Κίνα: Αναγνωρίσαμε τα αμερικανικά βομβαρδιστικά

Ανακοίνωση του Πεκίνου χωρίς ανοικτές αιχμές προς την Ουάσιγκτον
Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2013 17:17
UPD:17:28
EPA/Edgar Dominguez

Τα δύο αμερικανικά αεροσκάφη πέταξαν επάνω από τα διαμφισβητούμενα μεταξύ Ιαπωνίας και Κίνας ακατοίκητα νησιά Σενκάκου - Ντιαογού (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Το υπουργείο Άμυνας της Κίνας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι παρακολούθησε και κατέγραψε την πτήση δύο αμερικανικών βομβαρδιστικών B-52 τα οποία έκαναν υπέρπτηση, χωρίς να το αναφέρουν, στην επίμαχη νέα ζώνη εναερίου ελέγχου πάνω από τη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας.

Τα δύο αμερικανικά αεροσκάφη πέταξαν μάλιστα επάνω από τα διαμφισβητούμενα μεταξύ Ιαπωνίας και Κίνας ακατοίκητα νησιά Σενκάκου - Ντιαογού.

Απογειώνοντας δύο από τα βομβαρδιστικά της η Ουάσιγκτον θέλησε να στείλει μήνυμα ότι δεν θα αφήσει στο Πεκίνο τον έλεγχο στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού, όπου η Κίνα προτίθεται να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο.

«Ο κινεζικός στρατός παρακολούθησε στο σύνολό της τη διαδικασία της πτήσης των Β-52, προχώρησε μέσα σε ορισμένο χρονικό διάστημα στην αναγνώριση των αεροσκαφών και διαπίστωσε για τι είδους αμερικανικά αεροσκάφη επρόκειτο», ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο.

EURONEWS

Τα αμερικανικά βομβαρδιστικά Β-52 είχαν απογειωθεί τη Δευτέρα από το νησί Γκουάμ στον Ειρηνικό. Τα δύο αεροσκάφη δεν μετέφεραν κανένα όπλο και εκτέλεσαν την αποστολή τους χωρίς να ειδοποιήσουν εκ των προτέρων τις κινεζικές αρχές, επιβεβαίωσε αξιωματούχος του Πεντάγωνου.

Η ανακοίνωση αποτελεί την πρώτη επίσημη κινεζική αντίδραση στην πτήση των αμερικανικών βομβαρδιστικών και αποφεύγει να κατηγορήσει την Ουάσινγκτον για την ενέργειά της,  τονίζει ωστόσο ότι «η Κίνα έχει την ικανότητα να ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο του εναερίου χώρου της».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή