Αισιοδοξία στην κυβέρνηση για συμφωνία με την τρόικα πριν τις γιορτές

Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2013 08:38
UPD:09:12
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
A- A A+

Λίγο πριν την ολονυχτία στο Βερολίνο προκειμένου η Χριστιανική  Ένωση της κ. Μέρκελ και οι Σοσιαλδημοκράτες του SPD να καταλήξουν σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, η ελληνική κυβέρνηση με τον πλέον επίσημο τρόπο εξέφρασε την πεποίθησή της ότι θα υπάρξει πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων συμφωνία με την τρόικα.

Χθες ο Πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης με τον  πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, εξέφρασε για μία ακόμη φορά την αισιοδοξία του πως η κυβέρνηση θα καταλήξει σε συμφωνία με την τρόικα ολοκληρώνοντας την αξιολόγηση εντός του Δεκεμβρίου.

Τη σκυτάλη πήρε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος εξερχόμενος του Μαξίμου εμφανίστηκε αισιόδοξος για το κλείσιμο των θεμάτων στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ενώ νωρίτερα και ο υπουργός Οικονομικών Γ.  Στουρνάρας χαρακτήρισε «εφικτή» την επιθυμία του Πρωθυπουργού να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις πριν από την ανάληψη της Προεδρίας της Ε.Ε. από την Ελλάδα. Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Στουρνάρα καταβάλλονται προσπάθειες από την κυβέρνηση ώστε να επέλθει συμφωνία με την τρόικα μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου.

Επί της ουσίας στέλεχος του Μαξίμου σημειώνει ότι η συμφωνία με την τρόικα μέχρι το τέλος του έτους αποτελεί έναν από τους μεγάλους στόχους του Πρωθυπουργού τον οποίο κατέστησε σαφή στους εμπλεκόμενους υπουργούς αμέσως μετά την επιστροφή του από το Βερολίνο και το γεύμα εργασίας με την κ. Μέρκελ.

Ο βασικός στόχος του κ. Σαμαρά είναι από τη μία να δοθεί επιτέλους το πράσινο φως για τη δόση του 1 δισ. ευρώ και φυσικά να μην υπάρχει κανένα ανοιχτό μέτωπο με την τρόικα πριν από την έναρξη της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε..

Τα θετικά μηνύματα που έρχονται από την πορεία των διαπραγματεύσεων αποτελούν και ένα επιπλέον όπλο στα χέρια του Πρωθυπουργού εν όψει των κρίσιμων ψηφοφοριών στη Βουλή.  

Σήμερα ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), Άνχελ Γκουρία, στις 13:00, ο κ. Σαμαράς θα δεχθεί τον πρόεδρο Κεντροανατολικής Ευρώπης της Microsoft Ντον Γκράνθαμ και τη διευθύνουσα σύμβουλο της Microsoft Ελλάς, Παναγιώτα Αντωνάκου, ενώ αργότερα, στις 17:00, θα συναντηθεί με τον ευρωπαίο επίτροπο Εσωτερικών Αγορών και Υπηρεσιών  Μισέλ Μπαρνιέ στο Μέγαρο Μαξίμου.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή