Συγκρατημένα θετική για τη συμφωνία 5+1 - Ιράν η Σ. Αραβία

Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2013 15:38
UPD:16:28
REUTERS/DENIS BALIBOUSE

Η Σαουδική Αραβία, εμφανιζόταν ιδιαίτερα ανήσυχη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Στη φωτογραφία το ξενοδοχείο όπου έλαβαν χώρα οι συνομιλίες των 5+1 στη Γενεύη.

A- A A+

Η Σαουδική Αραβία υποδέχθηκε με συγκρατημένα θετικό τρόπο τη συμφωνία της Γενεύης για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, όπως διαφαίνεται από ανακοίνωση του υπουργικού συμβουλίου της, χωρίς να λείπουν ωστόσο οι επιφυλάξεις.

Η σαουδαραβική κυβέρνηση σημειώνει ότι η προσωρινή πυρηνική συμφωνία του Ιράν με τις παγκόσμιες δυνάμεις θα μπορούσε να αποτελέσει ένα βήμα προς μια συνολική λύση των προβλημάτων που δημιουργεί το επίμαχο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, με την προϋπόθεση ότι υπάρχει «καλή θέληση».

Το Ριάντ, ο κύριος περιφερειακός αντίπαλος της Τεχεράνης, ανησυχεί για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, φοβούμενο ότι καλύπτει πρόγραμμα παραγωγής πυρηνικών όπλων.

«Η συμφωνία μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα προς μια συνολική διευθέτηση του ζητήματος του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, αν υπάρχει καλή θέληση», υποστηρίζεται στο κείμενο.

Η συμφωνία ανάμεσα στις παγκόσμιες δυνάμεις και το Ιράν «θα πρέπει να οδηγήσει στην εξάλειψη όλων των όπλων μαζικής καταστροφής, ιδιαίτερα των πυρηνικών, από τη Μέση Ανατολή και τον Κόλπο», υπογραμμίζει το υπουργικό συμβούλιο.

Η σαουδαραβική κυβέρνηση καταλήγει ότι ελπίζει η συμφωνία να οδηγήσει και σε άλλες σημαντικές πρωτοβουλίες, ώστε να υπάρξει εγγύηση του δικαιώματος όλων των κρατών της περιοχής στη χρήση της πυρηνικής ενέργειας για μη στρατιωτικούς σκοπούς.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή