ΟΗΕ: Οικονομική στήριξη της Βουλγαρίας για τους πρόσφυγες από τη Συρία

Σάββατο, 23 Νοεμβρίου 2013 00:32
UPD:00:38
REUTERS/STOYAN NENOV

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και ο Αντόνιο Γκουτιέρες κατά την επίσκεψή τους σε καταυλισμό προσφύγων στη Σόφια.

A- A A+

Τεχνική και οικονομική βοήθεια από την Ε.Ε. θα λάβει η Βουλγαρία την ερχόμενη εβδομάδα προκειμένου να αντιμετωπίσει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί λόγω του κύματος προσφύγων από τη Συρία.

Η πληροφορία για την επερχόμενη βοήθεια ανακοινώθηκε μετά τις συνομιλίες του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτιέρες στη Σόφια με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Πλάμεν Ορεσάρσκι, τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εσωτερικών, Τσβετλίν Γιόφτσεφ και την Επίτροπο της Ε.Ε., αρμόδια για την Ανθρωπιστική Βοήθεια, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Η κοινωνία της Συρίας υποφέρει και αξίζει τη στήριξή μας, δήλωσε ο κ. Γκουτιέρες, ο οποίος συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλέβνελιεφ

«Υπάρχουν 2,4 εκ. πρόσφυγες από τη Συρία σε άλλες χώρες. Η Τουρκία έχει περίπου 700.000 πρόσφυγες. Στο Λίβανο, οι Σύριοι πρόσφυγες αποτελούν πιθανώς το 25% του πληθυσμού. Η αλληλεγγύη της Ευρώπης είναι πολύ σημαντική. Είναι σημαντικό οι ευρωπαϊκές χώρες να κρατήσουν τα σύνορά τους ανοιχτά, υπογράμμισε τονίζοντας ότι ο ΟΗΕ θα κινητοποιήσει πόρους και δυνατότητες για να αντιμετωπίσει τις πιο πιεστικές ανάγκες.

Με δεδομένο ότι μπορεί να υπάρξει ξέσπασμα ξενοφοβίας στη Βουλγαρία, τα ΜΜΕ και η κοινή γνώμη πρέπει να είναι ενωμένοι στη θέση ότι οι πρόσφυγες είναι άνθρωποι που έχουν υποφέρει πολύ και έχουν ανάγκη από αλληλεγγύη, τόνισε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας πρόσθεσε ότι τα θεσμικά όργανα που είναι επιφορτισμένα με την προστασία της εθνικής ασφάλειας θα λάβουν τους οικονομικούς πόρους που απαιτούνται για την αποστολή τους. Υπενθύμισε ότι η Βουλγαρία έχει περιορισμένες δυνατότητες και κατά συνέπεια είναι ευγνώμων για την οικονομική στήριξη που ήδη παρέχεται από άλλες χώρες - μέλη της Ε.Ε.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διαθέσει βοήθεια το νωρίτερο την επόμενη εβδομάδα ", πρόσθεσε σημειώνοντας ότι τόνισε στον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ ότι η Βουλγαρία ενίσχυσε τους ελέγχους και στους άλλους μετανάστες ώστε να αποφύγει την είσοδο ανθρώπων με αμφίβολα κίνητρα.

Ο κ. Γκουτιέρες είπε ότι παρ'όλο που η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δεν δραστηριοποιείται στην Ε.Ε. και περιορίζεται στην παρακολούθηση της συμμόρφωσης με τη Σύμβαση για τους πρόσφυγες, αποφάσισε να στηρίξει τη Βουλγαρία για την παροχή επαρκούς προστασίας στον τεράστιο αριθμό των προσφύγων από τη Συρία.

Ο κ. Γκουτιέρες επανέλαβε την έκκλησή του προς τις ευρωπαϊκές χώρες να βοηθήσουν τους πρόσφυγες από τη Συρία και τόνισε ότι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες θα αποστείλει μια τεχνική ομάδα στη Βουλγαρία.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή