Πολύνεκρη διπλή βομβιστική επίθεση στη Βαγδάτη

Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2013 19:24
UPD:26/11/2013 11:03
Reuters
A- A A+

Τουλάχιστον 17 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 37τραυματίσθηκαν από έκρηξη βόμβας σε καφετέρια στη Βαγδάτη.

Η επίθεση σημειώθηκε  σε μια αγορά στη συνοικία Σαντρίγια σε ώρα αιχμής.  Δύο εκρηκτικοί μηχανισμοί εξερράγησαν έξω από καφέ στην συνοικία Σαντρίγια σε ώρα αιχμής.

Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την έκρηξη στην συνοικία των σιιτών Σαντρίγια.

«Όταν εξερράγη η πρώτη βόμβα, ο κόσμος έτρεξε να δει τι συμβαίνει… Μερικά λεπτά αργότερα εξερράγη η δεύτερη βόμβα» δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ένας παντοπώλης, ο Αμπού Ζουχάιρ.

«Είδα πολλούς τραυματίες και νεκρούς. Όλοι έτρεχαν μακριά από το σημείο» της επίθεσης, πρόσθεσε ο ίδιος.

Η αγορά αυτή είχε κλείσει για την κυκλοφορία των αυτοκινήτων έπειτα από μια επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο με 140 νεκρούς τον Απρίλιο του 2007.

Επρόκειτο για την τρίτη επίθεση που αναφέρθηκε στη Βαγδάτη και στα περίχωρά της σήμερα. Επιθέσεις σημειώθηκαν επίσης στη Μοσούλη, τη Μπακούμπα, το Τικρίτ, τη Ντούρα, τη Νασιρίγια.

Συνολικά τουλάχιστον 34 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους σήμερα στο Ιράκ, από τις διάφορες επιθέσεις που σημειώθηκαν σύμφωνα με ιατρικές πηγές.

Επιθέσεις σημειώθηκαν επίσης στη Μοσούλη, τη Μπακούμπα, το Τικρίτ, τη Ντούρα, τη Νασιρίγια.

Η έξαρση της βίας έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 5.900 ανθρώπους από τον Ιανουάριο και σε τουλάχιστον 500 από τις αρχές Νοεμβρίου.

Σουνίτες Μουσουλμάνοι αντάρτες, εκ των οποίων πολλοί συνδέονται με την Αλ Κάιντα, συχνά τοποθετούν εκρηκτικούς μηχανισμούς σε καφέ, εστιατόρια και σε γήπεδα από τις αρχές του 2013, στη χειρότερη έξαρση της βίας εδώ και πέντε χρόνια.

Λόγω της έξαρσης της βίας, ο σιίτης πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι Αλ Μάλικι ζήτησε στα τέλη του Οκτώβρη τη βοήθεια της Ουάσιγκτον. Η Άγκυρα και το Παρίσι, από την πλευρά τους, έχουν προτείνει την παροχή βοήθειας.

Στα τέλη του Απριλίου του 2014 είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές στο Ιράκ, όπου το πολιτικό αδιέξοδο εξαιτίας κυρίως της διένεξης σιιτών και σουνιτών, καθώς και η ενδημική διαφθορά συμβάλλουν να επιδεινώνεται το κλίμα ανασφάλειας.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή