«Αστερισμοί» ατελείωτης συμπαντικής πολλαπλότητας

Στο Θέατρο του Νέου Κόσμου
Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2013 09:40
A- A A+

Βλέποντας τη ζωή μέσα από μία άλλη θεωρία, το βραβευμένο έργο του Νικ Πέιν, «Αστερισμοί», παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, στο θέατρο του Νέου Κόσμου, από την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου.

Σε ένα αφάνταστα πολύπλοκο σύστημα

Η Στεφανία Γουλιώτη και ο Μάκης Παπαδημητρίου ενσαρκώνουν τους ήρωες του έργου, που κατέκτησε το βραβείο Χάρολντ Πίντερ και το βραβείο καλύτερου έργου της εφημερίδας Evening Standard, το 2012. Η Μάριαν είναι ερευνήτρια της κβαντικής θεωρίας, ο Ρόλαντ είναι μελισσοκόμος. Συναντιούνται σε ένα φιλικό σπίτι κι έτσι αρχίζει η ερωτική τους ιστορία ή, τουλάχιστον, μια από τις πολλές πιθανότητες αυτής της ιστορίας.

Γιατί, σύμφωνα με το κβαντικό πολυσύμπαν, κάθε επιλογή που έχεις κάνει, κάθε απόφαση που έχεις πάρει ή δεν έχεις πάρει στη ζωή σου συνυπάρχουν σε ένα αφάνταστα πολύπλοκο σύστημα από παράλληλα σύμπαντα. Στο φως αυτής ακριβώς της θεωρίας, παρακολουθούμε τη σχέση των δύο χαρακτήρων. Διαφορετικές εκδοχές, όπως τις υπαγορεύουν διαφορετικοί παράγοντες. Οι άνθρωποι στο μεγαλείο και στην ολοκληρωτική αδυναμία τους, σε ένα έργο που διερευνά τον ρόλο της τύχης και της ελεύθερης βούλησης στη ζωή των ανθρώπων, τη γιορτή και το πένθος της ύπαρξης.

Έρωτας σε ατελείωτα παράλληλα σύμπαντα

Αν δεχτούμε ότι υπάρχει ένας απροσδιόριστος αριθμός από παράλληλα σύμπαντα, που διαιρούνται παραπέρα σε κάθε απόφαση που λαμβάνεται, τότε και η ζωή μας θα υπήρχε σε αμέτρητες παραλλαγές. Στον απόηχο αυτής της θεωρίας, ο Νικ Πέιν χρησιμοποιεί ένα δραματουργικό εύρημα στους «Αστερισμούς». Καθώς αφηγείται το ίδιο γεγονός, κάθε φορά με διαφορετικό τρόπο, επανέρχεται στις ίδιες σκηνές και δοκιμάζει μια διαφορετική κάθε φορά εξέλιξη των γεγονότων.

Έτσι, βλέπουμε μια εκδοχή της πρώτης συνάντησης της Μάριαν με τον Ρόλαντ να διαρκεί όλο κι όλο 2 λεπτά, σε ένα κλίμα αμοιβαίας αντιπάθειας. Φαίνεται πως το ζευγάρι πρέπει πρώτα να περάσει από σύμπαντα, όπου οι αφετηρίες και οι διασταυρώσεις είναι λάθος, ώσπου να φτάσουν στον τόπο της κοινής τους ιστορίας, που φαίνεται στα μάτια μας ο ιδανικός, ο απόλυτος έρωτας.

Εξίσου εκπληκτικό είναι το πώς καταφέρνει ο Πέιν, μέσα από μια συγκινητική ερωτική ιστορία, να μας φέρει αντιμέτωπους με τα μεγάλα ερωτήματα, όπως είναι το νόημα της ζωής ή η ελευθερία της βούλησης. Γιατί απέναντι στην ατέλειωτη πολλαπλότητα του σύμπαντος, όλες οι προσπάθειές μας μοιάζουν μάταιες. Κι όμως, η δύσκολη απόφαση, που πρέπει να πάρουν η Μάριαν και ο Ρόλαντ, είναι η συνάντηση με το υψηλό, αυτό που θα ονομάζαμε ανθρώπινο μεγαλείο.

Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση: Δημήτρης Κιούσης, σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, βίντεο - εικαστικό περιβάλλον: Παντελής Μάκκας, μουσική: Σταύρος Γασπαράτος, επιμέλεια κίνησης: Αγγελική Στελλάτου. Συμπαραγωγή με τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου. Παίζουν: Στεφανία Γουλιώτη, Μάκης Παπαδημητρίου.

Πληροφορίες
Θέατρο του Νέου Κόσμου - Κεντρική Σκηνή: Αντισθένους 7 & Θαρύπου, ΦΙΞ - Αθήνα, τηλ.: 210 9212900. Ώρες λειτουργίας ταμείου: Δευτέρα έως Παρασκευή 17:00 - 22:00, Σάββατο και Κυριακή: 14:00 - 22:00. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: 27 Νοεμβρίου έως 13 Απριλίου: Τετάρτη έως Σάββατο: 21:15. Κυριακή 19:00. Διάρκεια παράστασης: 70΄. Θέσεις θεάτρου: 130. Τιμές εισιτηρίων: Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή: κανονικό: 15 ευρώ, φοιτητικό - ανέργων: 12 ευρώ,  Τετάρτη και Πέμπτη: κανονικό 12 ευρώ, φοιτητικό - ανέργων: 10 ευρώ.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς