Φ. Κουβέλης: Η καλλιέργεια της ψευδαίσθησης για ταχύτατη ανάκαμψη αυτοπαγίδευσε την κυβέρνηση

Σάββατο, 30 Νοεμβρίου 2013 21:46
UPD:21:48
Νίκος Σαλέπης trikalaola
A- A A+

«Από την ημέρα της αποχώρησής μας από την κυβέρνηση έχουν περάσει τέσσερις περίπου μήνες και στο διάστημα αυτό αποδείχθηκε πως η υπεραισιοδοξία που επιχειρήθηκε να καλλιεργηθεί για την πορεία της χώρας ήταν αβάσιμη, τεχνητή και υπάκουε σε κομματικές και επικοινωνιακές στοχεύσεις» είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, σε κεντρική πολιτική ομιλία του στα Τρίκαλα, στο πλαίσιο περιοδείας που πραγματοποιεί στη Δυτική Θεσσαλία. 

Όπως υποστήριξε, η καλλιέργεια της ψευδαίσθησης ότι επίκειται ταχύτατη ανάκαμψη οδήγησε στην αυτοπαγίδευση της κυβέρνησης και οι δανειστές-εταίροι επιμένουν στη συνέχιση της ίδιας πολιτικής με τη συνεχή λήψη νέων μέτρων. 

Ο κ. Κουβέλης εκανε λόγο για υπερφορολόγηση των ακινήτων και επανέλαβε τις θέσεις του κόμματός του, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι ο φόρος στα ακίνητα πρέπει να εξαιρεί τους άνεργους και τα άτομα που είναι στα όρια της φτώχειας. 

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς τόνισε πως η κοινωνία και η οικονομία δεν αντέχουν άλλα μέτρα, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση «δεν πρέπει να δεχθεί κανένα νέο μέτρο, οριζόντιο ή κάθετο, άμεσο ή έμμεσο, που θα επιβαρύνει περαιτέρω την οικονομία και την κοινωνία, αναπαράγοντας την κρίση».

Στο όνομα διαρθρωτικών μέτρων, συνέχισε ο κ. Κουβέλης, δεν πρέπει να υπάρξουν «κρυφές» επιβαρύνσεις που θα μειώσουν πάλι τα εισοδήματα. Η δικαιολογία «της τελευταίας φοράς» και της «τελευταίας στιγμής», έχει εξαντλήσει την πειστικότητά της, είπε.

Γενικότερα, υπογράμμισε την ανάγκη για ουσιαστική συνολική πολιτική διαπραγμάτευση και διεκδίκηση μιας συνολικής λύσης του ελληνικού ζητήματος, επισημαίνοντας πως στόχος της ΔΗΜΑΡ είναι η συντεταγμένη πορεία της χώρας εκτός μνημονίων. Μπορεί και πρέπει να αλλάξει το συμφωνηθέν πλαίσιο, συμπλήρωσε.

Η χώρα, ειπε, πρέπει να επαναδιαπραγματευθεί και να πετύχει μια νέα ολοκληρωμένη συμφωνία με τους εταίρους ώστε να αντικατασταθεί το μνημόνιο με ένα σύμφωνο ανάπτυξης με οικονομική δημοκρατία, απασχόληση και κοινωνική συνοχή.

Ειδική αναφορά στην κεντρική του ομιλία από τα Τρίκαλα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, έκανε και στην συγκρότηση του προοδευτικού πόλου, λέγοντας πως υπάρχουν οι δυνατότητες και οι προοπτικές ώστε αυτό το εγχείρημα να ευοδωθεί και να δώσει καρπούς. Πιο αναλυτικά, ανέφερε ότι η πρότασή μας απευθύνεται στις δυνάμεις που διαφωνούν με την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική, αλλά και με τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ και επιδιώκουν να προωθήσουν μια εναλλακτική πρόταση.

Σε αυτό το προσκλητήριο, τόνισε στη συνέχεια ο κ. Κουβέλης, θέση έχουν όλες οι δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της σοσιαλδημοκρατίας, της πολιτικής οικολογίας και του δημοκρατικού κέντρου. Ο τρίτος πόλος, επανέλαβε, ή θα είναι πραγματικά προοδευτικός ή δεν θα υπάρξει.

Μιλώντας για το συνέδριο της ΔΗΜΑΡ είπε πως θα γίνει σταθμός ανασύνταξης του κόμματος, σημειώνοντας πως μπορούμε και πρέπει να διαφυλάξουμε την αριστερή και προδευτική ταυτότητά μας.

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό, ο κ. Κουβέλης υποστήριξε ότι ένα πολύ βασικό πρόβλημα είναι η απουσία οποιουδήποτε σχεδίου για την πολιτική αντιμετώπιση σημαντικών κοινωνικών και οικονομικών κρίσιμων θεμάτων, όπως είναι η ύφεση, η ανεργία, η φτώχεια.

Είναι ανάγκη, τόνισε το 2014 να υπάρξει διάλογος για την εκπόνηση ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας που θα αποτελέσει τη βάση μίας διευρυμένης αναδιαπραγμάτευσης αναφορικά με την πολιτική της επόμενης τριετίας-πενταετίας με κύριο στόχο την ενεργοποίηση της αναπτυξιακής διαδικασίας και την ανάσχεση της ανεργίας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή