Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ

Ακύρωσαν το ραντεβού με τον υπουργό Υγείας
Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2013 13:38
UPD:15:49
PHASMA

Ενώ η Ομοσπονδία είχε προαναγγείλει απεργίες έως και την Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου, προκήρυξε νέες 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από σήμερα έως και 3 Δεκεμβρίου (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων ανακοίνωσε η Πανελληνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού (ΠΟΣΕΥΠ) - ΕΟΠΥΥ, η οποία παράλληλα, αρνείται να προσέλθει στο προγραμματισμένο για σήμερα ραντεβού με τον υπουργό Υγείας, κατηγορώντας τον για αδιαλλαξία.

Συγκεκριμένα, ενώ η Ομοσπονδία είχε προαναγγείλει απεργίες έως και την Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου, προκήρυξε νέες 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από σήμερα έως και 3 Δεκεμβρίου. Ως εκ τούτου, τα πολυιατρεία του Οργανισμού (πρώην ΙΚΑ) θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας, όπου θα αντιμετωπίζονται μόνο τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά.

«Δεν είχε κανένα ουσιαστικό νόημα η πρόσκληση διαλόγου του υπουργού μετά την ξεκάθαρη τοποθέτησή του που οδηγεί στη διάλυση των δημόσιων πολυιατρείων» σημειώνουν οι γιατροί, προσθέτοντας ότι δεν είναι διατεθειμένοι να μετέχουν σε προσχηματικές συνομιλίες με προφασισμένες ενέργειες σε βάρος του κλάδου.

«Οι γιατροί που στήριξαν και στηρίζουν την πρωτοβάθμια περίθαλψη επί δεκαετίες, δηλώνουμε ότι θα αγωνισθούμε για να αποτραπεί η μεθοδευμένη προσπάθεια εκποίησης της δημόσιας πρωτοβάθμιας υγείας, που συστηματικά επιχειρείται από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας» τονίζεται στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, στη συνάντηση που είχαν οι δύο πλευρές την Παρασκευή, το υπουργείο Υγείας επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης να προβεί σε απολύσεις χιλιάδων γιατρών.

«Στραφήκαν στην υγεία για να συμπληρώσουν τον αριθμό των 12.000 απολύσεων που ζητάει η τρόικα» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας των γιατρών του ΕΟΠΥΥ Γιάννης Χρονόπουλος, καταγγέλλοντας τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Δημήτρη Κοντό ότι, με την απόφασή του -εν μέσω απεργίας- να ανανεώσει τις συμβάσεις μίσθωσης έργου γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ οι οποίες είχαν λήξει, προσπαθεί να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό. Ο κ. Χρονόπουλος καλεί τους ανωτέρω γιατρούς να προβούν σε ανανέωση της σχετικής σύμβασης μετά τη λήξη της απεργιακής κινητοποίησης.

«Θέλουμε να αποτρέψουμε την κατάργηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας» τόνισε από την πλευρά του και ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ Βορείου Ελλάδος Σάββας Παρασκευόπουλος.

 

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, είπε πως το ποσοστό της συμμετοχής στην απεργία είναι 95%, ενώ προέβλεψε απολύσεις γιατρών μέσω της διαθεσιμότητας.

Όπως είπε, ο υπουργός Υγείας ενώ έχει δηλώσει ότι δεν θα γίνουν απολύσεις γιατρών θα προχωρήσει στην απόλυση, μέσω της διαθεσιμότητας, του 50% των γιατρών του ΕΟΠΥΥ και ότι ενώ είχε δηλώσει ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει ανάγκη από χειρουργούς σήμερα προσέλαβε με σύμβαση έργου αγγειοχειρουργό για το κεντρικό πολυιατρείο του ΕΟΠΥΥ στην Αγγελάκη καθώς και πλαστικό χειρουργό.

«Η Ομοσπονδία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ θα προσφύγει κατά της διοίκησης για την ακύρωση αυτών των προσλήψεων όχι επειδή έχουμε κάποιο πρόβλημα με αυτούς τους συναδέλφους, αλλά επειδή οι προσλήψεις έγιναν στη διάρκεια απεργίας» πρόσθεσε ο κ. Παρασκευόπουλος.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) Δημήτρης Τσάμης, από την πλευρά του επισήμανε ότι ο ΙΣΘ και οι Ιατρικοί Σύλλογοι όλης της χώρας στηρίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις των γιατρών του ΕΟΠΥΥ όχι μόνο γιατί πλήττεται η εργασιακή τους υπόσταση αλλά και γιατί πλήττεται η παρεχόμενη φροντίδα υγείας. Ο ΙΣΘ αποφάσισε σε όλο το διάστημα της απεργίας των γιατρών του ΕΟΠΥΥ να μη χορηγεί στα μέλη του πιστοποιητικά για σύναψη σύμβασης έργου με τον ΕΟΠΥΥ.

Στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ θα πραγματοποιήσουν στις 27 Νοεμβρίου στις 11.30 συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στην Νομαρχιακή Μονάδα Υγείας του ΕΟΠΥΥ (στην Αριστοτέλους 19).

Σε ετοιμότητα για πανιατρικές κινητοποιήσεις ο Π.Ι.Σ.

Τη στήριξη του στην απεργία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ είχε εκφράσει νωρίτερα ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, σημειώνοντας πως οι κινητοποιήσεις γίνονται με στόχο να εμποδιστεί «η διάλυση της περίθαλψης του οργανισμού με την κινητικότητα-διαθεσιμότητα και απολύσεις χιλιάδων ιατρών». 

Ο Π.Ι.Σ. εκφράζει τη στήριξή του και στην επίσχεση εργασίας των εργαστηριακών ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ που έχουν εξαγγείλει αρκετοί Ιατρικοί σύλλογοι για το rebate, clawback, τις ελεγκτικές εταιρείες, καθώς επίσης και τους ανεξόφλητους λογαριασμούς από τα ληξιπρόθεσμα.

Γενικότερα, κάνει λόγο για καταστροφικά σχέδια για την αποδυνάμωση των Δημόσιων Δομών, τόσο της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης του ΕΟΠΥΥ, όσο και την Νοσοκομειακή περίθαλψης και δηλώνει πως είναι σε ετοιμότητα για πανιατρικές κινητοποιήσεις, «προς αποτροπή της πλήρους διάλυσης όλων των Δημοσίων Δομών Υγείας που θα επιτείνουν την ανθρωπιστική κρίση στην οποία βρίσκεται η χώρα».

Έκκληση απευθύνει στους γιατρούς ο υφυπουργός Υγείας

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας απηύθυνε έκκληση στους γιατρούς να σταματήσουν την απεργία, τονίζοντας ότι «οι κινητοποιήσεις θα οδηγήσουν σε ένα σοβαρό πλήγμα στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας». 

Σε συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ, ο υφυπουργός Υγείας υποστήριξε ότι «είναι ανάγκη να προχωρήσει η μεταρρύθμιση γιατί θα προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες».

«Πρέπει να πάμε σε αξιολόγηση των δομών και του προσωπικού και πιθανόν μπορεί να προκύψουν κάποιες ειδικότητες, οι οποίες δεν προσιδιάζουν στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ή να προκύψει ένας αριθμός γιατρών συγκεκριμένης ειδικότητας που δεν χρειάζεται να υπάρχει στην νέα πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας που δημιουργούμε», πρόσθεσε.

newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή