Αυστηροί τόνοι της Κίνας προς τη Βόρεια Κορέα

Αντίστοιχοι και προς την Ιαπωνία
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2013 15:12
UPD:15:22
REUTERS/POOL

«Δεν πρόκειται να αφήσουμε κανέναν να προκαλέσει χάος ή επεισόδια στο κατώφλι μας και δεν θα επιτρέψουμε η διαδικασία ανάπτυξης της Κίνας να διακοπεί ξανά», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Γι, στην ιστοσελίδα του υπουργείου (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Προειδοποίηση προς τη Βόρεια Κορέα ότι δεν θα ανεχθεί χάος στην ευρύτερη περιοχή των συμφερόντων της στην Άπω Ανατολή απηύθυνε η Κίνα την Παρασκευή, μεταδιδει το πρακτορείο Reuters.

Το Πεκίνο κατηγόρησε παράλληλα την Ιαπωνία για την ένταση η οποία σημειώνεται το τελευταίο διάστημα στις σινοϊαπωνικές σχέσεις.

Οι δεσμοί Πεκίνου και Πιονγιάνγκ έχουν ατονήσει μετά την τρίτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας το Φεβρουάριο.

Η Κίνα έχει υπογράψει τις νέες κυρώσεις οι οποίες επιβλήθηκαν στους Βορειοκορεάτες τον Μάρτιο, ωστόσο παραμένει ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Πιονγιάνγκ.

«Δεν πρόκειται να αφήσουμε κανέναν να προκαλέσει χάος ή επεισόδια στο κατώφλι μας και δεν θα επιτρέψουμε η διαδικασία ανάπτυξης της Κίνας να διακοπεί ξανά», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Γι, στην ιστοσελίδα του υπουργείου.

Ο κ. Γουάνγκ επανέλαβε ότι η Κίνα συνεχίζει να υποστηρίζει την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου, την λύση των προβλημάτων μέσω διαλόγου, τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή.

«Η τωρινή δύσκολη κατάσταση η οποία έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα στις σινοϊαπωνικές σχέσεις αποτελεί ευθύνη της Ιαπωνίας», πρόσθεσε ο κ. Γουάνγκ.

Το τελευταίο του σχόλιο αφορά τη διαμάχη η οποία έχει ανακύψει μεταξύ των δύο μεγάλων οικονομικών δυνάμεων της Άπω Ανατολής για μικρά ακατοίκητα νησιά στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας.

«Η Ιαπωνία πρέπει να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα, να είναι προσεκτική στη γλώσσα που χρησιμοποιεί και συνετή στις πράξεις της, καθώς και να αποφεύγει κινήσεις οι οποίες υπονομεύουν τα συμφέροντα και την εθνική κυριαρχία της Κίνας», κατέληξε ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή