Στο Πειθαρχικό Συμβούλιο για παράβαση καθήκοντος ο Θ. Πελεγρίνης

Κ.Αρβανιτόπουλος: Διάλογος με τους εργαζόμενους του ΕΚΠΑ μόνος εάν πιστρέψουν στην εργασία τους
Δευτέρα, 02 Δεκεμβρίου 2013 19:23
UPD:21:17
ΑΠΕ - ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Ο Πρύτανης του Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών Καποδιστριακού Θεοδόσης Πελεγρίνης.

A- A A+

Στο Πειθαρχικό Συμβούλιο για παράβαση καθήκοντος παραπέμπει ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος τον πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θ. Πελεγρίνη. Διάλογος με τους διοικητικούς υπαλλήλους του ΕΚΠΑ υπάρχει υπό μια προϋπόθεση: Αύριο το πρωί να είναι στις θέσεις εργασίας τους, διαμηνύει ο κ. Αρβανιτόπουλος.

«Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Πελεγρίνης σε αντίθεση με τους άλλους  7 Πρυτάνεις  των Πανεπιστημίων που επηρεάζονται από το μέτρο της διαθεσιμότητας,  κρατά το Ίδρυμα κλειστό με την απραξία του και την αδυναμία του να εφαρμόσει τις αποφάσεις της Συγκλήτου» τονίζεται στην ανακοίνωση που  εξέδωσε το απόγευμα της Τρίτης ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος.

Για αυτό παραπέμπεται στο Πειθαρχικό Συμβούλιο για παράβαση καθήκοντος, τονίζεται στην ανακοίνωση και ο υπουργός αιτιολογεί ότι  οι πράξεις και οι παραλείψεις του (Θ.  Πελεγρίνη) έθιξαν τη λειτουργία και το κύρος του Πανεπιστημίου.

«Κύκλοι απεργάζονται την παραπομπή μου καιρό τώρα»

Για κύκλους που επιδιώκουν την διάλυση του ΕΚΠΑ, οι οποίοι απεργάζονται εδώ και καιρό την παραπομπή του έκανε λόγο ο Θ. Πελεγρίνης σε δήλωσή του.

«Όπως ενημερώθηκα από δημοσιογραφικές πληροφορίες, το περιεχόμενο των οποίων αδυνατώ να πιστέψω, ο κ. υπουργός Παιδείας προέβη σε πειθαρχική δίωξή μου» ανέφερε.

«Θα ήθελα, εφόσον οι πληροφορίες αυτές είναι ακριβείς, να δηλώσω τα εξής: Ευχαριστώ πολύ τον συνάδελφο, καθηγητή και υπουργό Παιδείας κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο για την υψηλή τιμή που μου έκανε να παραπέμψει στο Πειθαρχικό Συμβούλιο εν ενεργεία εκλεγμένο Πρύτανη για πρώτη φορά στην ιστορία του Ελληνικού Κράτους. 'Αλλωστε την παραπομπή μου αυτή απεργάζονται καιρό τώρα κύκλοι που επιδιώκουν τη διάλυση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών» δήλωσε ο πρύτανης.

«Αφήνω στην πανεπιστημιακή κοινότητα να αποφασίσει για την τύχη του πρύτανή της» κατέληξε ο κ. Πελεγρίνης.

Τελεσίγραφο στους διοικητικούς του ΕΚΠΑ

Επίσης το υπουργείο Παιδείας στην ανακοίνωσή του καθιστά σαφές ότι δεν πρόκειται να υπάρξει διάλογος με τους διοικητικούς υπαλλήλους του ΕΚΠΑ εάν αυτοί δεν επιστρέψουν αύριο το πρωί στις δουλειές τους.

«Διάλογος με τους διοικητικούς υπαλλήλους του ΕΚΠΑ υπάρχει υπό μια προϋπόθεση: Αύριο το πρωί να είναι στις θέσεις εργασίας τους» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ωστόσο διευκρινίζεται ότι με τους διοικητικούς υπαλλήλους των Πανεπιστήμιων που τα μαθήματα διεξάγονται κανονικά, ο διάλογος συνεχίζεται.

Μαθήματα, εάν χρειαστεί,  και το καλοκαίρι

«Στο ΕΚΠΑ, ο χρόνος επαρκεί για να μη χαθεί το εξάμηνο, χωρίς καμία έκπτωση στην εκπαιδευτική διαδικασία, ακόμα και αν χρειαστεί να γίνουν μαθήματα και το καλοκαίρι» καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.

Συνεχίζονται οι απεργίες σε Καποδιστριακό – Πολυτεχνείο

Σημειώνεται ότι οι διοικητικοί υπάλληλοι  σε Καποδιστριακό και Πολυτεχνείο έχουν αποφασίσει  τη συνέχιση των απεργιακών τους κινητοποιήσεων.

Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, οι εργαζόμενοι κήρυξαν νέα απεργία για την προσεχή Τετάρτη και Πέμπτη, ενώ 48ωρη απεργία αποφάσισαν και οι υπάλληλοι του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, όπου οι πέντε από τις εννέα σχολές τελούν υπό κατάληψη από ομάδες φοιτητών.

Επίσης είχε προγραμματιστεί για την Τρίτη  συνάντηση με τον πρύτανη του Ιδρύματος Θεοδόση Πελεγρίνη, ενώ όπως είχε γίνει γνωστό θα επιδίωκαν  να συναντηθούν με τον υπουργό Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο. Ωστόσο έπειτα και από το τελεσίγραφο του κ. Αρβανιτόπουλου η συνάντηση είναι  μάλλον αβέβαιη.

Θέλουν εγγυήσεις οι εργαζόμενοι

Στο ΕΚΠΑ, εξετάστηκε η πρόταση που κατέθεσε ο κ. Αρβανιτόπουλος σε συνάντηση που είχε την Κυριακή με εκπροσώπους του ιδρύματος.

Σύμφωνα με υπαλλήλους που συμμετείχαν στη συνάντηση, ο υπουργός Παιδείας διαβεβαίωσε ότι δεν θα απολυθεί κανένας υπάλληλος, ότι θα γυρίσουν όλοι στην εργασία τους με το 75% του μισθού τους όσοι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και ότι υπόλοιπο 25% θα εξασφαλιστεί από πόρους του ιδρύματος.

Ωστόσο, οι υπάλληλοι τάχθηκαν στη γενική τους συνέλευση υπέρ της απεργίας με το σκεπτικό ότι οι προτάσεις δεν συνοδεύτηκαν από ανάλογες εγγυήσεις.

Όπως έγινε γνωστό, στους διοικητικούς υπαλλήλους προτάθηκε επίσης να ξαναστείλουν τα στοιχεία τους προκειμένου να ελεγχθεί εκ νέου η μοριοδότησή τους.

Τι ζητούν οι διοικητικοί υπάλληλοι

Όμως, όπως δήλωσε το μέλος της Ομοσπονδίας των Διοικητικών Υπαλλήλων Ζαχαρίας Τριγάζης, οι υπάλληλοι του ΕΚΠΑ ζητούν αναστολή της κοινής υπουργικής απόφασης περί διαθεσιμότητας, άρση των πειθαρχικών διώξεων, κατάργηση των καταστάσεων διαθεσιμοτήτων αλλά και πολιτική απόφαση του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, με την οποία θα εξασφαλίζεται ότι δεν θα χαθεί καμία θέση.

«Ζητάμε διαβεβαιώσεις και δεσμεύσεις. Καλούμε τον υπουργό σε διάλογο για το καλό του πανεπιστημίου» τόνισε ο κ. Τριγάζης, μετά το πέρας της γενικής συνέλευσης του ΕΚΠΑ.

Οι απεργοί επισημαίνουν ότι ο διάλογος πρέπει να γίνει πάνω στο δικό τους πλαίσιο αρχών.

Σημειώνεται ότι για την Πέμπτη οι  διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ έχουν προγραμματίσει  νέα γενική συνέλευση, η οποία όμως, υπό το βάρος των εξελίξεων, ίσως να επισπευσθεί.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή