Ε.Ε. προς Αγκυρα για επίλυση συνοριακών διαφορών

Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2004 18:05
UPD:18:15
A- A A+

Η ολλανδική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπέβαλε σήμερα προς την Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων των κρατών μελών της Ε.Ε. το πρώτο προσχέδιο συμπερασμάτων σχετικά με τη διεύρυνση, που θα αποφασιστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, στις 16 και 17 του μήνα.

Στο προσχέδιο συμπερασμάτων το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την αποφασιστικότητά του «να καταστήσει δυνατό για την Τουρκία να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή κοινότητα αξιών, με τη βεβαιότητα ότι η Τουρκία θα διατηρήσει τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων μέχρι το τέλος» http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/11/29/984071.htm . Αξιοσημείωτο είναι επίσης πως χαιρετίζει «τη δέσμευση της Τουρκίας για σχέσεις καλής γειτονίας και την ετοιμότητά της να συνεχίσει να εργάζεται με χώρες-μέλη για λύση συνοριακών διαφορών που παραμένουν, σε συμμόρφωση με την αρχή της ειρηνικής διευθέτησης διαφορών, σύμφωνα με το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Κληθείς να σχολιάσει το περιεχόμενο του προσχεδίου Συμπερασμάτων του προσεχούς ΕυρωπαΪκού Συμβουλίου, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, επισήμανε πως «οι πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας αναφέρονται σε προσχέδιο του κειμένου Συμπερασμάτων της Προεδρίας του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου». «Ουσιαστικά», τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος, «η διαπραγμάτευση του κειμένου τώρα μόλις αρχίζει. Επομένως, κάθε σχολιασμός τώρα θα ήταν και πρόωρος και πιθανώτατα αντιπαραγωγικός».

Ο κ. Κουμουτσάκος υπενθύμισε ότι την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης θα συνεχίσει τον κύκλο διαβουλεύσεων με ευρωπαίους ομολόγους του, με τις συναντήσεις που θα έχει με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ιταλίας, της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Αυστρίας.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή