Η τρομοκρατία του ΑΙDS

Τρίτη, 23 Νοεμβρίου 2004 19:30

A- A A+

Πόσο δύσκολο είναι να ζει κανείς με το ΑIDS; «Yπάρχουν φορές που υποτροπιάζω... Yπάρχουν βραδιές που αισθάνομαι άσχημα... Yπάρχουν βραδιές που αισθάνομαι ότι υπάρχει αυτός ο αποκλεισμός από την κοινωνία, ότι πρέπει να κρύβομαι...», είχε δηλώσει ο Νίκος, που είναι οροθετικός, στην ελληνική υπηρεσία του BBC.

Εχουν περάσει περισσότερο από 20 χρόνια από τότε που ο όρος AIDS μπήκε στη ζωή μας και άλλαξε για πάντα τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζαμε τον έρωτα και το σεξ. Από τη στιγμή που καταγράφηκαν τα πρώτα περιστατικά, η επιδημία αυτή ευθύνεται για εκατομμύρια θανάτους και για ακόμη περισσότερες περιπτώσεις ανθρώπων που ζουν με τη δαμόκλειο σπάθη μιας λοίμωξης να κρέμεται επάνω από τα κεφάλια τους. Παρόλο που σημειώνεται πρόοδος στην αντιμετώπιση της νόσου, κυρίως εξαιτίας των διαφόρων συνδυασμών φαρμάκων, η 1η Δεκεμβρίου (Παγκόσμια Ημέρα για το AIDS) μας υπενθυμίζει ότι αντιμετωπίζουμε ένα σοβαρότατο πρόβλημα, την τρομοκρατία ενός ιού.

Αν και το AIDS φέρει ακόμη το στίγμα της ομοφυλοφιλίας, οι γυναίκες πλήττονται όλο και περισσότερο από τον ιό. Αποτελούν σχεδόν τους μισούς από τα 37,2 εκατομμύρια φορείς, ηλικίας 15-49 ετών, σύμφωνα με την έκθεση του Προγράμματος του ΟΗΕ κατά του AIDS (UNAIDS) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας για το AIDS, η οποία θα είναι φέτος αφιερωμένη στις γυναίκες.

Το 2004 οι φορείς του ιού αυξήθηκαν κατά 4,9 εκατομμύρια -εκ των οποίων 4,3 εκατομμύρια ενήλικες και 640.000 παιδιά κάτω των 15 ετών- φτάνοντας τα 39,4 εκατομμύρια.

Τα δύο τελευταία χρόνια, ο αριθμός των γυναικών φορέων αυξήθηκε σε κάθε περιοχή του κόσμου. Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στην ανατολική Ασία (56%) «σε μεγάλο βαθμό στην Κίνα, την Ινδονησία και το Βιετνάμ» και στην ανατολική Ευρώπη (48%), κυρίως την Ουκρανία και τη Ρωσία, με περίπου 860.000 φορείς στα τέλη του 2003. Αποτελεί τη χώρα που έχει πληγεί περισσότερο στην Ευρώπη.

Στην Αφρική, το 76% των φορέων από 15 ως 24 ετών είναι γυναίκες. Σήμερα υπάρχουν κατά μέσο όρο 13 γυναίκες φορείς ανά 10 άνδρες, έναντι 12 γυναικών ανά 10 ανδρών το 2002 και η αναλογία αυτή εξακολουθεί να αυξάνεται.

Τον Ιούνιο του 2004, περίπου 440.000 κάτοικοι των αναπτυσσόμενων χωρών λάμβαναν φαρμακευτική αγωγή κατά του AIDS. Αυτό σημαίνει ότι εννιά στους δέκα που χρήζουν περίθαλψης, στην πλειοψηφία τους στην Αφρική, δεν την έχουν. «Αν το ποσοστό αυτό διατηρηθεί, 5 με 6 εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθάνουν από AIDS τα δύο προσεχή έτη», καταλήγει το UNAIDS στην έκθεσή του.

* Η φωτογραφία του Lu Guang κέρδισε το πρώτο βραβείο στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ειδησεογραφικής Φωτογραφίας του 2003 στην κατηγορία «ιστορίες καθημερινότητας». Απαθανατίζει δύο άνδρες με AIDS σε χωριό της κινεζικής επαρχίας Henan, που είναι αιχμάλωτη της φρίκης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή