Με τους πρυτάνεις και των οκτώ Πανεπιστημίων τα οποία αφορά το μέτρο της διαθεσιμότητας θα συναντηθεί από σήμερα έως και την Τετάρτη ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο οποίος έχει διευκρινίσει ότι ο διάλογος δεν αφορά την κινητικότητα - διαθεσιμότητα, αλλά «την επόμενη μέρα» και τη διοικητική αναδιάρθρωση των Πανεπιστημίων.
Πιο συγκεκριμένα, οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν μετά την πρόσκληση σε διάλογο που απηύθυνε χθες Πέμπτη ο υπουργός, με δήλωσή του, στην οποία ανακοίνωνε επίσης πως «η διαδικασία της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων ολοκληρώθηκε μετά την απογραφή τους, τη μοριοδότηση από το ΑΣΕΠ, και την απόφαση του τριμελούς ειδικού υπηρεσιακού συμβουλίου».
Το υπουργείο Παιδείας επισημαίνει και στη σημερινή του ανακοίνωση πως ο διάλογος γίνεται με στόχο η Πολιτεία να συνδράμει τους πρυτάνεις «στη διαδικασία της διοικητικής αναδιάρθρωσης που πρέπει να ακολουθήσουν».
Έτσι, σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοίνωσε το υπουργείο ο κ. Αρβανιτόπουλος θα έχει διαδοχικές συναντήσεις σήμερα στις 13.00 με τους πρυτάνεις του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Σίμο Σιμόπουλο και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνο Γάτσιο. Στις 14.00 θα ακολουθήσει συνάντηση με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών Γιώργο Παναγιωτάκη.
Το Σάββατο στις 11.00 θα συναντηθεί με τον πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόση Πελεγρίνη και στις 14.00 την ίδια μέρα με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλο Αλμπάνη.
Οι συναντήσεις με τις πρυτανικές αρχές των οκτώ ιδρυμάτων θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη, οπότε ο υπουργός Παιδείας θα συναντηθεί στις 10.00 με τον πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μυλόπουλο, στις 12.00 με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης Ευριπίδη Στεφάνου και στις 14.00 με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιάννη Μεσσήνη.
Το υπουργείο Παιδείας στην ανακοίνωσή του αναφέρει ακόμη πως το Σάββατο ο κ. Αρβανιτόπουλος θα συναντηθεί με τους προέδρους των Συλλόγων των Διοικητικών Υπαλλήλων Ιδρυμάτων που συμμετέχουν στην διαθεσιμότητα, «προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες διαιδρυματικής κινητικότητας και επανατοποθέτησης των περισσοτέρων σε φορείς του δημοσίου».
Επισημαίνεται πάντως πως αναμένεται να οριστικοποιηθεί η σύνθεση των συμμετεχόντων.
Κ. Αρβανιτόπουλος: Χρειάζεται εξορθολογισμός και αναδιάρθρωση στα Πανεπιστήμια
Μιλώντας νωρίτερα στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 ο κ. Αρβανιτόπουλος τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει εξορθολογισμός και αναδιάρθρωση στα Πανεπιστήμια. «Υπήρχε και υπάρχει ένας ανορθρολογισμός και αυτή είναι η έννοια του σημερινού διαλόγου», είπε.
Απαντώντας στην κριτική των διοικητικών υπαλλήλων αλλά και των πρυτανικών αρχών του ΕΚΠΑ, επισήμανε ότι με σωστή διοικητική αναδιάρθρωση το Πανεπιστήμιο μπορεί να αντεπεξέλθει.
Ο υπουργός εξήγησε ότι στο ΕΚΠΑ από τους 1.339 διοικητικούς υπαλλήλους θα μείνουν 850 και υποστήριξε ότι «επαρκούν για να τρέξει το Πανεπιστήμιο αν γίνει μια σωστή ανακατανομή».
Ο κ. Αρβανιτόπουλος επανέλαβε ότι «κάποιοι προσπαθούν να κρύψουν κάποια άπλυτα κάτω από το χαλί», σημειώνοντας ότι υπήρξε αναξιοκρατία, ρουσφέτι και πελατειακές σχέσεις και ότι βρέθηκαν «313 συνεπωνυμίες, 80 γιοι και κόρες».
Ανακοίνωσε ακόμη ότι η υποβολή των αιτήσεων για τις μετεγγραφές των φοιτητών θα γίνει μέσα στον Νοέμβριο.
Σε ό,τι αφορά τη διαθεσιμότητα των 1.900 καθηγητών μέσης εκπαίδευσης, ο υπουργός επισήμανε ότι «οι 1.300 απορροφήθηκαν σε δομές κατάρτισης και βλέπουμε τι μπορεί να γίνει με τους υπόλοιπους». Ανέφερε, πάντως, ότι «δεν θα απορροφηθούν όλοι».
Κατά τα άλλα, ο κ. Αρβανιτόπουλος υποστήριξε ότι η Παιδεία έπρεπε να έχει εξαιρεθεί από το μνημόνιο όσον αφορά τα δημοσιονομικά. «Όμως το παραλάβαμε αυτό και προσπαθούμε να το διαχειριστούμε», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «σήμερα πια μπορούμε να πούμε ότι η Παιδεία είναι εκτός Μνημονίου».
Παράνομη η απεργία των διοικητικών
Εν τω μεταξύ, το βράδυ της Πέμπτης κρίθηκε εκ νέου παράνομη, με απόφαση του Πρωτοδικείου, η απεργιακή κινητοποίηση των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ).
Πρόκειται για την τρίτη απόφαση που εκδίδει το Πρωτοδικείο στο διάστημα που διαρκούν οι κινητοποιήσεις στα ΑΕΙ, κηρύσσοντας παράνομη, αλλά όχι καταχρηστική, την απεργία.
Σε αυτό το πλαίσιο συνεδριάζει σήμερα η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών.