Μια ρομαντική ιστορία και έλληνες βρυκόλακες στον Πειραιά

Νέες παραστάσεις στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Δευτέρα, 09 Δεκεμβρίου 2013 11:10
A- A A+

Η μοναξιά, η δυσκολία της επικοινωνίας, η αγάπη, η διαμάχη των δύο φύλων και οι συμβιβασμοί. Αυτά είναι όσα με χιούμορ θίγει το έργο του νεότατου σκωτσέζου συγγραφέα Ντ. Σ. Τζάκσον με τίτλο «Η ρομαντική μου ιστορία», που σκηνοθετεί ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος.

Μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, η κωμωδία του Τζάκσον παρουσιάζεται και στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (ΔΘΠ) μόνο για 4 παραστάσεις, Δευτέρα και Τρίτη 9 - 10 και 16 - 17 Δεκεμβρίου. Οι Μάκης Παπαδημητρίου, Κατερίνα Λυπηρίδου και Σύρμω Κεκέ ενσαρκώνουν τους ήρωες του έργου, τρεις σημερινούς 35άρηδες που προσγειώνονται απότομα στην ενήλικη ζωή μέσα από τις δυσκολίες που συναντούν στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν φυσιολογικές σχέσεις στο ασφυκτικό περιβάλλον της πόλης και της δουλειάς τους.

Στην αρχή παρακολουθούμε την ιστορία, από τη σκοπιά του άντρα, ο οποίος υποτίθεται ότι προσπαθεί να βγει από μία σχέση που δημιούργησε με μια συνάδελφο που μόλις έπιασε δουλειά στο γραφείο. Όταν, όμως, στη συνέχεια η υπόθεση ακούγεται από τη μεριά της γυναίκας (Σύρμω Κεκέ), τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά...
Το έργο - που ξεπήδησε από το Φεστιβάλ Εδιμβούργου του 2010, φτάνοντας ως την Αμερική και την Αυστραλία -, ανεβαίνει σε μετάφραση Κοραλλίας Σωτηριάδου. Οι τρεις ηθοποιοί ερμηνεύουν και τους 21 ρόλους του έργου. Τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει η Μαργαρίτα Χατζηιωάννου.

Βρυκόλακες ελληνικής καταγωγής

Στοιχειώνοντας τις νύχτες της ελληνικής υπαίθρου, τα πλάσματα της νύχτας ξυπνούν διψασμένα για αίμα αλλά και για να πουν της ιστορία τους, απαντώντας δυνατά στην ερώτηση: υπήρξαν άραγε ποτέ βρυκόλακες στην Ελλάδα;
Αποκαλύπτοντας μια σκοτεινή μεταφυσική παράδοση στη σκιά του ελληνικού φωτός, η παράσταση του Κωνσταντίνου Ντέλλα, «Ο έλλην βρυκόλαξ», θα παρουσιαστεί από τη θεατρική ομάδα bouλouki, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Δευτέρες και Τρίτες από 13 Ιανουαρίου 2014 έως 11 Φεβρουαρίου 2014 (εκτός από 20 Ιανουαρίου).

Σκοπός της παράστασης είναι να μας φέρει σε επαφή με αυτά τα μυστηριώδη όντα, τους βρυκόλακες ή αλλιώς βορβόλακες, που περισσότερο και από τον ήλιο φοβούνται το νερό της θάλασσας. Μέσα από ένα ερευνητικό ταξίδι στη μεσαιωνική και νεότερη ελληνική γραμματεία, θα «δούμε» αυτά τα απόκοσμα πλάσματα, όπως εμφανίζονται στο έργο ξένων περιηγητών, λαογράφων, ποιητών αλλά και στις μαρτυρίες απλών καθημερινών ανθρώπων, μέσα από τοπικές εφημερίδες ή αστικούς μύθους.

Τρεις ηθοποιοί (Μαρία Μπαγανά, Κωνσταντίνος Ντέλλας και Έλενα Γεωργίου)με κύριο όργανό τους την μουσικότητα του λόγου αλλά και το σώμα τους δίνουν θεατρική υπόσταση σε κείμενα κατεξοχήν αφηγηματικά και επιχειρούν να δώσουν απαντήσεις σε ερωτήματα όπως: Ποιος είναι ο… Βρυκόλακας του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη; Τι είδαν οι ξένοι περιηγητές στην προεπαναστατική νησιωτική, κυρίως, Ελλάδα; Τι κρύβουν οι αστικοί μύθοι της νεότερης Ελλάδας; Ποιος είναι ο νεκρός αδερφός της δημοτικής μας ποίησης ;

Η παράσταση θ’ αποκαλύψει στο κοινό τη σκοτεινή μεταφυσική παράδοση στη σκιά του ελληνικού φωτός, όπου οι βρυκόλακες ή αλλιώς και βορβόλακες, στοιχειώνουν τις νύχτες της ελληνικής υπαίθρου. Κι ακόμη,  θα το ξεναγήσει στα άδυτα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά καθώς το έργο στην εξέλιξή του θα μεταφέρει τους θεατές από τον ένα χώρο του θεάτρου στον άλλο.

Πληροφορίες
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Ηρώων Πολυτεχνείου 32, τηλ. 210.4143310,320  (καθημερινά: 10.00-13.00 και 16.00-20.00).
 

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς