Γάμος «μόνο μεταξύ ανδρών και γυναικών» αποφάσισαν οι Κροάτες

«Δεν είναι έκπληξη το αποτέλεσμα», δήλωσε ο πρόεδρος της Κροατίας
Δευτέρα, 02 Δεκεμβρίου 2013 15:46
UPD:17:04
REUTERS/ANTONIO BRONIC
A- A A+

Οι Κροάτες ψήφισαν την Κυριακή υπέρ μιας αναθεώρησης του Συντάγματος που αποσκοπεί στο να εμποδίσει την τέλεση γάμων μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, σε ένα δημοψήφισμα τη διεξαγωγή του οποίου είχαν ζητήσει συντηρητικές μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Το συγκεκριμένο δημοψήφισμα είχε θεωρηθεί από υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι οδηγεί σε διακρίσεις με βάση το σεξουαλικό προσανατολισμό.

Το «ναι» των δύο τρίτων των ψηφισάντων για συνταγματικό καθορισμό του γάμου ως ένωση ενός άνδρα και μιας γυναίκας δεν αιφνιδίασε, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Κροατίας, Ίβο Γιοσίποβιτς, προσθέτοντας ότι δεν αναμένει το αποτέλεσμα να αποτελέσει αιτία νέων βαθύτερων ιδεολογικών διχασμών στην κοινωνία, ούτε κίνητρο για την παρεμπόδιση της δίκαιης ρύθμισης με νόμο των δικαιωμάτων των ενώσεων μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.

EURONEWSGREEK

Τα μέλη της οργάνωσης «Στο όνομα της οικογένειας» πανηγυρίζουν για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, που προκάλεσαν στην Κροατία.

«Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος ίσως είναι για πολλούς απογοητευτικά, αλλά σίγουρα δεν είναι έκπληξη. Με δεδομένο τον τρόπο με τον οποίο προετοιμάστηκε το δημοψήφισμα και το πώς εξελίχθηκε, τα αποτελέσματα δεν αιφνιδίασαν», δήλωσε ο κροάτης πρόεδρος, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Tanjug.

Τα αποτελέσματα πρέπει να γίνουν σεβαστά, είπε, υπογραμμίζοντας ότι δεν αναμένει να αποτελέσουν αιτία νέων βαθύτερων ιδεολογικών διχασμών στην κοινωνία.

«Από την άλλη πλευρά εύχομαι να μην αποτελέσουν κίνητρο κάποιων, όταν θα συζητάμε για τη νομοθεσία που με δίκαιο τρόπο θα καθορίζει τη θέση των ενώσεων ατόμων του ίδιου φύλου, να συμπεριφερθούν με τρόπο που θα εμποδίζει την υιοθέτηση του νόμου. Θα υπενθυμίσω ότι εκείνοι που ξεκίνησαν τις διαδικασίες για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος έλεγαν ότι δεν θέλουν να κάνουν διακρίσεις εις βάρος κανενός», υπογράμμισε ο κ. Γιοσίποβιτς, σημειώνοντας ότι θέλει τα δικαιώματα όλων των πολιτών να προστατεύονται με τον κατάλληλο τρόπο.

Ο πρόεδρος της Κροατίας εξέφρασε απογοήτευση για το γεγονός ότι το λίγο πάνω από το 1/3 των ψηφοφόρων προσήλθε στις κάλπες για το δημοψήφισμα, υπογραμμίζοντας ότι το αδύναμο ενδιαφέρον των πολιτών στη συμμετοχή στις δημοκρατικές διαδικασίες δεν είναι θετικό.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή