Αποσιωπημένο έγκλημα

Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2004 18:23

A- A A+

«Αν πεθάνω, θέλω να πείτε στον κόσμο τι μου συνέβη. Δε θέλω να υποφέρουν άλλες γυναίκες όπως υπέφερα εγώ. Θέλω να τις ακούνε».

Η Μαρία Τερέζα Μασίας είχε σοβαρό λόγο να φοβάται ότι ο σύζυγός της θα τη σκοτώσει. Στους 18 μήνες πριν το θάνατό της, η Τερέζα προσέφυγε στην αστυνομία πάνω από 20 φορές. Ο σύζυγός της χτυπούσε και κακοποιούσε σεξουαλικά την ίδια και τα τρία παιδιά τους. Οταν η Τερέζα εγκατέλειψε την οικογενειακή εστία, εκείνος την ακολουθούσε διαρκώς, τρομοκρατώντας την και απειλώντας την επανειλημμένως ότι θα τη σκοτώσει. Στις 15 Απριλίου 1996 την πυροβόλησε και τη σκότωσε. Στη συνέχεια, πυροβόλησε τη μητέρα της δύο φορές πριν στρέψει το όπλο κατά του εαυτού του.

Τους προηγούμενους μήνες ο σύζυγος της Τερέζας δεν είχε συλληφθεί ούτε μία φορά για τη μη συμμόρφωση στις δικαστικές αποφάσεις που του απαγόρευαν να την πλησιάσει ή να έρθει σε επαφή μαζί της. Η αστυνομία αγνόησε τις εκκλήσεις για βοήθεια, σπάνια μάλιστα τις κατέγραφε και ποτέ δεν ανέλαβε σχετική δράση.

Μόνο μετά από έξι χρόνια νομικών διαδικασιών -από Οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών- κλήθηκε η Αστυνομία της Κομητείας Σονόμα, Καλιφόρνια, να δώσει εξηγήσεις για το γεγονός ότι δεν προστάτεψε τη Μαρία Τερέζα Ματσίας.

Τον Ιούλιο του 2000 το Εφετείο των Η.Π.Α. αποφάνθηκε ότι η Τερέζα είχε στερηθεί το συνταγματικό δικαίωμα να επωφεληθεί της αστυνομικής προστασίας χωρίς διακρίσεις. Τον Ιούνιο του 2002, η Αστυνομία κατέβαλε στην οικογένεια της Τερέζας ένα εκατομμύριο δολλάρια Η.Π.Α. ως αποζημίωση.

Στο σπίτι και στην κοινότητα, σε περίοδο πολέμου ή ειρήνης, εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια ξυλοκοπούνται, βιάζονται, ακρωτηριάζονται και σκοτώνονται, χωρίς οι ένοχοι να τιμωρούνται, γιατί η βία συχνά δεν καταγγέλλεται, επειδή οι γυναίκες ντρέπονται ή φοβούνται τη δυσπιστία, την εχθρική αντιμετώπιση ή νέα άσκηση βίας.

Η βία κατά των γυναικών δεν περιορίζεται σε κάποιο συγκεκριμένο πολιτικό ή οικονομικό σύστημα, δεν γνωρίζει διαχωριστικές γραμμές από πλευράς πλούτου, φυλής ή πολιτισμού. Οι δομές ισχύος στο εσωτερικό της κοινωνίας, οι οποίες διαιωνίζουν τη βία κατά των γυναικών, είναι βαθιά ριζωμένες.

Οσον αφορά το προφίλ της κακοποιημένης, καιρός είναι να σπάσουμε το στερεότυπο της γυναίκας που είναι εύθραυστη ή, αντίθετα, προκλητική ή, ακόμη χειρότερα, «που της αρέσει». Δεν υπάρχει τυπικό προφίλ, αλλά ένας φαύλος κύκλος βίας, μέσα στον οποίο πρέπει να αρνηθούμε να μπούμε.

*Η 25η Νοεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας λόγω φύλου

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή