Αδ. Γεωργιάδης: Η σύγκρουση δεν εξυπηρετεί κανέναν

Δευτέρα, 02 Δεκεμβρίου 2013 15:16
UPD:15:52
EUROKINISSI/EUROKINISSI

«Δεν θέλω αυτή τη στιγμή να σας πω τι θα κάνουμε αν επιμείνουν. Προφανώς, εάν διαρκώς και καθημερινά τους καλούμε σε διάλογο και αυτοί δεν έρχονται, κάποια στιγμή το κράτος και το υπουργείο θα πρέπει να εξασφαλίσει την πρόσβαση στην υγεία στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και τους πολίτες του. Γιατί αυτό θέτει θέματα δημοσίας υγείας», υπογράμμισε υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

A- A A+

Να λήξουν άμεσα την απεργία, αναλογιζόμενοι «τη μεγάλη ευθύνη τους προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ», κάλεσε τους γιατρούς του Οργανισμού ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Σε δηλώσεις του ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι η εικόνα της σύγκρουσης μεταξύ του υπουργείου και των γιατρών «δεν εξυπηρετεί κανέναν και πρωτίστως τους πολίτες», ενώ ερωτηθείς τι μέτρα προτίθεται να λάβει εφόσον οι απεργίες τόνισε ότι δεν είναι η ώρα να γίνει μια τέτοια συζήτηση.

«Δεν θέλω αυτή τη στιγμή να σας πω τι θα κάνουμε αν επιμείνουν. Προφανώς, εάν διαρκώς και καθημερινά τους καλούμε σε διάλογο και αυτοί δεν έρχονται, κάποια στιγμή το κράτος και το υπουργείο θα πρέπει να εξασφαλίσει την πρόσβαση στην υγεία στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και τους πολίτες του. Γιατί αυτό θέτει θέματα δημοσίας υγείας», υπογράμμισε.

Κάλεσε ακόμη για μία ακόμη φορά τους γιατρούς να λάβουν μέρος «με ανοιχτά χαρτιά», σε αυτό το διάλογο ώστε, όπως είπε, «όλοι μαζί να φτιάξουμε ένα ενιαίο δημόσιο καθολικού χαρακτήρα, ελευθέρας προσβάσεως πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας».

Η δήλωση του υπουργού Υγείας.

Ο κ. Γεωργιάδης δεσμεύθηκε επίσης ότι το πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας θα είναι «καθολικής δωρεάν προσβάσεως» ενώ σε ερώτηση σχετικά με το θέμα των 633 γιατρών διευκρίνισε ότι οι συμβάσεις τους έχουν διακοπεί και ότι το μέτρο δεν παίρνεται πίσω.

Νωρίτερα σήμερα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84, ο κ. Γεωργιάδης είχε προειδοποιήσει τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ ότι η κυβέρνηση δεν θα μείνει αδρανής εφόσον αποφασίσουν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους. Ερωτηθείς εάν σκέπτεται την επίταξη των γιατρών ο υπουργός Υγείας είπε ότι «πράγματι, στα χέρια της κυβέρνησης υπάρχει κι αυτό το εργαλείο», σπεύδοντας πάντως να προσθέσει ότι ο ίδιος πιστεύει «στην πολιτισμένη συνεννόηση των ανθρώπων».

Σημειώνεται ότι οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ πρόκειται να αποφασίσουν αύριο το απόγευμα αν θα συνεχίσουν την απεργία τους και μετά τις 9 Δεκεμβρίου, με πιο πιθανό πάντως να φαντάζει το ενδεχόμενο της συνέχισής της, καθώς οι μέχρι τώρα εισηγήσεις προσανατολίζονται σ' αυτή την κατεύθυνση.

Νηφάλιο διάλογο ζητεί το ΠΑΣΟΚ

Την ανάγκη να υπάρξει «νηφάλιος και υπεύθυνος διάλογος» για τη μεταρρύθμιση του ΕΟΠΥΥ υπογράμμισε στο μεταξύ αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον Ν. Ανδρουλάκη, κατά τη συνάντηση που είχε με στελέχη του κινήματος που είναι εργαζόμενοι γιατροί του Οργανισμού.

Η αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ τόνισε συγκεκριμένα πως η μεταρρύθμιση του ΕΟΠΥΥ και η αναβάθμιση του δικτύου της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι βασική θέση του Κινήματος, ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την «άγονη», όπως τη χαρακτήρισε, σύγκρουση που εκτυλίσσεται στο χώρο της υγείας.

Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ επανέλαβαν το αίτημά τους να παρουσιάσει ο υπουργός Υγείας άμεσα τις συνολικές προτάσεις του, για το σύνολο των αλλαγών, τις ειδικότητες που χρειάζονται και την διαδικασία αξιολόγησης του προσωπικού που θα μεταφερθεί, αλλά και να σταματήσει κάθε αναφορά σε απολύσεις γιατρών και προσωπικού που πυροδοτεί, όπως είπαν, αντιπαραθέσεις.

Ανέφεραν ακόμη πως και οι ιατροί και το προσωπικό πρέπει από την πλευρά τους να προσέλθουν στον διάλογο με το υπουργείο «χωρίς ακραίες μορφές κινητοποιήσεων που ταλαιπωρούν τους ασφαλισμένους και δημιουργούν προβλήματα».

ΣΥΡΙΖΑ: Κανένα κλείσιμο μονάδας Υγείας, καμία απόλυση

Νέα εφ' όλης της ύλης σφοδρή επίθεση στο υπουργείο Υγείας εξαπέλυσε από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ με αιχμή την αξιολόγηση των δομών του ΕΟΠΥΥ, τη συρρίκνωση δημόσιων νοσοκομείων και «τον βίαιο διαμελισμό των ειδικών ψυχιατρικών νοσοκομείων». 

Ειδικότερα, σε απόφασή της η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Τμήματος Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει «τις καταστροφικές πολιτικές του υπουργείου Υγείας που προβλέπουν διάλυση των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ, κλείσιμο δημόσιων νοσοκομείων, βίαιο διαμελισμό των ειδικών ψυχιατρικών νοσοκομείων, απολύσεις και διαθεσιμότητα, υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στο λαό και παράδοση δημόσιων δομών και υγειονομικής περίθαλψης, σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα».

Παράλληλα, εκφράζει τη στήριξή της στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων του ΕΟΠΥΥ και καταδικάζει «τις απειλές, τον εκφοβισμό και τις απεργοσπαστικές τακτικές του υπουργείου και της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ».

Επίσης, δηλώνει την κατηγορηματική της αντίθεση στις διαδικασίες «fast track κλεισίματος των ψυχιατρικών νοσοκομείων, οι οποίες εκτός της πλήρους απορρύθμισης της ψυχιατρικής εφημερίας ιδιαίτερα στην Αττική που καλύπτει και άλλες περιοχές της χώρας, αγνοούν επιδεικτικά ότι στον ευαίσθητο χώρο της Ψυχικής Υγείας, υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις προκειμένου να υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές προς όφελος των ασθενών και των οικογενειών τους».

«Καμία απόλυση, καμία διαθεσιμότητα και κανένα κλείσιμο μονάδας υγείας δεν είναι ανεκτά», συμπληρώνεται στην απόφαση.

Καταλήγοντας, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «ένα παλλαϊκό κίνημα υπεράσπισης των δημόσιων δομών Υγείας μπορεί να σταματήσει τον μνημονιακό κυβερνητικό κατήφορο».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή