Τουρκία - Αντιδράσεις για τον όρο «Οικουμενικο Πατριαρχείο» σε πρόσκληση του αμερικανού πρέσβη

Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2004 18:20
A- A A+

Την αντίδραση τούρκων εθνικιστών βουλευτών προκάλεσε πρόσκληση του αμερικανού πρέσβη στην Αγκυρα για δεξίωση προς τιμήν του τάγματος των αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

«Δεν αποδέχομαι την πρόσκληση αυτή η οποία έρχεται σε αντίθεση στα εθνικά συμφέροντά, στην εθνική στάση και στον αυτοσεβασμό μας. Ο Πατριάρχης δεν πρέπει να παραβιάζει τα όρια της εθνικής υπομονής και της ανοχής μας», τόνισε ένας εκ των αντιπροέδρων της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, ο κ. Σαντίκ Γιακούτ, στην εφημερίδα ΖΑΜΑΝ.

Αυτό που εξόργισε του τούρκους βουλευτές είναι η αναφορά στον όρο «Οικουμενικό Πατριαρχείο», στην πρόσκληση της αμερικανικής πρεσβείας.

Το τάγμα των αρχόντων επισκέπτεται όπως κάθε χρόνο το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην θρονική του εορτή και θα επισκεφτεί στη συνέχεια την Αγκυρα.

Σημειώνεται ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναφέρεται επισήμως στην Τουρκία ως «Πατριαρχείο Φαναρίου». Η Αγκυρα θεωρεί ότι η συνθήκη της Λωζάνης, αφαίρεσε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο τις θρησκευτικές του δικαιοδοσίες και το περιόρισε στα ενοριακά καθήκοντα για τους έλληνες ορθόδοξους της περιοχής της Κωνσταντινουπόλεως.

Η δημόσια συζήτηση γύρω οπό τον Οικουμενικό χαρακτήρα του Πατριαρχείου αναζωπυρώθηκε στην Τουρκία μετά τις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επισημαίνουν ότι η Τουρκία πρέπει να αναγνωρίσει τη νομική προσωπικότητα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και να πάψει να δημιουργεί διοικητικά και άλλα εμπόδια στην ελεύθερη λειτουργία του Πατριαρχείου.

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή