρωθυπουργού ότι «η αρχή για να ξεφύγουμε από την κρίση είναι το πρωτογενές πλεόνασμα», λέγοντας ότι αυτό δεν το λένε όλοι οι οικονομολόγοι, ακόμη και νεοφιλελεύθεροι. «Αυτός δεν είναι όρος ούτε αναγκαίος ούτε επαρκής», είπε.

«Έπρεπε να αρχίσουμε την διαπραγμάτευση για την οικονομική αρχιτεκτονική της Ε.Ε.», υπογράμμισε ο κ. Τσακαλώτος επισημαίνοντας ότι έπρεπε να διαπραγματευτούμε με βάση την συμφωνία του Λονδίνου του 1953 για την Γερμανία, που οδήγησε στο «γερμανικό θαύμα» και να μην δεχθούμε ως βάση διαπραγμάτευσης την συμφωνία του 1918 για την Γερμανία, η οποία οδήγησε σε φασισμό και οικονομική κρίση.

Ν. Μαριάς: Κλασικός προϋπολογισμός μνημονίου

«Ο Προϋπολογισμός του 2014 είναι κλασικός προϋπολογισμός του μνημονίου», τόνισε από την πλευρά του ο Εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Ν. Μαριάς, που ανέφερε οκτώ λόγους για τους οποίους τον καταψηφίζει.

Όπως είπε, είναι Προϋπολογισμός της τρόικας που ενδιαφέρεται πως θα αποπληρωθούν οι δανειστές, επιβάλλει πλήρη αφαίμαξη των λαϊκών εισοδημάτων και γι’ αυτό «είναι άδικος, αντικοινωνικός, αναποτελεσματικός», συνεχίζει την ίδια πολιτική στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, είναι εργαλείο για να προωθηθεί η λεηλασία της δημόσιας περιουσίας, σιωπά για τις γερμανικές αποζημιώσεις, διαλαμβάνει εξόφληση του δημόσιου χρέους τη στιγμή που το μέγιστο τμήμα του είναι επονείδιστο και πρέπει να διαγραφεί μονομερώς, στηρίζει την πλήρη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, δεν θέτει τις βάσεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Φ. Σαχινίδης: Οι πολίτες δεν αντέχουν άλλα μέτρα

«Όχι άλλα μέτρα, δεν αντέχουν οι πολίτες» ήταν το μήνυμα του Εισηγητή του ΠΑΣΟΚ Φ. Σαχινίδη κατά την συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2014 στην Ολομέλεια της Βουλής. Η κυβέρνηση «οφείλει να δεσμευτεί ότι ο Προϋπολογισμός δεν θα αναθεωρηθεί» μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Ο Φ. Σαχινίδης ζήτησε την χορήγηση του ΕΚΑΣ σε συνταξιούχους και σε άτομα με αναπηρία και να υπάρξει υγειονομική κάλυψη των ανέργων.

Μεγάλο τμήμα της ομιλίας του ήταν για να αποδομήσει την πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Η συναίνεση δεν επιτυγχάνεται όταν στήνουμε ικριώματα, όταν αντί για προοπτικές και ρεαλιστικές, υπεύθυνες προτάσεις, ψάχνουμε εξιλαστήρια θύματα στους πολιτικούς αντιπάλους, είπε οι Εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, υπενθυμίζοντας ότι τα κεϊνσιανού χαρακτήρα μέτρα την περίοδο 2007-2009, δεν αντιμετώπισαν την ύφεση και το έλλειμμα αυξήθηκε στο 15% του ΑΕΠ. «Ο λαός πρέπει να ακούει την αλήθεια και όχι συνθήματα από ντουλάπι ανυποψίαστου και μοιραίου παρελθόντος», πρόσθεσε.

Ασ. Ξηροτύρη: Άχρωμος και χωρίς σχέδιο και στόχους ο Προϋπολογισμός

Ο Προϋπολογισμός του 2014 είναι «άχρωμος, χωρίς πολιτικό σχέδιο και στόχους που συντάχθηκε υπό το άγχος του πρωτοεγνούς πλεονάσματος και της συμφωνίας με την τρόικα», σύμφωνα με την Εισηγητή της ΔΗΜΑΡ Ασ. Ξηροτύρη, η οποία υπογράμμισε ότι «λίγες ώρες μετά την κατάθεσή του τελούσε υπό αίρεση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Η Ασ. Ξηροτύρη επεσήμανε «απουσία σχεδίου για την πολιτική αντιμετώπιση ύφεσης ανεργίας, φτώχειας» και ανέφερε ότι «δεν έχει αναπτυξιακή διάσταση και μέτρα ανακούφισης», την ώρα που «ο λαός έχει φτάσει σε συνθήκες οιονεί πολεμικής καταστροφής» και «οι πολίτες βιώνουν μεγάλες ανατροπές και οι προσδοκίες φθίνουν εδώ και 6 χρόνια».

Ν. Καραθανασόπουλος:  Κάλπικη αντιπαράθεση και διαπάλη από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Για «κάλπικη αντιπαράθεση και διαπάλη» από την πλευρά των λαϊκών συμφερόντων, κατηγόρησε τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ ο εισηγητής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος.

«Κυβέρνηση και αντιπολίτευση προσπάθησαν να διαμορφώσουν κλίμα ελπίδας για τα λαϊκά στρώματα», αλλά η συζήτησε περιορίσθηκε στο ποιος μπορεί να διαπραγματεύεται στο πλαίσιο της Ε.Ε., να χειραγωγήσει το λαϊκό κίνημα για να το ενσωματώσει ανώδυνα για το σύστημα, πρόσθεσε.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι είναι «κάλπικο το ερώτημα επιμήκυνση ή κούρεμα γιατί είτε με τη μία είτε με την άλλη θα έχουμε νέα μέτρα, ενώ επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ για «άσφαιρη και αναποτελεσματική αντιπολίτευση» και ότι διαγκωνίζεται ποιος είναι ο καλύτερος διαχειριστής των επιμέρους εγχώριων συμφερόντων (οδικοί άξονες, φάρμακα κ.α.). Δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή διέξοδος στο πλαίσιο του καπιταλιστικού συστήματος, τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ.

Ηλ. Παναγιώταρος: Η κυβέρνηση λειτουργεί υπέρ των δανειστών

«Ο Προϋπολογισμός θα ήταν σωστός να κάνατε τα αντίθετα από αυτά που κάνετε τώρα. Δεν ξέρω αν θα ψηφιστεί, ακούγονται μεγάλες τσαμπουκαλεμένες κουβέντες, αλλά την ώρα της ψήφου, κάνετε τα πτηνά», είπε ο Εισηγητής της Χρυσής Αυγής Ηλ. Παναγιώταρος κλείνοντας την παρέμβασή του στην συζήτηση στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό του 2014. Εκτίμησε ακόμη ότι ο Προϋπολογισμός του 2014 «δεν έχει ψήγμα αισιοδοξίας ή εξόδου από την κρίση» και «είναι υπό αίρεση», γιατί «η μαμά τρόικα δεν έχει δώσει ακόμη την έγκρισή της». Ο Ηλ. Παναγιώταρος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν λειτουργείτε υπέρ του λαού, αλλά υπέρ των δανειστών»

newsroom naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή