Κίνα: Αντίμετρα κατά ιαπωνικών αεροσκαφών ζητούν κρατικά μέσα ενημέρωσης

Λιγότερο αιχμηρά προς ΗΠΑ και Νότια Κορέα
Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2013 13:36
UPD:13:45
REUTERS/PETAR KUJUNDZIC

Το Πεκίνο απέστειλε την Πέμπτη μαχητικά αεροσκάφη επάνω από τη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας (φωτ. αρχείου).

 

A- A A+

Έγκαιρα αντίμετρα χωρίς δισταγμούς σε περίπτωση που ιαπωνικά αεροσκάφη συνεχίσουν να παραβιάζουν τη νέα ζώνη αεράμυνας της Κίνας ζήτησαν την Παρασκευή κρατικά κινεζικά μέσα ενημέρωσης, μετά την αποστολή από το Πεκίνο μαχητικών αεροσκαφών την Πέμπτη επάνω από τη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας.

Ιαπωνία και Νότια Κορέα δήλωσαν την Πέμπτη ότι αψήφησαν εμπράκτως την κήρυξη της εναέριας αμυντικής ζώνης αναγνώρισης την οποία κήρυξε η Κίνα το σαββατοκύριακο, ενώ την Τετάρτη στη ζώνη είχαν εισέλθει και αμερικανικά βομβαρδιστικά B-52.

Στη νέα ζώνη περιλαμβάνεται και ο εναέριος χώρος επάνω από τα διαμφισβητούμενης κυριαρχίας ακατοίκητα νησιά Σενκάκου – Ντιαογού, τα οποία διεκδικούν η Ιαπωνία, η οποία τα κατέχει, η Κίνα, αλλά και η Ταϊβάν.

Η Ουάσιγκτον, η οποία διατηρεί αμυντικές συμφωνίες τόσο με το Τόκιο όσο και με τη Σεούλ, ενώ αναλυτές σημειώνουν, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ότι ούτε η Κίνα ούτε η Ιαπωνία θέλουν πραγματικά μία στρατιωτική εμπλοκή στην περιοχή.

Η εφημερίδα The Global Times, η οποία διατηρεί δεσμούς με το κυβερνών ΚΚ Κίνας, σημειώνει στο κεντρικό της άρθρο την Παρασκευή ότι εάν η Ιαπωνία στείλει αεροσκάφη της εκ νέου εντός της ζώνης, θα πρέπει και η Κίνα να πράξει το ίδιο επάνω από τον ιαπωνικό χώρο αεράμυνας.

«Είμαστε έτοιμοι για παρατεταμένη αντιπαράθεση με την Ιαπωνία», προσθέτει η εφημερίδα.

Το άρθρο αφήνει να διαφανεί, εξάλλου, μία λιγότερο σκληρή στάση έναντι των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας, τονίζοντας ότι εάν οι Αμερικανοί δεν ξεπεράσουν «κάποια όρια», δεν θα στοχευθούν, ενώ για τους Νοτιοκορεάτες αναφέρει ότι «καταλαβαίνουν, μιας και έχουν και οι ίδιοι τα δικά τους ζητήματα με την Ιαπωνία».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή