Κομισιόν: Η Αλβανία θα πρέπει να μάθει να σέβεται τα δικαιώματα των μειονοτήτων

Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2004 16:56
A- A A+

Δεν θα υπάρξει ευρωπαϊκή προοπτική για την Αλβανία, εάν δεν μάθει να σέβεται και να υποστηρίζει τα δικαιώματα των μειονοτήτων.

Αυτό δήλωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε απάντησή της προς την ερώτηση των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, Ιωάννη Βαρβιτσιώτη και Κωστή Χατζηδάκη, σχετικά με την πρόσφατη ανατίναξη του σταυρού της Εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου στο χωριό Τζάρα των Αγίων Σαράντα.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση που κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ προς την Κομισιόν κατήγγειλαν το γεγονός της ανατίναξης του μνημειακού σταυρού από τις αλβανικές αρχές και κάλεσαν την Κομισιόν να προβεί άμεσα σε συγκεκριμένες ενέργειες ώστε να αντιμετωπιστεί το όλο ζήτημα στο πλαίσιο των κανόνων δικαίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην απάντησή της δικαιώνει απόλυτα τους δύο έλληνες ευρωβουλευτές. Δηλώνει κατ'αρχάς πως «γνωρίζει ότι η αλβανική αστυνομία κατέστρεψε σταυρό υπό ανέγερση, κοντά σε Ορθόδοξη εκκλησία στην περιοχή της Μπουτρίντ» και επισημαίνει ότι «έχει διενεργήσει προκαταρτικές έρευνες σχετικά με το θέμα αυτό». Ειδικότερα, σχετικά με το περιστατικό αναφέρει ότι «βάσει των πληροφοριών που η Επιτροπή έχει στη διάθεσή της, φαίνεται πως οι αλβανικές δημοτικές και περιφερειακές αρχές καθώς και η αστυνομία αντέδρασαν απρεπώς στην προκειμένη περίπτωση και δίχως να επιδείξουν τη δέουσα ευαισθησία».

Για το λόγο αυτό, η Κομισιόν τονίζει ότι «σκοπεύει να εγείρει το εν λόγω ζήτημα στις αλβανικές αρχές το συντομότερο δυνατόν και να τους υπενθυμίσει ότι ο σεβασμός και η υποστήριξη των δικαιωμάτων των μειονοτήτων καθώς και μια ανοιχτή και εποικοδομητική στάση απέναντι στις μειονότητες της Αλβανίας, αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την πρόοδο της χώρας στη Διαδικασία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης».

«Η θετική και άμεση ανταπόκριση της Κομισιόν στην καταγγελία που της απευθύναμε, μας ικανοποιεί απόλυτα», δήλωσαν οι κ.κ. Βαρβιτσιώτης και Χατζηδάκης μετά την απάντηση της Επιτροπής.

«Πρέπει να γίνει άμεσα αντιληπτό στις αλβανικές αρχές», σημειώνουν, «ότι τέτοια περιστατικά θρησκευτικού και εθνικού φανατισμού όχι μόνο βλάπτουν τις σχέσεις των δύο χωρών, αλλά και υπονομεύουν σοβαρά την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Στο θέμα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να κάνει εκπτώσεις. Η Κομισιόν θα παρακολουθεί στενά τη στάση των αλβανικών αρχών σε αυτόν τον τομέα. Το ίδιο θα κάνουμε και εμείς στην Ευρωβουλή».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή