Ε.Ε.: Μέτρα για τη σωστή εφαρμογή της κινητικότητας των πολιτών

Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2013 18:17
UPD:18:24
EPA/HERWIG VERGULT

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, πάνω από 14 εκατομμύρια ευρωπαίοι πολίτες διέμεναν σε κράτος-μέλος εκτός της χώρας καταγωγής τους, στα τέλη του 2012.

A- A A+

Πέντε  δράσεις για τη σωστή εφαρμογή της ελεύθερης κυκλοφορίας των ευρωπαίων πολιτών αλλά και για την αντιμετώπιση πιθανών του δικαιώματος της ελεύθερης κυκλοφορίας παρουσίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, πάνω από 14 εκατομμύρια ευρωπαίοι πολίτες διέμεναν σε κράτος-μέλος εκτός της χώρας καταγωγής τους, στα τέλη του 2012.

Για το 56% των ευρωπαίων πολιτών, η ελεύθερη κυκλοφορία και η δυνατότητα να ζουν, να εργάζονται και να σπουδάζουν οπουδήποτε στην Ε.Ε. είναι ένα από τα πολυτιμότερα δικαιώματα που έχει κατοχυρώσει η Ε.Ε. για τους πολίτες της, από την πρώτη Ευρωπαϊκή Συνθήκη της Ρώμης το 1957.

Επιπλέον, σύμφωνα με την έρευνα του Ευρωβαρομέτρου, πάνω από τα δύο τρίτα των Ευρωπαίων (67%) θεωρούν ότι η ελεύθερη κυκλοφορία στο εσωτερικό της Ε.Ε. συνεπάγεται οικονομικά οφέλη για τη χώρα τους. Με την άποψη αυτή συμφωνεί το 70% των Ελλήνων και διαφωνεί το 27%.

Όσον αφορά στις πέντε δράσεις της Κομισιόν αυτές έχουν ως εξής:

Πρώτον, η μεγαλύτερη δυνατή χρήση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Από την 1η Ιανουαρίου 2014, τουλάχιστον το 20% των κονδυλίων του Ταμείου αυτού θα δαπανάται για την προώθηση της κοινωνικής ένταξης και την καταπολέμηση της φτώχειας σε κάθε κράτος μέλος.

Στο σημείο αυτό, αξίζει να σημειωθεί ότι τα κοινοτικά κονδύλια που αντιστοιχούν στην Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, την περίοδο 2007-2013, είναι 4,3 δισεκ. ευρώ, εκ των οποίων ως το τέλος Οκτωβρίου 2013 είχε καταβληθεί το 49%, έναντι 54% που είναι το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ κατά μέσο όρο. Επιπλέον, από το σύνολο των 4,3 δισεκ. ευρώ, το 11,5% αντιστοιχεί σε δράσεις για την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας στην Ελλάδα, έναντι 15,1% που είναι ο μέσος όρος στην ΕΕ.

Δεύτερον, η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των τοπικών αρχών, για την καλύτερη αντιμετώπιση των προκλήσεων της κοινωνικής ένταξης. Ως το τέλος του 2013 η Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει μελέτη όπου θα αξιολογείται ο αντίκτυπος της ελεύθερης κυκλοφορίας σε έξι μεγάλες πόλεις της ΕΕ.

Τρίτον, σε συνεργασία με τα κράτη-μέλη, η Επιτροπή θα δημιουργήσει, έως το τέλος του 2014, μια ηλεκτρονική μονάδα για την κατάρτιση του προσωπικού των τοπικών αρχών, σχετικά με τα δικαιώματα της ελεύθερης κυκλοφορίας των ευρωπαίων πολιτών. Σημειώνεται, ότι το 47% των μετακινούμενων πολιτών της ΕΕ αντιμετωπίζουν προβλήματα στις χώρες υποδοχής, επειδή οι υπάλληλοι στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι με τα δικαιώματα ελεύθερης κυκλοφορίας.

Τέταρτον, ως το τέλος του 2013 αναμένεται να διατεθεί στις εθνικές αρχές ένας οδηγός με τους κανόνες της Ε.Ε. σε θέματα συντονισμού των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι οι μετακινούμενοι πολίτες έχουν πρόσβαση στην κοινωνική ασφάλιση μόνο σε ένα κράτος μέλος.

Τέλος, με ένα νέο εγχειρίδιο ευρωπαϊκών κανόνων για την ελεύθερη μετακίνηση, η Επιτροπή θα βοηθήσει τις εθνικές αρχές να αντιμετωπιστούν οι εικονικοί γάμοι.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή